logga-ligg-tjock

Vänsterpartiet manifesterade åter i Hässleholm – för arbetsrätt och jämlikhet

Vänsterpartiet manifesterade åter i Hässleholm – för arbetsrätt och jämlikhet

1 maj-programmet inleddes med Vänsterpartiets manifestation i Hembygdsparken i Hässleholm. V lämnade sedan nyckeln till Socialdemokraterna. Foto: Berit Önell

Efter ett års uppehåll samlades Vänsterpartiet i Hässleholm åter till en manifestation i Hembygsparken den 1 maj. Både här och på riksnivå var parollen ”Det är vår tur nu”. Jämlikhet, arbetsrätt, antirasism och en skola utan vinstjakt var några av frågorna som i Hässleholm belystes av fyra talare.

– Många menar att facket spelat ut sin roll. Men vi vill stärka fackföreningarna. Kollektivet är alltid starkare än den enskilde, sa Karin Feldt, Kristianstad, förstanamn på riksdagslistan.

Magnus Åkeborn, ordförande för V i Hässleholm, talade bland annat om behovet av mer personal i skolan och omsorgen lokalt, men lovordade också det ombyggda, nästan bilfria centrum.

Magnus Åkeborn, ordförande i Vänsterpartiet i Hässleholm.

Liksom socialdemokraterna uppmärksammar Vänsterpartiet arbetarrörelsens internationella högtidsdag till minne av arbetare i Chicago som på 1880-talet dödades när de protesterade mot dåliga arbetsvillkor.

– Det är en oerhört viktig dag, en tradition och ett tillfälle för oss att säga vad vi tycker, förklarade Magnus Åkeborn före manifestationen.

Särskilt angeläget är det förstås för partiet ett valår.

Partiet serverade korv som koktes bakom scenen eftersom vädret bedömdes för ostadigt för att grilla. De hungriga kunde välja mellan röda danska pölser, kycklingkorv och veganska tunnbrödsrullar. Trubaduren Håkan Hultberg underhöll med bland annat låtar av Mikael Wiehe och Björn Afzelius.

Bland åhörarna fanns konstnären Henry Svensson, 96 år, som varit med i partiet sedan 1940-talet. Han brukar måla lokalavdelningens unika valaffischer och lovade gruppledaren Per-Åke Purk att ställa upp även i år. Henry ville nu ha reda på vilka ämnen det ska vara den här gången. Sedan utformar han dem på sitt eget sätt.

– Det ska vara lite provokativt, förklarade han.

Henry Svensson, 96, var på plats och lovade att måla valaffischer till Vänsterpartiet i Hässleholm även i år, här med barnbarnet Carl Svensson.

Magnus Åkeborn angrep ”högern och rasisterna” som han menade vill ta från de fattiga och ge till de rika.

– Vi med hjärtat till vänster sätter ner foten. Vi ställer god vård och omsorg mot jobbskatteavdrag, en human flyktingpolitik mot kriminalisering av fattiga och arbetstidsförkortning mot urholkning av fackliga rättigheter. Klassamhället frodas nu och klyftorna ökar. Det är dags att byta riktning, sa han bland annat.

I lokala frågor uttryckte han sig mer positivt.

– Vi kan inte fastna i att peka på problemen, tillsammans kan vi göra skillnad, sa han.

Bland det positiva nämnde han Hässleholms, av många utskällda, centrumombyggnad.

– Jag ser fram emot att vi blir många som fikar, leker och umgås i centrum i sommar, sa han.

Han talade om flera stora nya arbetsplatser som är på gång och fler hyreslägenheter som ska byggas, dock ville han se fler bostäder.

– Men det får vara slut på så kallade effektiviseringar. Vi behöver mer personal till skola och omsorg, sa han.

Trubaduren Håkan Hultberg stod för underhållningen.

Övriga tre talare kom från Kristianstad.

Karin Feldt, förstanamn till riksdagen.

Karin Feldt, också nyvald ordförande i Kristianstad, påminde om att det var fackföreningarna som drev fram kortare arbetstid, semestrar och försäkringar.

– Det var reformer som gav stora vinster i hälsa och arbetsklimat. Direkt efter valet vill vi införa arbetstidsförkortning med bibehållen lön på en arbetsplats på prov och samtidigt börja arbeta för sänkt arbetstid åt alla, förklarade hon.

Hon betonade att frihet och jämlikhet är förutsättningar för varandra.

– För några decennier sedan var Sverige världens mest jämlika land. Så är det inte längre. Ett jämställt samhälle är bättre på att motverka klimatförändringar, rasism och otillräcklig välfärd, sa hon.

Karin Feldt, som själv är lärare, varnade för en skola och ett samhälle där marknadskrafterna får fritt spelrum.

– De ska inte avgöra vad vi får för utbildning eller vilken vård vi får. Idag blir det alltmer föräldarnas bakgrund som påverkar elevernas resultat i skolan. Så kan vi inte ha det. Politiken måste vara en motkraft och skapa ett samhälle som är för alla, inte bara för några få, sa hon.

Paloma Mamani, förstanamn till Region Skåne.
Murhaf Jammal, Ung vänster.

Paloma Mamani, förstanamn på listan till Region Skåne, talade bland annat om att V är ett feministiskt parti.

– Det innebär att vi ser att vi har ett patriarkalt samhälle och vilka förödande konsekvenser det får. I spåren av Metoo vill vi göra de förändringar som behövs, sa hon och nämnde samtyckeslagstiftning, fler och resursstarkare kvinnojourer och avgiftsfria preventivmedel och barnomsorg.

Hon förklarade också att en feminist är antirasist.

– Vi måste skydda alla kvinnor, annars går vi patriarkatets väg. Patriarkatet vill splittra oss, men det går inte. Vi har lärt oss efter Metoo att vi är många, sa hon.

Murhaf Jamal från Ung vänster i Kristianstad talade både om en oacceptabel samhällsutveckling och om segrar som vunnits.

– Barn får gratis sjukvård, vi har förhindrat deportationer och stärkt tjejer i feministiskt självförsvar. Men vi är inte nöjda förrän vi har ett klasslöst samhälle och alla flyktingar som behöver skydd får stanna, sa han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se