logga-ligg-tjock

Kommunen försöker hjälpa moskén med lokal Alla lägenheter beboeliga igen

Kommunen försöker hjälpa moskén med lokal Alla lägenheter beboeliga igen

Räddningstjänsten kunde på måndagen hämta ett par av de rökätare som varit utplacerade i de rökskadade lägenheterna på Finjagatan. Foto: Berit Önell
Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M). Foto: Urban Önell

Hässleholms kommun ska försöka hitta en tillfällig bönelokal till Islamiska kulturcentret som fick sin moské totalförstörd vid en misstänkt anlagd brand i helgen.

– Det är klart att om vi kan hjälpa så ska vi göra det, antingen om vi har egna lokaler eller kan ge tips om andra fastighetsägare. Det här med branden är olyckligt, i högsta grad. Jag förstår att folk blir otrygga, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) som också försäkrar att kommunen följer utvecklingen och kommer att öka antalet ordningsvakter vid behov.

Alla boende i lägenheterna ovanför moskélokalen på Finjagatan har nu fått flytta tillbaka efter evakueringen. Men hemma hos Alina Meyn är det mesta täckt av ett tunt lager sot.

Det mesta i lägenheten är täckt av ett tunt lager sot, även inne i skåpen.

Alina Meyn och grannen Jessica Nilsson är ledsna för Islamiska kulturcentrets skull.

Men branden har fått stora konsekvenser för de boende också.

– Ingen känner sig trygg här. Jag har själv varit ute och gått på natten för jag har inte kunnat sova, säger Jessica Nilsson.

Alina Meyns katt åkte till djursjukhuset efter att ha fått i sig rök och sot och kom hem först vid middagstid på söndagen.

– De ville egentligen att hon skulle stanna längre, men hon mår bra nu, säger Alina.

Katten gömmer sig dock längst in under en säng i lägenheten som fortfarande luktar mycket rök. Det mesta här är täckt av sot, till och med inne i skåpen.

Många barnfamiljer bor i huset. Barnvagnen står vid trappan till källaren som till stor del också blev förstörd i branden.

Alina hoppas få hjälp med sanering av lägenheten, men har ännu inte fått några besked.

Den värst drabbade lägenheten blev beboelig först på måndagen.

Räddningstjänsten kommer efter lunch och hämtar två av fem så kallade rökätare som placerats ut i lägenheterna för att ta bort röklukten.

– Tre får stå kvar ett tag till, berättar Roger Wirödal.

Han förklarar att de boende får ta sin egen hemförsäkring till hjälp när det gäller lösöret, sådant som hemförsäkringen omfattar. När det gäller skador i själva huset ligger ansvaret på fastighetsägaren som också samordnar sanering efter överenskommelse med respektive hyresgäst.

Islamiska kulturcentrets ordförande Ismail Daraggi är en av flera moskémedlemmar som står utanför den utbrända lokalen och väntar på polisens tekniker.

– Det är mycket svårt för oss att vara utan lokal nu under ramadan, säger de.

Islamiska kulturcentrets ordförande Ismail Daraggi, till höger, är tacksma för hjälp med lokal och hoppas att kommunen och polisen också vill träffa föreningen. Med på bilden är också Mahmuud al-Agagera. Foto: Berit Önell

Ismail Daraggi är tacksam att kommunen söker efter lokal, men skulle också vilja ha ett möte.

– Jag hoppas att kommunalråden vill komma och hälsa på oss, det skulle kännas lättare för oss. Vi vill gärna att polisen också pratar med oss eftersom vi alla är oroliga efter det som hänt. De som gör sådana här dumheter kanske inte heller vågar göra mer om både kommunen och polisen visar att de bryr sig om oss, säger han.

Lars Johnsson konstaterar att det primärt inte är ett kommunalt ansvar att ordna lokaler åt föreningar.

– Men när det finns ett behov, och det kan vi förstå i den här situationen, kan vi försöka hjälpa till, säger han.

Han vet att polisen har inlett en utredning om grov mordbrand, men vill inte uttala sig om orsaken till branden.

– Polisens utredning får utvisa vad som hänt. Vi kan bara spekulera och det vill vi inte göra, säger han.

Han anser att alla måste hjälpas åt för att det ska bli tryggare i staden och kommunen.

Robin Gustavsson (KD), kommunalråd och socialnämndens ordförande. Foto: Urban Önell
Lena Wallentheim (S). Foto: Berit Önell

– Kommunen tar egentligen ett större ansvar än vi borde, jag tycker inte att vi skulle behöva anställa väktare och ordningsvakter. Men polisen klarar inte av situationen, så då lämnar vi inte invånarna i sticket. Det innebär tyvärr att vi får betala två gånger, både till staten och kommunen, säger han.

Han förklarar att kommunen har en fortsatt dialog med polisen om den otillräckliga bemanningen som är ett problem i hela landet – och som också måste lösas nationellt.

Kommunalrådet Robin Gustavsson kände inte till Islamiska kulturcentrets vädjan om hjälp med lokal, men ser det som självklart att kommunen ska ställa upp och se om det finns möjlighet att hjälpa till.

– Det tycker jag är rimligt. Vi får se vad vi kan göra. Om ett stort antal kommunmedborgare och en förening är drabbad är det klart att vi försöker göra något. Om det ligger ett brott bakom är det också en samhällsstörning som vi måste se allvarligt på. Det är ett sabotage, säger han.

Oppositionsrådet Lena Wallentheim svarar kort på sms att hon också tycker att kommunen kan hjälpa till.

– Om förundersökningen visar att branden är anlagd så måste man ju klart ta avstånd och fördöma detta och det gäller ju alla anlagda bränder. Oavsett om det gäller privatpersoner, föreningar eller företag så tycker jag att kommunen kan vara behjälplig om vi har lokaler att hyra ut tillfälligt, om vi inte har några egna lokaler så kanske man kan ge information om man vet någon annan fastighetsägare som har lokaler, skriver hon.

Kommunens tekniska förvaltning har fått i uppdrag att se över möjliga lokaler.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se