logga-ligg-tjock

Ludvig sålde majblommor för 12 000 kronor

Ludvig sålde majblommor för 12 000 kronor

Tioårige Ludvig Ström i Hässleholm har troligen sålt mest majblommor i Hässleholm någonsin. Hela 12 000 kronor sålde han för.

– Han har verkligen varit duktig, helt otrolig! Förmodligen är det rekord även om vi inte hunnit räkna klart ännu. Det är extra fantastiskt eftersom han har ett funktionshinder, säger Liv Landell, kommunikatör på Majblommans riksförbund i Stockholm.

Ludvig har cerebral pares, något som gör att han fort blir trött i benen. Trots det har han gått mer än sex mil för att sälja majblommor.

– Jag ville göra det för att pengarna går till fattiga barn, säger han.

Ludvig Ström, tio år, har sålt majblommor för 12 000 kronor.

Det var första gången Ludvig sålde majblommor. När han kom hem från skolan och berättade att han ville sälja två påsar majblommor undrade mamma Jeanette om han inte skulle prova med en först.

– Men han var väldigt bestämd, så han fick såklart försöka med två, berättar hon.

Hon var med honom ute och sålde två – tre timmar nästan varje dag. Efter tre veckor hade han sålt åtta påsar.

Ludvig tyckte att det var väldigt roligt att sälja.

– Jag hade en känsla varje gång jag sålde att den blomman skulle hjälpa någon. Det var det som gjorde att jag kunde sälja så många, säger han.

Han tycker också om att prata med folk.

– Det flesta var trevliga, bara en tant blev arg, berättar han.

Han önskade alla han träffade en trevlig dag, även dem som inte köpte någon majblomma.

På grund av sin cerebral pares, som beror på en hjärnskada och påverkar muskelkontrollen, blev han trött och fick ont i benen av att gå så mycket. Mamma fick massera benen och han somnade snabbt på kvällarna, men tvekade aldrig att fortsätta.

2019 års majblomma liknar en vitsippa. Färgerna bestäms av barn genom en omröstning.

Den 1 maj tog Ludvigs majblommor slut och han kunde inte hämta fler eftersom det var helg. Annars hade han nog sålt fler, blommorna fick säljas till och med den 3 maj.

– Det var tre som ville köpa den sista blomman när jag sa att om jag säljer den har jag sålt för 12 000. Jag fick dricks också, berättar Ludvig.

Han tjänade själv 1 600 kronor på sin försäljning. Men han har inte planerat att köpa någonting för pengarna.

– Jag ska spara dem tills jag blir vuxen, om det går, säger han.

Majblommans riksförbund hejade under försäljningen på Ludvig och andra unga säljare via Instagram.

När det stod klart hur mycket han sålt fick han ett paket med presenter med posten. Det var bland annat en majblomma från hans födelseår, en affisch med alla majblommor genom tiderna och nyckelringar. Den lokala majblommeföreningen kommer också att uppmärksamma majblommeförsäljarna i samband med skolavslutningen.

Liv Landell säger att det är väldigt få barn som säljer så här många majblommor, även om det finns de i storstäderna som sålt ännu mer.

Intäkterna från försäljningen av majblommor går till barn i familjer där pengarna inte räcker till. Föräldrar kan ansöka om bidrag.

– Jag är superimponerad av Ludvig och att han ville göra detta för att hjälpa andra barn. Jag hoppas att alla som säljer vet vad pengarna går till, men det är inte alla som är lika engagerade. Vi blir ju extra glada för det, säger hon.

Hon är dock tydlig med att varje majblomma har betydelse, så även de barn som säljer färre gör en viktig insats. Föräldrar kan sedan ansöka om pengar från de lokala majblommeföreningarna. De kan exempelvis få hjälp till fotbollsläger, examenskläder eller födelsedagspresenter.

– Det kan vara nyttigt eller roligt, något som barnet mår bra av, förklarar Liv Landell.

Jeanette tycker att det är bra att Ludvig får lite uppmärksamhet.

– Han är inte så snabb och bra på fotboll till exempel, men nu var han bäst på detta.

Ludvig är glad och stolt och säger att han gärna säljer majblommor fler gånger.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se