torsjö live

Företagande viktigaste frågan för Erik Berg på Moderaternas ungdomslista

Företagande viktigaste frågan för Erik Berg på Moderaternas ungdomslista

Erik Berg, 19, är förstanamn på den enda ungdomslistan i Hässleholms kommunval, för Moderaterna. Han ser ungdomslistan som ett sätt att få in fler ungdomar i kommunfullmäktige De yngre behöver med en egen lista inte konkurrera på samma sätt med äldre och mer erfarna politiker. Foto: Berit Önell

– Jag vill framför allt jobba för bättre villkor för företagen. Det är väldigt problematiskt att Hässleholm ligger så lågt på näringslivets rankinglistor, säger Erik Berg, 19, förstanamn på Moderaternas ungdomslista inför kommunvalet.

Själv startade han företag när han var 16, något som visade sig vara en betydligt långsammare process än han väntat sig.

Moderaterna är det enda parti som har en ungdomslista i kommunvalet i Hässleholm.

– Det handlar om att visa att vi har unga kandidater som är insatta och vill vara med och påverka beslut som berör många ungdomar, säger Erik Berg.

Annars kan det vara svårt för ungdomar att konkurrera med mer erfarna politiker om de valbara platserna högt upp på valsedlarna.

– Övriga partier har väl en ganska stor underrepresentation av unga, säger Erik Berg.

Historiskt har ledamöter på Moderaternas ungdomslista också kommit in i kommunfullmäktige. En av dem är Kenny Hansson, 22, som idag är ordförande i byggnadsnämnden.

– Det är viktigt även för partiet att det finns unga kandidater som sedan stannar kvar. Det handlar om att framtidssäkra partiet, säger Erik.

Han betonar att det inte är Moderaternas ungdomsförbund som står bakom ungdomslistan, utan partiet. Men ungdomsförbundet är givetvis en viktig rekryteringsbas. MUF är landets största politiska ungdomsorganisation med cirka 150 medlemmar i Hässleholm.

– Det är kul att så många är så intresserade att de går med i ett ungdomsförbund. Det tycker jag är bra, oavsett vilket parti det gäller. Det är absolut viktigt att företräda sin demografiska målgrupp och att påverka den politik som förs, säger Erik.

Ungdomsförbunden har också varit en inkörsport för många ministrar och riksdagsledamöter.

Erik Berg tycker att strömningarna i samhället idag gör att många har lätt att kritisera.

– Det är svårare att komma med förslag till lösningar. Men genom att engagera sig politiskt finns det möjlighet att påverka, säger han.

Erik Berg vill bland annat verka för ett bättre företagsklimat, bättre skolresultat och ordning på kommunens ekonomi. Foto: Berit Önell

Själv har han alltid varit intresserad av samhällsfrågor. Därför engagerade han sig bland annat i skolans elevråd. Under tiden 2012 – 2014 satt han i styrelsen för den nationella organisationen Sveriges elevråd.

2014 blev han invald i den lokala MUF-styrelsen.

– Då hade jag slutat i Sveriges elevråd som är en opolitisk organisation, förklarar han.

Idag sitter han i styrelsen både lokalt och i MUF Skåne där han även är valledare. Han är också engagerad som digital ambassadör i ett nationellt projekt och kandiderar både till kommun- och regionvalet.

Om han kommer in i kommunfullmäktige vill han verka för att kommunen ska göra mer för att behålla befintliga företag och locka till sig nya.

– Jag tror att det handlar mycket om handläggningstider, säger han.

Han och kompisen Teodor Andersson behövde tillstånd från överförmyndaren för att starta sitt företag, Berg Andersson Webdesign, innan de var myndiga.

– Det tog flera månader. Det är inte bra, det verkade inte ha hög prioritet, säger Erik.

Han vill också att kommunen förbättrar sin service och kommunikation och ger exempel på andra kommuner som har regelbundna träffar med representanter för näringslivet.

-Då får de veta vad som behövs för att företagen ska kunna utvecklas, säger han och menar att det ytterst handlar om arbetstillfällen och skatteintäkter till kommunen.

– Företagsklimatet är av central vikt om kommunen ska bli attraktiv att flytta till.

Andra viktiga frågor för Erik Berg är skolan och hur pengar behandlas i kommunen.

– Vänstern pratar ofta om vinster i välfärden. Här handlar det snarare om förluster i den kommunala verksamheten. Friskolor har ofta bättre resultat och samtidigt vinst, det går att visa genom de nationella proven. Det är starkare kontroller som behövs, av både kommunala och privata skolor, säger han.

Han vill att kommunens skolverksamhet i Hässleholm ska utredas snabbare än de tre år som för ett och ett halvt år sedan avsattes för att analysera en konsultrapport som slog fast att skolan kunde bli både bättre och billigare.

– Vi kan inte hålla på så. Någonstans försvinner mycket pengar. Troligen är det ineffektivt. Jag tänker mig en hink med en massa hål i. Vattnet rinner snabbt ut, även om vi fyller på. Om vi kan plugga igen hålen kan vi behålla vattnet, säger han.

Dock menar han att lärandet måste stå över det ekonomiska.

– Skolresultaten måste upp. Det är väldigt negativt att fler och fler inte når godkända betyg i nian.

För att nå dit behövs fler lärare som är kunniga och motiverande.

– Lönerna måste höjas, men inte generellt utan hellre med större möjligheter till karriär. Det är också ett sätt att få fler att söka till lärarutbildningarna. Det räcker inte att sätta in fler stolar på utbildningarna om det bara blir fler tomma stolar. Vi måste börja i rätt ände. Det är samma sak med poliser.

Erik Berg har mer eller mindre växt upp på ett familjeföretag, Berg & Partner i Hässleholm.

– Det spelar nog in, men mina föräldrar har inte alls puschat mig att starta företag. Jag har alltid haft en drivkraft och varit öppen för att ta tag i saker själv, det ligger nog i min natur, säger han.

Idén att starta webdesignföretag kom upp när han och Teodor under första året i gymnasiet började diskutera att de skulle arbeta med UF-företag i trean.

– Vi orkade inte vänta till trean, så vi bara startade, berättar Erik.

Förutom webutveckling erbjuder de reklamfoto och -film.

Efter studenten i somras har de pausat studierna och ägnat sig åt företaget – och för Eriks del även valrörelsen.

– Det är ganska perfekt i min värld och vi planerar att ta det till nästa nivå snart. Det bästa är att jag kan jobba var och när som helst – bara jag har en dator, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se