logga-ligg-tjock

Rekord för Torsjö Live med 8 500 i publiken

Rekord för Torsjö Live med 8 500 i publiken

Mats Gunnarsson har anledning att göra v-tecknet med fint väder och rekordpublik på Torsjö Live. Foto: Lotta Persson

Trenden vände, som festivalgeneralen Mats Gunnarsson hoppats. Solen sken nästan hela tiden på årets Torsjö Live och det blev publikrekord med 8 500 personer.

Mest folk drog lördagskvällen med Wilmer X som avslutning och dessförinnan bland andra Dire Straits Experience.

Stämningen var hög bland publiken och det dansades inte bara på dansbanan utan lite varstans.

Det var inte det ursprungliga legendariska Dire Straits som spelade på Torsjö Live, men nästan. Två av det brittiska bandets tidigare medlemmar, saxofonisten Chris White och trummisen Chris Witten, bildar tillsammans med några av Englands bästa musiker Dire Straits Experience och framförde låtar som Sultans of swing och Money for nothing.

Saxofonisten Chris White är en av Dire Straits tidigare medlemmar medan Terence Reis på sång och gitarr hör till den nya konstellationen. Foto: Urban Önell
Nisse Hellberg var frontman när Wilmer X startade för 40 år sedan och är det fortfarande. Foto: Urban Önell

Malmöbandet Wilmer X – en skånsk klassiker – hade också två originalmedlemmar på scenen, Nisse Hellberg och Jalle Lorensson. I år firar de 40-årsjubileum med sin första sommarturné på sju år som inleddes på Sweden Rock.

Bland de kända artisterna märktes också Petter och Uno Svenningsson.

Lite mindre kända DJ:n Joanna Åström från Tyringe, som dock haft stora spelningar och hyllats i London, spelade på lilla scenen för en publik som hade svårt att stå stilla.

Mats Gunnarsson berättar att han själv kände hur det spratt i benen när Joanna spelade. En stund tidigare satt han i en stol och njöt av att få lyssna på Dire Straits.

– Fantastiskt! Det blev bättre än väntat ikväll. Artisterna har presterat på topp och alla är så positiva, de trivs jättebra här, säger han.

En självklar anledning till de positiva tongångarna är förstås vädret.

Joanna Åström från Tyringe är känd i London, men gjorde sin Sverigepremiär på Torsjö Live. Foto: Urban Önell

– Skönt att slippa regnet, det blir en helt annan upplevelse när det är sol, även om det är lite kyligt ikväll. Äntligen, efter fyra år med dåligt väder, säger Mats Gunnarsson.

8 500 personer, varav 3 500 på fredagen och 5 000 på lördagen, är också bättre än han väntat. Han hade hoppats på mellan 7 000 och 8 000 personer. Det tidigare rekordet var 6 000 personer.

Publikrekordet innebär också att ekonomin kan gå ihop.

– Stenen är satt i rullning. Torsjö Live kommer att bli ett långsiktigt projekt. Men det tar några år till innan det blir en kulturinstitution, säger Mats Gunnarsson.

Han har redan börjat fundera på nästa års festival, men vill inte avslöja vilka artister som är påtänkta.

– Vi har en lista över artister som vi skulle vilja boka, berättar han.

Fick han önska helt vilt hade han gärna velat höra Stevie Wonder på Torsjö Live.

-Men det är inte realistiskt pengamässigt, säger han.

Berit Önell

Uno Svenningsson spelade sina välkända hits både från solokarriären och från åren som sångare i Freda, exempelvis ”Vindarna”, ”I en annan del av världen” och ”Under ytan”. Foto: Urban Önell
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se