torsjö live

Moskén hoppas hitta tillfällig lokal med kommunens hjälp

Moskén hoppas hitta tillfällig lokal med kommunens hjälp

Islamiska kulturcentrets ordförande Ismail Daraggi, till höger, och Mahmuud al-Agagera diskuterade på söndagen konsekvenserna av branden som totalförstörde moskén på Finjagatan. Foto: Berit Önell

Lördagskvällens brand totalförstörde lokalen som Islamiska kulturcentrets hyrt och använt som moské på Finjagatan i Hässleholm. Ordföranden Ismail Daraggi hoppas nu på kommunens hjälp att hitta en tillfällig lokal.

– Det är svårt att vara utan lokal, särskilt nu under fastemånaden Ramadan när vi brukar samlas på kvällstid för att be och organisera stöd till familjer som behöver hjälp, förklarar han.

De ekonomiska konsekvenserna av branden blir stora eftersom församlingen inte hade någon försäkring. Men enligt Ismail Daraggi är det värsta känslan av otrygghet som startade med stöld och intrång i moskén för två månader sedan. Medlemmar säger sig ha sett samma personer vid moskén nu och tror att branden är en hämnd för tidigare polisanmälningar. Polisen har ännu inte vare sig förhört eller gripit någon med anledning av branden.

Branden i moskén på bottenvåningen i flerfamiljshuset misstänks vara anlagd. Men polisen har hittills varken gripit eller förhört någon misstänkt. Foto: Urban Önell

Ismail Daraggi berättar att han just hade kommit hem från moskén på lördagskvällen när en församlingsmedlem ringde och berättade att det brann. Dörren ska ha stått olåst och flera personer hade sett två personer, som de beskrev som de som tidigare filmats i samband med stölden, springa ut från moskén. På grund av oro för att någon var kvar i lågorna slog en medlem sönder en fönsterruta.

Ismail Daraggi blev chockad när han kom till moskén.

– Jag kände skräck, det var mycket rök, luktade bränt, flera brandbilar var på plats och folk blev evakuerade från lägenheterna ovanför moskén. Flera barn fick bäras ned och hade inte hunnit få kläder på sig. Om inte brandbilarna hade kommit så snabbt hade det blivit mycket farligt, berättar han.

Över 200 personer är aktiva i moskén och församlingen har verksamhet varje dag. Förutom bön arrangeras undervisning och andra aktiviteter för vuxna och även barnverksamhet och undervisning i svenska språket. Det mesta måste nu ställas in.

Ismail Daraggi berättar att styrelsen tänkt hålla fredagsbönen den 25 maj utomhus, på den stora parkeringsplatsen nära moskén.

– Vi vill på det sättet också visa att vi finns och att vi är fredliga, säger han.

Branden inträffade bara två dagar efter att Ramadan inletts.

– Det gjorde oss särskilt ledsna, säger Ismail Daraggi.

Han säger att han är medveten om att det finns svenskar som har fördomar mot muslimer och tror att alla är terrorister, men har inte uppfattningen att det skulle vara orsaken till branden.

– Jag tror inte att det är rasister som har angripit oss. Vi har inte blivit utsatta för något sådant tidigare i Hässleholm. Under de elva år jag bott i Hässleholm har jag bara mött trevliga svenskar. Grannarna vid vår lokal är de allra vänligaste människor. Vi är mycket tacksamma för deras, hyresvärdens och andras stöd och hjälp vid branden, säger han.

Istället tror han och de flesta i moskén alltså att det handlar om en hämndaktion från två personer som de uppfattat som av polisen kända kriminella och drogmissbrukare. Moskén har gjort två polisanmälningar mot dem, en för stöldförsök och en för stöld av församlingens kollektlåda med pengar. En av medlemmarna filmade personerna och även bilens registreringsnummer. Vittnena säger att det var samma personer som befann sig vid moskén när branden startade och att polisen vet vilka de är.

– Många är rädda att det ska hända något mer nu, särskilt barnfamiljerna och de som har kommit från andra länder till Sverige för att det är ett tryggt land, säger Ismail Daraggi som själv inte sovit på hela natten.

– Jag hoppas att polisen ska göra något åt detta. Vi förstår inte varför de inte hämtade de misstänkta meddetsamma, säger han.

Han berättar att det finns muslimer som på egen hand vill leta upp de misstänkta, något han tar bestämt avstånd ifrån.

– Det är inte upp till oss. Vi lever inte i kaos, det finns lagar här som ska följas, säger han.

Så här såg det ut i moskén. Ryggen på predikstolen, som var dekorerad med guds 99 namn, kom från Marocko.

Samtidigt är han mycket bekymrad över vad han beskriver som polisens passivitet.

– Jag skulle vilja förstå vad svenska staten, i det här fallet polisen, egentligen vill. Vill de att vi ska lämna Sverige? Är bara en del välkomna medan andra inte får hjälp av polisen om de råkar illa ut? Vi kan inte bo här och känna oss otrygga och inte få skydd som vilken svensk som helst. En av anledningarna till att jag och min familj flydde hit var att den irakiska staten inte skyddade oss. Om den svenska polisen inte hjälper oss nu är det lika illa här, säger han.

Den ekonomiska sidan av branden ser han som ett mindre problem, trots att församlingens ekonomi redan tidigare var ansträngd. Han befarar att församlingen blivit av med inventarier för uppåt 100 000 kronor. Allt har finansierats med gåvor, utan statliga eller kommunala bidrag. Bland det mest värdefulla var den tjocka röda mattan som täckte golvet och två predikstolar med guds 99 namn i dekorerade ryggstöd från Marocko.

Polisen rubricerar branden i moskélokalen som grov mordbrand. Carina Berggren, inre befäl vid Kristianstadspolisen, berättar att den tekniska undersökningen av brandplatsen kan göras först under måndagen. Polisens bevakning avslutades efter att det trasiga fönstret täckts med en skiva så att det inte längre är öppet in till lokalen.

Carina Berggren är försiktig med att kommentera vittnesuppgifterna som lämnats till polisen.

– Ingen är gripen och ingen är hörd som misstänkt. Det är för lösa uppgifter för att vi ska kunna gå vidare med dem i nuläget. Vi måste i så fall höra vittnena igen, säger hon.

Hon har inte tid att kontrollera hur det gått med utredningen om stölderna hos Islamiska kulturcentret.

Berit Önell

Läs tidigare artikel i ämnet:

2018-05-19 Våldsam brand totalförstörde moské

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se