logga-ligg-tjock

Motstridiga uppgifter om skjutningen

Motstridiga uppgifter om skjutningen

Rättegången i Hässleholms tingsrätt om mordförsöket i Hembygdsparken fortsatte på onsdagen med bland annat förhör med de åtalade. Foto: Lotta Persson

De tre misstänkta gärningsmännen lämnade motstridiga uppgifter när rättegången om skjutningen i Hembygdsparken i Hässleholm fortsatte på onsdagen.

En polisman som skulle vittna om att flera förhörda personer utsatts för påtryckningar fick inte uttala sig om det ännu eftersom de berörda först måste höras.

Efter gårdagens stökiga inledning var domaren Göran Staafgård strängare mot störande åhörare på rättegångens andra dag.

– Det är förbjudet att fotografera och filma här, den som gör det åker ut på studs, förklarade han inledningsvis.

Han tillrättavisade också under dagen med skärpa flera personer som störde rättegången genom att gå ut och in i salen.

När de tilltalade förhördes om var de varit och vad de gjort vid tidpunkten för brottet, den 16 juli, stod det klart att det var mer än en som inte höll sig till sanningen.

18-åringen som står åtalad för mordförsök och misstänks ha hållit i vapnet har inte mycket minnen från sommaren.

– Jag har jättedåligt minne för jag röker hasch varje dag, förklarade han.

Konen markerar den plats vd kvarnen i Hembygdsparken där 23-åringen beskrivit att han stod när de två maskerade männen kom ut ur buskarna, den ene med ett skjutvapen. Foto ur förundersökningen

Dock mindes han bestämt att han inte varit i Hembygdsparken och att han aldrig sett ett hagelgevär, än mindre skjutit. Istället hävdade han att han varit i Malmö och hälsat på en kompis. Men denne var anhållen i ett annat ärende hela den aktuella helgen och har inte heller gått att nå.

– Jag kan ha kommit dit på söndagskvällen, sa 18-åringen.

Han förklarade att det var ljust ute, men hade ingen aning om vad klockan kunde vara, han brukade inte hålla reda på dagar och tider.

Hans 22-årige bror berättade däremot att han kört bilen till och från Hembygdsparken och att 18-åringen och 19-åringen gått ur för att träffa den 23-årige man som blev skjuten. I bilen fanns också en 20-årig man som under en tid satt häktad för inblandning i mordförsöket men inte längre är misstänkt.

– Vi hörde en smäll. Den var kraftig och först tänkte jag att något kunde ha hänt min vän och min bror, berättade 22-åringen.

Han beskrev dock inte smällen som ett skott utan snarare som en rejäl krock.

18-åringen och 19-åringen kom sedan andfådda springande tillbaka till bilen och sa: ”Kör, kör, kör!”.

22-åringen sa att han aldrig såg något vapen och inte visste vad som hade hänt, men att han inte ville bli inblandad. Han förstod att det fanns vittnen som sett två män komma springande till bilen när den stod parkerad nedanför parken, på Österåsgatan, och ville därför göra sig av med den svarta Audin.

Han körde till Finjasjön där sällskapet mötte en annan bil med tre personer. Vid Tormestorps båtplats kastade 22-åringen sin tröja i vattnet. Han fick sedan köra den andra bilen medan Audin parkerades hos en bilmekaniker i Stoby.

– Jag var panikslagen, jag fattade att något hänt, sa han.

22-åringen förklarade att han i de första förhören lämnat andra uppgifter för att skydda sin lillebror, men att han sedan insåg att det var bäst att berätta sanningen. I rättssalen hade han dock glömt en del saker och var mer försiktig än i det senaste polisförhöret, vilket åklagaren Marie-Louise Holmberg påminde honom om. Bland annat sa han i polisförhöret att 19-åringen i bilen frågade 18-åringen varför han sköt.

När åklagaren frågade 18-åringen varför hans bror berättat att han var med i Hembygdsparken blev svaret att polisen sagt att den som berättade något kunde bli fri.

Det var också vad 19-åringen sa som förklaring till 20-åringens uppgifter till polisen om vilka som var med i bilen vid Hembygdsparken.

– Han ljuger riktigt mycket.

Själv förklarade 19-åringen att han umgåtts med en tjej som han hade ett hemligt förhållande med och därför inte ville avslöja namnet på. Det skulle också vara förklaringen till katt- och råttaleken där han dirigerade målsäganden till olika platser och lät honom vänta en bra stund i Hembygdsparken där 19-åringen sagt att han skulle betala tillbaka en skuld på 2 000 kronor.

Åklagaren informerade 19-åringen om att han riskerar ett mångårigt fängelsestraff och att flickvännen skulle kunna ge honom alibi, men han var inte intresserad.

– Jag vet att i Sverige blir man inte dömd för något man inte gjort och jag vet att jag inte gjort något, sa han.

Polisen har rekonstruerat sökningar på 19-åringens telefon på kvällen och natten efter skjutningen. Han sökte intensivt efter information om händelsen, hur man vet om man är efterlyst och vilket straff en tidigare ostraffad 18-åring kan tänkas få. Dagen därpå kontaktade han själv polisen och var den förste som häktades för mordförsöket. Nu är brottsrubriceringen ändrad till försök till grovt rån för både honom och den 22-årige chauffören.

Två poliser vittnade också på onsdagen, bland annat om hur målsäganden vallats på platsen för brottet och märkt ut sin och gärningsmännens positioner vid väderkvarnen i Hembygdsparken.

När det gäller vittnen som utsatts för påtryckningar måste en av poliserna återkomma senare i rättegången för att de berörda först ska hinna förhöras.

Förhandlingarna i Hässleholms tingsrätt fortsätter torsdag, fredag och tisdag.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se