Havremagasinet färdigt för inflyttning med konferensmöbler för 387 000 kronor

De ansvariga för renoveringen är stolta över de ljusa lokalerna med mycket av den kulturhistoriska miljön bevarad, här mötesrummet på sjätte våningen med milsvid utsikt, från vänster Kent Johannesson, Hibabs VD, Lars Johnsson (M), Hibabs styrelseordförande, Roger Svensson, Göinge Bygg, och Marcus Dahlén, Hibabs projektledare och förvaltare. Foto: Berit Önell

Det nästan 100 år gamla och sex våningar höga Havremagasinet är nu klart för inflyttning efter omsorgsfull renovering.

Byggnaden, som tidigare var militära förrådet M301, har förvandlats till ett modernt kontorskomplex. Här får 130 kommunanställda nya arbetsplatser i historisk miljö med milsvid utsikt från möteslokalerna på översta våningen.

Först att flytta in är fritidsförvaltningen som installerar sig redan imorgon, måndag.

Då kommer också receptionen och de nya möblerna till de gemensamma utrymmena. De kostar 387 000 kronor. Fritidsförvaltningens personal tar med sig sina befintliga möbler.

Havremagasinets imponerande fasad är i stort sett bevarad i ursprungligt skick, här gaveln med det vackra halvcirkelformade fönstret. Den putsade frisen som går runt hela huset är restaurerad.

Det kommunala bolaget Hibab äger fastigheten sedan 2002. VD Kent Johannesson visar runt tillsammans med Marcus Dahlén, Hibabs projektledare och förvaltare, Lars Johnsson (M), styrelseordförande, och Roger Svensson från entreprenören Göinge Bygg.

Kent Johannesson berättar att syftet ända sedan köpet varit att bevara byggnaden.

– Därför är det särskilt kul att stå här nu när det äntligen är klart för inflyttning och att vi trots allt kunnat behålla så mycket av det kulturhistoriska inslaget, säger han och berömmer arkitekt, hantverkare och entreprenörer, de flesta lokala företagare.

När Hibab tog över hade huset stått ouppvämt en tid och började få fuktskador.

– Det räddades i sista stund, förklarar Kent Johannesson.

Första åtgärden var att börja värma upp huset och den andra att byta ut fönstren som höll på att trilla ut. Några fönster var så bevaransvärda att det diskuterades att spara dem, men nu har de också bytts, för säkerhetens och ljudisoleringens skull.

2004 kopplades fjärrvärme in. Då var bara källaren och två våningar till isloerade. Övriga våningar fick lite stödvärme. Viss oro fanns för att taket läckte, men det visade sig att det bara hade blåst in lite vatten i samband med storm.

I april 2016 beslöt kommunfullmäktige att godkänna en renovering för maximalt 50 miljoner kronor för att hela huset skulle kunna användas till kommunal verksamhet.

– Det finns ingen slutredovisning ännu, men vi håller budgeten, säger Kent Johannesson.

Trots 50 000 arbetstimmar stämmer även tidplanen exakt.

När huset byggdes, 1916-1919, användes militärens lokala sågverk och smedja. Byggnaden användes som militärt förråd, först just för havre åt hästarna.

Större delen av huset var från början en jättelik kallvind där säden togs in. Efter andra världskriget lade militären in fler våningsplan och Havremagasinet blev förrådsbyggnad för andra militära förnödenheter.

De ansvariga är överens om att huset är mycket rejält byggt. De synliga bärande bjälkarna talar samma språk.

– Det är ett modernt hus som kommer att leva i minst 100 år till, säger Kent Johannesson.

Havremagasinet har förvandlats från militärt sädesmagasin till modernt kontorskomplex med generösa gemensamhetsutrymmen, här matsalen. Möblerna till de allmänna lokalerna kostar 387 000 kronor.

– Med tanke på diskussionerna om att bevara gamla byggnader är det här ett bra exempel. Vi kan i Hässleholm också, säger Lars Johnsson.

Våningsplanen ser lite olika ut, vilket kan förklaras av att de inte byggts samtidigt.

På varje våningsplan har den ena halvan ett litet pentry med möjlighet att brygga kaffe. Medhavd mat ska värmas och ätas i matsalen på bottenplan där det alltså inte går att köpa mat.

