logga-ligg-tjock

Radiostyrda stridsvagnar mullrade på museet

Radiostyrda stridsvagnar mullrade på museet

Tiger är en tysk stridsvagn som användes under andra världskriget. Den finns att köpa som byggsats för 8000 pund, vilket i dagsläget motsvarar cirka 94 000 kronor.

Radiostyrda stridsvagnar visades på Hässleholms museum under lördagen. Det var Hässleholms militärhistoriska förening som bjudit in ett gäng entusiaster. Samtliga modeller var trogna sina svenska, tyska och amerikanska förebilder. En del var rena hemmabyggen.

Erik Wikander hade både en körklar stridsvagn att visa och en som är under byggnad.

– Den här drivs av två skruvdragare från Jula, säger han när han visar upp innanmätet i det som skall bli en modell av Stridsvagn m/40k. Den är byggd i plywood och visar sig vara utrustad med vanlig cykelkedja för kraftöverföringen till banden.

Erik Wikanders stridsvagnsmodell har två skruvdragare som motorer.

– Banden har jag kört ut i en 3D-skrivare, berättar Erik. Han räknar med att det tar ungefär 200 timmar att färdigställa en modell, på det sätt som han bygger sina.

Det finns också färdiga byggsatser att köpa, antingen i metall eller plast. Christoffer Ahlfors och Hans Karlsson har valt att göra så. Den förstnämnde har en tysk Tiger och den sistnämnde en amerikansk Sherman. Båda användes under andra världskriget.

Erik Wikander, Hans Karlsson, Christoffer Ahlfors och Sten Engström visade sina radiostyrda stridsvagnsmodeller på Hässleholms museum, inbjudna av Hässleholms militärhistoriska förening.

Sten Engström tillhör också entusiasterna. Han har ägnat närmare 20 år att färdigställa sin modell av svenska Stridsvagn S. Den finns för övrigt att beskåda i original i Hässleholms museums samling, tillsammans med m/40K, som Erik valt att bygga.

Det har tagit entusiasten Sten Engström 20 år att färdigställa sin modell av svenska Stridsvagn S.

Stens modell av är den största och mest avancerade stridsvagnsmodellen som visas. Här är det metall som gäller. Sten har själv ritat och byggt sin stridsvagn, helt från grunden. Ingenting har lämnats åt slumpen utan allt är uttänkt in i minsta delalj och noga sammanfogat. Modellen är i skala 1:5, väger 150 kilo och drivs med en gasturbin. Den kan använda antingen fotogen eller diesel som drivmedel. Hur mycket den kostat att bygga har han ingen koll på. Den är mer än körbar.

– Den går också att skjuta salut med, avslöjar Sten.

Man måste väl nästan vara ingenjör för att klara av ett sådant bygge?

– Ja, svarar Sten, som också är det, men fått mer tid till sitt hembygge de sista åren då han kunnat räkna sig som pensionär.

Text och foto: Urban Önell

Hans Karlsson visade sin Sherman M4-A3 i aktion med ljud och allt.

För den som vill veta mer går det att hitta Hässleholms militärhistoriska förening på: http://www.militarfordon.se/

Se även: www.minipansar.com

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se