logga-ligg-tjock

Förbättrad säkerhet med låsta dörrar på HTS och övriga skolor

Förbättrad säkerhet med låsta dörrar på HTS och övriga skolor

Hässleholms tekniska skola började vårterminen med förhöjd säkerhet. Bland annat är alla dörrar låsta, även huvudentrén och dörrarna till matsalen, till höger på bilden. Foto: Berit Önell

När eleverna kom tillbaka till Hässleholms tekniska skola efter jullovet var det till en skola med höjd säkerhetsnivå och låsta dörrar. Men eleverna var redan vana vid att gå in med tagg, det nya är att det nu gäller hela skolan.

– Tagg- och passersystemet har byggts upp under en längre tid, men vi har bland annat hållit entrédörren öppen klockan 8-16 eftersom vi tyckt att vi haft bra koll där, berättar rektor Jan Zettergren.

Efter sprängningarna i skolans lokaler den 20 december är bedömningen en annan. De närmaste åren ska säkerheten förbättras på samtliga skolor i kommunen.

Höstterminen fick en dramatisk avslutning när två sprängladdningar detonerade i två olika korridorer i skolans källarplan. Dådet rubricerades först som terrorbrott och polisens nationella insatsstyrka sattes in. En 21-årig man sitter nu häktad misstänkt för allmänfarlig vårdslöshet.

Skolledningen har nu tillsammans med kommunens säkerhetschef Anders Nählstedt sett över säkerheten. Låssystemet är programmerat så att de dörrar som tills nyligen varit öppna nu alltid är låsta. Förutom entrédörren är det bland annat matsalen och det gamla skolhuset.

– Eleverna tycker inte att det är något konstigt, de är vana vid att använda taggar och förstår varför vi låser, säger Jan Zettergren.

Ytterligare förbättringar diskuteras, bland annat hur alla delar av skolan ska nås av larmsignaler. Den 20 december hörde inte alla elever larmet.

– Vid händelsen hördes larmet bristfälligt i en del av skolan. Vi vet inte när det problemet uppstod, men vet att det har fungerat tidigare. Det är nu under åtgärdande, säger Jan Zettergren.

En annan fråga som diskuteras är rutiner för utrymning respektive inrymning, det vill säga när det är säkrare att låsa dörrarna och stanna inne i skolan än att springa ut.

Striktare rutiner för besökare

Skolan har också beslutat om striktare tillämpning av reglerna för besök utifrån. Det gäller bland annat föranmälan vid besök, att alla ska anmäla sig i receptionen vid ankomst och få en besöksbricka och att all inpassering ska ske via huvudentrén.

Vårdnadshavare och elever bjöds in till informationsmöte om åtgärderna i två olika samlingar på måndagskvällen.

– Det kom många vårdnadshavare. Vi redovisade skolans bild av situationen och fick många bra frågor och funderingar från dem som var på plats, säger Jan Zettergren.

Vid tisdagens skolstart hölls en inledande samling med ytterligare information till eleverna.

– Vi berättade det polisen sagt att vi kunde berätta om det som hänt. Det var bra för det florerar mycket rykten. Det blev en lugn och fin samling. Sedan fortsatte vi med mentorsträffar och från klockan 11 var det läsning enligt schema. Det blev en skön och trygg stämning. Till lunch serverades julbord, något som eleverna blev snuvade på den 20 december, förklarar Jan Zettergren som hörde elever säga ”wow, vi fick igen vårt julbord”.

Säkrare på alla skolor

Anders Nählstedt berättar att kommunen sedan ett par år tillbaka diskuterat förbättringar av säkerheten på skolorna, bland annat med anledning av skolattacken i Trollhättan 2015 och skolskjutningar i USA. Inför 2018 avsattes för första gången pengar i budgeten, två miljoner kronor, till ett särskilt projekt för säkerhetsåtgärder på skolor. Lika mycket finns i år och tanken är att fortsätta under ett par år till tills alla skolor gåtts igenom.

Kommunens säkerhetschef Anders Nählstedt. Foto: Lotta Persson

Jacobsskolan låstes i höstas på liknande sätt som nu HTS, dock öppnas dörrarna med kort istället för taggar.

– Vi har drivit det här ett tag och också haft stöd av polisen. Jacobsskolan hade problem med obehöriga på skolan ibland. Det är svårt att helt förhindra att elever släpper in andra personer, men vi ska i alla fall försvåra att vem som helst går in på skolorna. Ingen vill väl ha beväpnade vakter på skolan, säger Anders Nählstedt.

Andra åtgärder är dörrar med låsvred i alla lektionssalar så att de kan låsas inifrån, möjlighet att låsa hela skolan samtidigt, insynsskydd för fönstren så att det inte syns utifrån om det är elever i en skolsal och högtalarsystem för information till hela skolan när något inte är som det ska. Rutiner för besök och utbildningar för elever och personal är också viktiga delar i säkerhetsarbetet.

– Alla skolor är nu inventerade när det gäller dörrar med låsvred, berättar Anders Nählstedt.

Jacobsskolan blir först också med högtalarna som ska installeras i år. Bara de kostar cirka 1,2 miljoner kronor, men en del pengar som blev över 2018 har flyttats över till 2019.

– Vi har ju ett stort renoveringsprojekt på Jacobsskolan och passar på att bygga in högtalarsystemet i samband med det. Det blir både billigare och enklare, säger Anders Nählstedt.

De nya förskolor som byggts har fått säkerhetssystem redan från början.

En del föräldrar har tyckt att åtgärderna skulle skyndas på mer.

– Vi ska hinna med det också. Men vi får se, kanske räcker pengarna till flera grundskolor i år, de är ju ofta mindre än gymnasieskolorna, säger Anders Nählstedt.

Själv har han just nu dubbla jobb eftersom han fått gå in som ställföreträdande räddningschef i väntan på att en ny ordinarie rekryteras.

– Jag hade annars tänkt gå ner i tjänst, jag fyller ju 62 i år, förklarar han.

Han räknar med att det kan ta fyra-fem månader innan en ny räddningschef är på plats.

– Under tiden får jag lägga över en del arbete på mina kollegor, men vi kan inte ta på oss nya projekt utan slutför det vi påbörjat, säger han lugnt.

Han är glad att ingen blev skadad vid explosionerna på HTS och att insatsen gick så bra som den gjorde. Kommunen fick också mycket stöd från andra myndigheter. Även länsstyrelsen erbjöd hjälp och gymnasieminister Anna Ekström hörde av sig. Insatsen ska nu utvärderas och redovisas till länsstyrelsen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se