På översta våningen finns två mötesrum med stora halvcirkelformade fönster som ger en imponerande utsikt. Takfönster ger ytterligare ljusinsläpp. Trots fönstren hörs idag nästan ingenting av vare sig tåg, biltrafik eller vinden utanför.

Roger Svensson visar ett av de vridna smidda järnen som håller ihop de gamla bjälkarna.

Mötesrummen ska användas för möten och utbildningar i de kommunala verksamheterna och hyrs inte ut till andra.

Golvet på översta våningen har tolv extra centimeter betong för att dämpa stegljud till våningen under och för att klara brand.

– Det blev 60 ton betong per våningshalva, alltså totalt 120 ton. Det är tungt, men det är ett stabilt hus, säger Roger Svensson.

Mellan våning tre och fyra fanns samma problem med stegljud, men där kunde det lösas med gips och isolering. Det sänkte dock takhöjden, vilket inte hade gått på de översta planen som redan hade lågt i tak.

Chefsrum i Havremagasinet.

Kontorsrummen ligger längs långväggarna och cheferna får de lite större hörnrummen. I mitten av lokalerna ligger teknikutrymmen med mera. Varje rum har en eller flera pelare, som går genom hela huset, diskret placerade vid väggarna.

För brandsäkerhetens skull är varje våningshalva en egen brandcell. En brandsäker sluss leder till trapphuset där inget brännbart får förvaras. Trappan avslutas innan den hamnar i källaren så att ingen ska förirra sig dit vid en eventuell brand.

Exteriört är huset i princip helt intakt. Inga extra dörrar har tagits upp, men vid receptionen har en port ersatts av en stor glasvägg. Två nya lastbryggor med ramper ger tillgänglighet från fler håll.

Nya ”lastbryggor” har byggts med ramper för att få fler in- och utgångar i huset, här Lars Johnsson, till vänster, och Marcus Dahlén.

Den putsade frisen på fasadens övre del är en av detaljerna som ger huset sitt speciella utseende. Att åẗerställa den har tagit tid.

– Den var som en sockerkaka, lite hård på ytan och porös inuti. När man tryckte med tummen rasade den, berättar Kent Johannesson.

Hela tegelfasaden har också setts över, fogar fyllts i och någon tegelsten bytts ut.

Fritidsförvaltningen ska använda ett halvt våningsplan. Barn- och utbildningsförvaltningen, som idag är utspridd i flera olika lokaler får tre hela plan. Cebe, centrala elevbehovsenheten, med kuratorer, logopeder med flera flyttar in i slutet på veckan, sedan anländer resten av förvaltningen efterhand. IT-avdelningen, som redan huserat här och flyttat ut på grund av renoveringen, flyttar som sista hyresgäst in på ett våningsplan under vecka 44.

Fullmäktiges beslut om renoveringen av Havremagasinet fattades efter debatt om det rimliga i att kommunen kan köpa byggnaden av Hibab tidigast två år efter renoveringen, vilket blir betydligt dyrare än om köpet skett före renoveringen eller möjligen direkt efter renoveringen. Köpesumman ska uppgå till maximalt 71 miljoner kronor. Kommunen ska så länge Hibab äger huset betala 5,1 miljoner kronor per år i hyra. Havremagasinet värderades sommaren 2015 till åtta miljoner kronor i dåvarande skick och till 30-35 miljoner färdigrenoverat.

Nu är det klart att flytta in och Roger Svensson på Göinge Bygg lämnar symboliskt över nycklarna till Hibabs vd Kent Johannesson.

Varje förvaltning tar med egna möbler, men Hibab har upphandlat möbler till de gemensamma utrymmena och gardiner till 83 kontorsrum till en total kostnad på 387 000 kronor.

Gardiner mot insyn från korrridorer samt rullgardiner kostar 76 044 kronor. Fyra mötesrum, ett ”konferenscafé” och en matsal utrustas med stolar, bord, bokhyllor med mera.

Dyrast blir konferenscaféet vars möblemang kostar 84 084 kronor. Då ingår ett konferensbord för 16 personer som kostar 8 650 kronor, 16 stolar till det à 1 306 kronor, sex runda bord i eklaminat à 1 602 kronor, två ståbord à 1 610 kronor och 30 stolar à 665 kronor.

Berit Önell

Lars Johnsson, till vänster, och Kent Johannesson utanför det färdigrenoverade Havremagasinet.
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com