torsjö live

Skolklasser missade Europaforum när tiden ändrades

Skolklasser missade Europaforum när tiden ändrades

Det var nästan tomt i röda salongen när den första valdebatten med unga kandidater inleddes på torsdagen. Foto: Lotta Persson

Minst två skolklasser missade Europaforums valdebatt med unga kandidater till Europaparlamentet sedan arrangörerna ändrat tiden för programmet utan att meddela skolorna. Många stolar gapade därför tomma i kulturhusets röda salong när torsdagens program inleddes.

– Vi får se över varför det blev så här, säger Europaforums projektledare Freja Hagsund.

Valdebatten hölls i två upplagor, den ena med start klockan 08 på morgonen, den andra klockan 9.30.

Erik Abrahamsson, ämnessamordnare i samhällskunskap på Hässleholms tekniska skola, förklarar att det blev problem med skolskjutsarna när den tidiga debatten plötsligt skulle starta klockan 08.

– Det verkar kanske inte mycket med en kvart, men det påverkar transporterna. När lärarna såg i programmet att debatten skulle vara klockan åtta bokades en klass om till 9.30. De andra tänkte avboka. Det är mycket så här års med nationella prov och annat, så de insåg att de behövde tiden i ämnena. Sedan glömde de nog bort att avboka, förklarar Erik Abrahamsson.

Han har uppgift om att två klasser med totalt 54 elever därmed missade valdebatten.

– Den ändrade tiden var en del i bedömningen, men inte den enda, säger han.

Han tror att ytterligare någon klass avbokades, men är inte säker. Enligt Europaforum var det ännu fler anmälda elever som inte kom.

– 100 elever som var anmälda har inte kommit och vi vet inte varför. Vi får reda ut vad som gått fel så att det inte händer igen, sa Freja Hagsund till Frilagt på torsdagen.

Många gymnasieelever deltog i den andra valdebatten med unga politiker. Vid den första sittningen var det däremot glest i bänkraderna efter att tiden ändrats. Foto: Urban Önell

Erik Abrahamsson säger att det kan ha blivit något missförstånd.

– Det var tre olika personer på Europaforum som hade hand om bokningen, säger han.

För skolan är maj ingen bra tid på året för ett arrangemang av det här slaget.

– Nu är det som intensivast inför avslutningen. Men det är bättre nu än i augusti. Då har vi bara gått en vecka på terminen och kan inte sätta in Europaforum i en kontext för eleverna, säger Erik Abrahamsson.

Europaforum har tidigare legat i april och det menar han är en bättre tid. Han tycker att det är viktigt för eleverna att få vara med på Europaforum.

– Framförallt när det är val är det viktigt och givande för eleverna att se och möta representanter för partierna. Många av föreläsningarna och seminarierna är också intressanta. Sedan kan det vara berikande att bara få komma och möta den här miljön, att till exempel få lyssna på EU-ministern. Det är spännande att möta personer som är väldigt kunniga och initierade, ena dagen live här och nästa dag ser man dem på Aktuellt.

Det finns ingen möjlighet att avsätta tre dagar, men varje klass brukar välja ut två programpunkter utifrån vad som är intressant och passar i schemat.

– Det har varit givande och positivt enligt de reaktioner jag hört i år, säger Erik Abrahamsson.

Vissa föredrag kan vara på en nivå där eleverna har svårt att hänga med.

– Men jag tror ändå att upplevelsen att vara där är positiv, säger Erik Abrahamsson.

Freja Hagsund berättar att det preliminära programmet kom ut ganska tidigt. Varför ändringen inte kommunicerades vet hon inte riktigt.

– Vi får reda ut vad som gått fel, säger Freja Hagsund, projektledare för Europaforum. Foto: Urban Önell

– Avsikten var givetvis att informera alla berörda. Vi får prata med lärarna och se internt varför det blev så här, säger hon.

Hon tycker att det är viktigt att gymnasieeleverna är med.

– Jag tycker att det är jätteroligt att unga är med, särskilt i år inför valet där de som går tredje året i många fall röstar för första gången. De kan bli inspirerade av unga som är politiskt engagerade och står på scenen med ett annat tilltal, säger hon.

Hon vill gärna fördjupa samarbetet med gymnasieskolan och även informera mer i skolan före Europaforum.

Den närmaste tiden ska årets arrangemang utvärderas och riktlinjerna för nästa år dras upp. Datum har ännu inte diskuterats. Freja Hagsund instämmer i att augusti inte är optimal tid för Europaforum, precis efter skolstart och semestrar.

-Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man väljer datum, vi har flera samarbetspartners och Lunds universitet är också med, säger hon.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se