torsjö live

Ny skolordförande jagad av kronofogden

Ny skolordförande jagad av kronofogden

Moderaten Richard Bernsheim är nyvald ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Hässleholms kommun med ansvar för en budget på över en miljard kronor. För några veckor sedan försökte kronofogden utmäta ett av hans företag, men alla konton gapade tomma och det fanns inga utmätningsbara tillgångar. Aktuell skuld är 1,6 miljoner kronor. Bolaget är konkursmässigt.

– Vi kan förutsätta att det är på obestånd, säger Peter Källenfors, chefsjurist på Bolagsverket.

Kommunstyrelsens ordförande och M-ledaren Pär Palmgren reagerar starkt på uppgifterna.

Richard Bernsheim själv förklarar att han är på väg att lämna bolagsstyrelsen.

Kommunfullmäktige utsåg i förra veckan Richard Bernsheim till ny ordförande i barn- och utbildningsnämnden, trots att kronofogden nyligen försökt utmäta hans bolag. Foto: Berit Önell
Kommunfullmäktige utsåg i förra veckan Richard Bernsheim till ny ordförande i barn- och utbildningsnämnden, trots att kronofogden nyligen försökt utmäta hans bolag. Foto: Berit Önell

I spåren av den politiska turbulensen i kommunen har det blivit förändringar på många poster. Den 1 mars tillträdde Richard Bernsheim , 32, som ordförande i byggnadsnämnden efter att de ledande rödgröna politikerna avgått. Han hade då varit andre vice ordförande i nämnden sedan valet.

Men redan vid förra veckans kommunfullmäktige fick han ett nytt uppdrag med ansvar för skolverksamheten. Han efterträder där Mikael Koenen (L) som avgick i protest mot att den borgerliga alliansen röstade fram sverigedemokrater på alla förste vice ordförandeposter.

Bernsheim har tidigare bland annat varit ersättare i barn- och utbildningsnämnden, fritidsnämnden och byggnadsnämnden.

Han sitter i styrelsen för två företag, Liros Power Solution AB och Johansson & Bernsheim AB, båda med adress i Malmö. Verksamheten är dock inrymd i en fastighet i Vittsjö som inte ägs av något av bolagen.

Liros skuld var hösten 2015 över två miljoner kronor. Då stämde ett konsultföretag bolaget på 1,2 miljoner kronor. Vid en förlikning i Malmö tingsrätt kom parterna överens om att Liros skulle betala totalt 700 000 kronor, uppdelat på två tillfällen i början på 2016.

Liros har dock inte betalat och dessutom finns ytterligare tre privata fordringsägare. I dagsläget är skulden sammanlagt 1 591 903 kronor.

F-skatten indragen

Kronofogdens utredningsrapport, som säger att det inte finns några utmätningsbara tillgångar, är daterad den 10 mars i år. Handläggaren uttrycker förvåning över att bolaget kunnat undvika skatteskulder och även haft tre anställda, enligt den senaste årsredovisningen, för 2015.

– Man kan undra var pengarna kommer ifrån.

I februari i år blev bolaget avregistrerat för F-skatt på grund av att inkomstdeklaration inte lämnats in i tid. Det innebär inte att företaget inte kan verka, men kan ändå bli till nackdel.

– F-skatten visar att företaget är godkänt och seriöst. Utan den kan det bli diskussioner om vem som ska betala avgifter med mera om tjänster ska köpas in. Det kan bli svårt att hitta samarbetspartners och agera på marknaden, säger Patrik Löfström, skattehandläggare på Skatteverket.

Richard Bernsheim har skrivit under den senaste årsredovisningen för företaget, från 2015.
Richard Bernsheim har skrivit under den senaste årsredovisningen för företaget, från 2015.

Det är olagligt att driva ett företag vidare om mer än hälften av aktiekapitalet är förbrukat. Det har Liros Power Solution undvikit genom att tillföra medel via nyemission och höja värdet på aktierna i en så kallad överkursfond på 2 670 900 kronor, enligt årsredovisningen för 2015.

Trots detta drag bör företaget betraktas som konkursmässigt.

– Ett bolag är på obestånd om det inte kan betala sina räkningar, kronofogden jagar det och det inte har några utmätningsbara tillgångar, säger Peter Källenfors.

Han förutsätter att det till sist inte kommer att gå att driva företaget vidare.

