logga-ligg-tjock

Svartarbetare samlar påskris i stor skala på kommunens mark

Svartarbetare samlar påskris i stor skala på kommunens mark

Arbetarna samlar in stora mängder björkris som ska bindas till påskris. De arbetar svart eftersom företagaren, som erkänner att han har flera anställda, inte är registrerad somn arbetsgivare. Foto: Henrik Andersson

Storskalig skövling av björkris pågår på kommunägda Hässleholm Nord. Svart arbetskraft står vid flera arbetsbord i skogen och binder påskris som deras arbetsgivare säljer.

Kommunens naturförvaltare Gunnar Swärdh, förklarar att allmänheten har lov att plocka påskris här. Ett anslag om det är uppsatt.

– Det är svårt att sätta gränser, säger han.

Företagaren säger till Frilagt att han har tillstånd av kommunen och betalar för att plocka ris. Han säger också att han känner Gunnar Swärdh sedan 30 år tillbaka.

Kommunen köpte in det ett par hundra hektar stora området för cirka tio år sedan och kalhögg det för att bygga jättekombiterminalen Dryport Skåne. Av det blev inget och istället fick marken växa igen med björksly.

Arbetsbord för beredning av påskrisbuntar är utplacerade på området. Foto: Henrik Andersson
Stora påsar med ett halvt kilo gummiband ligger här och där. Foto: Henrik Andersson

Nu är björkarna är inte så små längre. De skulle snart kunna förstärka kommunkassan som massaved eller ved. Istället upplåter kommunen av allt att döma området gratis till ett företag som tjänar pengar på att fälla massor av träd och rensa dem på ris som sätts ihop till påskris i buntar och säljs. Företagaren är inte registrerad som arbetsgivare och arbetet utförs alltså svart.

Stora mängder påskris ligger längs vägen genom Hässleholm Nord när Frilagt passerar på måndagen. Buntarna är ihopsatta med gummiband och märkta med streckkod på klisterlappar. Flera påsar med 500 gram gummiband i varje ligger också längs vägen. Minst fyra arbetsbord är uppställda på olika platser.

Buntar med påskris ligger längs vägen. Klisterlapparna är märkta med streckkoder för försäljning. Foto: Henrik Andersson

En bil kommer långsamt körande på den sliriga vägen. Det är en silverfärgad Toyota med två personer av utländsk härkomst. En snabb koll hos Transportstyrelsen visar att bilen är avställd och ägs av en äldre man med svenskt namn, bosatt i närheten. En stund senare kör bilen förbi oss åt andra hållet.

Bilen var avställd när Frilagt besökte platsen på måndagen. På tisdagen hade den bytt ägare och var åter i trafik. Foto: Henrik Andersson

I andra änden av området hittar vi två av arbetarna, en man och en kvinna, som går och samlar ihop ris. De talar dålig svenska och ser rädda ut när vi börjar ställa frågor. Mannen svarar inte heller på engelska eller tyska. Rumänska är hans språk, men han förklarar att de jobbar för kommunen och att han kan ringa till sin chef.

Mannen kommer från Rumänien och talar dålig svenska. Han ringer upp sin chef. Foto: Henrik Andersson

Frilagt får prata med chefen som inte alls arbetar på kommunen utan har eget företag. Han bekräftar att riset ska säljas som påskris.

– Jag får plocka här, men du behöver inte skriva om det, säger han.

När Frilagt insisterar säger han att han har betalt till kommunen för att få ta riset och att det är första året han gör det.

– Men nu har det blivit krångel. Det är så många som är avundsjuka. Gunnar Swärdh är också trött på det. Jag har känt honom i 30 år, förklarar företagaren.

Han säger att det är många andra som plockar ris i området.

– Men man måste ha tillstånd. Vi kan inte bara gå ut i skog och mark hur som helst, säger han.

När Frilagt frågar hur många anställda han har blir svaret att det är två-tre som arbetar med detta. Antalet arbetsbord tyder dock på att det är fler.

Mycket björk går åt till påskriset. Foto: Henrik Andersson

Arbetarna går ut till en större uppsamlingsplats med två arbetsbord där det också ligger några personliga tillhörigheter. När vi är på väg därifrån kommer en silverfärgad bil och hämtar dem.

Enligt Skatteverket är mannen inte registrerad som arbetsgivare i något av sina två företag. Det innebär att han inte kan betala skatt på arbetarnas löner och inte heller arbetsgivaravgifter. De arbetar alltså svart.

Arbetarna blir hämtade i bil. Foto: Henrik Andersson

Bilägaren står på måndagen registrerad på 24 bilar. På tisdagen är det bara 23. Han har då sålt Toyotan till företagaren. Den har varit avställd sedan han köpte den för ett halvår sedan, men är nu i trafik.

Den tidigare bilägaren bedyrar att han inte är inblandad i affärsverksamheten, men säger att han känt företagaren i många år. Han förklarar att det varit på gång ett tag att han skulle sälja bilen till honom.

– Jag skickade nog in om ägarbyte i lördags eller söndags, säger han.

Han säger att han tycker om bilar. Han brukar göra vid dem och sälja någon ibland. Nu är 17 av dem avställda.

– Jag får ha hur många bilar jag vill, säger han.

Gunnar Swärdh medger att han känner företagaren, men inte att de är kompisar.

– Det är en gubbe som jag känt i många år, säger han.

Företaget har inget avtal med kommunen om storskalig risplockning på Hässleholm Nord.

– Nej, det vet jag inget om. Men allmänheten får plocka, det är ett ställe där träden ändå inte ska växa upp, säger Gunnar Swärdh.

Allmänheten får klippa påskris från björkarna på Hässleholm Nord. Foto: Henrik Andersson
– Hur ska jag kolla? Kommunens naturförvaltare Gunnar Swärdh säger att han inte vet något om storskalig risplockning, men att allmänheten får plocka påskris. Foto: Lotta Persson

Men han säger att han fått tillstånd?

– Det är många som ringer och frågar. Jag har sagt att det är ok. Hur ska jag kolla? Det är fritt att plocka där. Det ska ju schaktas och byggas där snart.

Gunnar Swärdh säger att han inte känner till att det plockas ris i kommersiell skala på Hässleholm Nord. Inte heller att det görs av svart arbetskraft som åker i en avställd bil.

– Det är inte bra om det är så. Det är inget jag känner till. Han brukar ringa och fråga var han kan klippa. Jag har tillåtit på vissa ställen för att han inte ska klippa där det inte är lämpligt, säger han.

Gunnar Swärdh säger att han ska undersöka hur det ligger till.

– Jag får köra ut och kolla. Men jag vet inte hur reglerna är. Jag får höra med mina chefer, säger han.

Att hela träd fälls är ingenting han reagerar på.

– Jag har sagt att om man klipper av alla grenarna är det lika bra att fälla trädet, säger han.

Frilagt har sökt tekniske chefen Mats Svensson.

Berit Önell

Här har många björkar fällts för att bli påskris. Foto: Henrik Andersson
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se