logga-ligg-tjock

Årets Vittsjöbo räddade Vittsjödagen

Årets Vittsjöbo räddade Vittsjödagen

Sebastian Johansson är Årets Vittsjöbo för att han tog initiativ till att rädda Vittsjödagen. Foto: Ebbe Persson

Årets Vittsjöbo är Sebastian Johansson, marknadsgeneral för Vittsjödagen. Det var han som räddade Vittsjödagen när Lions hade beslutat att lägga ned arrangemanget 2017. Första året drev han allt i egen regi, med hjälp av kompisar och nära och kära.

– Då visste jag inte vad jag gett mig in på, säger han med ett skratt.

Sedan 2018 håller föreningen Vittsjögruppen i trådarna. Sebastian är ordförande och efter mycket slit har han nu inte bara hela byn med sig. I år lovade alla de cirka 30 knallarna att komma tillbaka nästa år. Och 2020 kanske föreningen även håller i julskyltningsaktiviteter i Vittsjö.

Vittsjödagen har anor sedan 1700-talets marknader. 1981 startade handlarna en bymarknad som sedan utvecklades till Vittsjödagarna. Efter några år tog Lions över, men efter 2016 års arrangemang kom beslutet om nedläggning.

Sebastian Johansson, som är elingenjör och lärare på Jacobsskolan i Hässleholm, hade under några år hjälpt Lions med Vittsjödagen.

– Jag hjälpte till med hemsidan, reklamblad med mera, berättar han.

2016 ringde plötsligt dåvarande MP-språkröret Gustav Fridolins pressekreterare honom och frågade om Vittsjödagen var nedlagd. Fridolin ville gärna hålla sitt sommartal i sin hemort Vittsjö igen.

– De hade fått tag i mitt telefonnummer på något sätt. Jag lovade att kolla upp det och återkomma, berättar Sebastian.

Han fick besked om att Lions beslutat lägga ned Vittsjödagen. Men istället för att meddela det började han ringa runt till släkt och vänner för att rädda arrangemanget. Han nämner särskilt närmaste medarbetaren Kristian Blåsol.

– Sedan ringde jag till Fridolins pressekreterare och sa att det var bara att komma, berättar han.

MP:s dåvarande språkrör och utbildningsminister Gustav Fridolin, höll sitt sista sommartal i hemorten Vittsjö 2018. Foto: Urban Önell

Det blev tufft i början.

– Vilken uppförsbacke det blev. Knallar, sponsorer, ja alla trodde att det var nedlagt. Jag fick verkligen övertyga dem för att de skulle ställa upp, de trodde inte riktigt på mig först, förklarar han.

2017 tog han personligt ansvar för allt, även ekonomin. Något han efteråt insåg inte var det klokaste med de risker det innebar.

– Jag tänkte bara att det var klart att jag skulle göra detta för Vittsjö. Jag älskar mitt Vittsjö, säger han.

Han är fortfarande väldigt glad att han vågade.

– Det är helt underbart att se alla överlyckliga barn på Vittsjödagen och att det bara kostar tio kronor för dem att åka karusell här, alla andra är mycket dyrare.

Nu står föreningen Vittsjögruppen med cirka 100 medlemmar för ansvaret. I styrelsen sitter, förutom Sebastian och Kristian även Cecilia Sundgren och Oskar Andreasson.

– Alla är väldigt engagerade, säger Sebastian.

Men han konstaterar att det inte är enkelt att dra runt ett arrangemang av det här slaget med underhållning för olika åldrar, marknadsknallar med mera. Det gäller att organisera och skaffa sponsorer.

– Vi får jobba jättemycket för att skapa kontakter. Men det är väldigt kul. Alla ställer ju upp när man säger vad de får ut av det.

Vittsjödagen har växt de senaste åren, här 2018 då Frilagt var på plats. Foto: Berit Önell

Planeringen för Vittsjödagen 2020 är redan igång. Sebastian berättar att föreningen ansökt om polistillstånd för mer utrymme till knallar längs väg 117 eftersom så många redan bokat.

Vittsjögruppens stadgar säger att föreningen bara ska göra saker för Vittsjö. Men det kan vara mer än Vittsjödagen.

– Det har blivit ett väldigt tryck. Folk har kommit fram och frågat om vi inte kan ordna julskyltning. Det visade sig att väldigt många knallar också var intresserade av julskyltning. Så nu har vi ett förslag som årsmötet ska besluta om i februari, berättar Sebastian.

Gustav Fridolin är inte längre aktuell som talare på Vittsjödagen eftersom han avgått. 2019 var det andra aktiviteter på scenen, bland annat stipendieutdelning.

– Vi kollar både artister och politiker till nästa år, säger Sebastian.

Själv engagerade han sig politiskt i Moderaterna för ett och ett halvt år sedan, bland annat för att han tyckte att folk klagade över saker och ting i byn, men inte gjorde något åt det.

– Någon måste göra det, säger han.

Han blev glatt överraskad när kommittén för Årets Vittsjöbo kom hem till honom för att berätta om utmärkelsen.

– De kom hem och gratulerade och tog i hand. Det var helt fantastiskt. Jag blev rörd, fick inte fram ett ord först, berättar han.

Med sina 32 år blev han den hittills yngsta Årets Vittsjöbo.

Det var 30:e gången Årets Vittsjöbo utsågs. Initiativet togs 1989 av journalisten och hembygdsvännen Ebbe Persson. Han är fortfarande med i den fristående kommittén, tillsammans med Jenny Alm och Leif Thånell. Flera förslag till pristagare inkom i år, men kommittén var enig om att utse Sebastian Johansson med motiveringen: “För att du tagit initiativet till att Vittsjödagen fortsatt”.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se