– Det är svårt att jobba utan pengar. Bolaget kommer till sist att ha förbrukat mer än hälften av aktiekapitalet och då blir det till och med brottsligt att fortsätta. Annars kommer väl någon av fordringsägarna att begära en ackordslösning eller konkurs, säger han.

Bernsheims andra företag, moderbolaget Johansson & Bernsheim AB, har också gått med förlust. Det har inga skulder idag, men hade senast i december ett skuldsaldo på 5 600 kronor på grund av försenad årsredovisning till Bolagsverket. Bolaget har också haft skatteskulder som gått till kronofogden både 2015 och 2016, de är dock betalda nu.

Richard Bernsheim personligen har haft 31 betalningsanmärkningar sedan 2014. Den sista betalades i mitten på mars. Det har gällt allt möjligt, en större bankskuld och mindre räkningar på bilskatt, soptömning, telefon med mera och även en mindre skuld till kommunen. Totalt gäller det cirka 400 000 kronor.

Palmgren vill ha bättre kontroll vid kommande val

Pär Palmgren säger till Frilagt att han inte kände till Richard Bernsheims skulder och bolagsaffärer.

-.Nej, det visste jag inte. Jag vill egentligen inte säga något för dagen, men det är ju inte bra, säger han.

Bernsheim valdes in bara några dagar efter att SD-kommunalrådet Ulf Erlandsson tvingades avgå, bland annat på grund av märkliga bolagsaffärer.

Borde ni inte ha bättre koll när ni väljer nya ledamöter nu efter den senaste tidens avslöjanden?   

– Jo, det är rätt.

Pär Palmgren säger att Richard Bernsheim ska lämna uppdraget som ordförande i byggnadsnämnden när en efterträdare kan väljas in, men för närvarande har han alltså två tunga uppdrag.

Palmgren reagerar på uppgifterna om att betalningsproblemen tycks ha pågått under lång tid.

– Det är bestickande, säger han.

Han anser inte att det går att kräva att kommunpolitiker ska vara helt fläckfria, som det kan verka i den så kallade kandidatförsäkran där de lovar ”fläckfri vandel”, exempelvis kan en hastighetsbot inte vara något problem. Men nu krävs bättre kontroll.

– Det finns nog anledning att se över detta nu, säger Palmgren.

Han berättar att han talade med Richard Bernsheim om ekonomin inför valet 2014 då det framkom i media att flera ledamöter på vallistorna hade betalningsanmärkningar och skulder. Bernsheim var en av dem, men det var då inte så stora belopp och företagen granskades inte.

– Vi får prata om det här, om inte förr så åtminstone inför att vi snart ska upprätta nya kommunfullmäktigelistor, säger han.

Pär Palmgren tycker att Richard Bernsheim borde ha berättat om de pågående turerna i bolagen.

– Den som vet att man är föremål för kronofogdens ingripande bör tala om det. Jag tar det på största allvar, säger han.

Tror du att det här kan skada förtroendet hos allmänheten?

– Det tror jag absolut. Vi får ta upp det med berörda och sedan tala om hur vi ska gå vidare, säger Pär Palmgren.

Bernsheim tror inte det blir konkurs

Richard Bernsheim säger att han meddelat Bolagsverket att han ska lämna styrelsen i Liros. Den uppgiften är dock inte registrerad.

– Jag skickade det för en eller två veckor sedan, men jag måste betala en avgift också och väntar på avin, säger han.

Ni har kronofogden efter er och inga utmätningsbara tillgångar. Hur kunde det bli så här illa?

– Företaget har mest har immateriella tillgångar som utvecklingspatent. Produktionsutvecklingen har kostat mer än den dragit in, säger Richard Bernsheim.

Han har drivit företagen tillsammans med sin far. I Liros är fadern ordinarie styrelseledamot och Richard Bernsheim suppleant, i moderbolaget Johansson & Bernsheim är det tvärtom.

Anställda finns inte längre.

Blir det konkurs nu?

– Det tror jag inte. Jag vet att en intressent är på väg in.

Borde du inte pratat med din partiledning om ekonomin?

– Det kanske man kunde tycka.

Richard Bernsheim förklarar att han vill lämna bolagsstyrelsen för att han inte längre orkar försöka jaga investerare.

– Mest känner jag att jag inte har förmåga att bidra med så mycket i det sammanhanget, säger han.

Har du inte tänkt att det kan påverka dina politiska uppdrag?

– Visst tänker jag också att risken finns att det skulle vara till nackdel, säger Richard Bernsheim.

De privata betalningsföreläggandena förklarar han med sjukdom i familjen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se