logga-ligg-tjock

En avdelning på Lyckåsa förklarad smittfri

En avdelning på Lyckåsa förklarad smittfri

Korttidsboendet Lyckåsa har drabbats hårt av coronaviruset, men på måndagen förklarades en avdelning smittfri. Foto: Berit Önell

En avdelning på korttidsboendet Lyckåsa i Bjärnum förklarades på måndagen smittfri.

Nära hälften av undersköterskorna på boendet har smittats av coronaviruset sedan smittoutbrottet för en månad sedan. Men när all personal provtogs i torsdags var bara två positiva i hela personalen på 48 personer.

– Vi ser ett litet ljus i tunneln, säger enhetschef Johan Berglund.

Utbrottet av covid-19 på Lyckåsa kom efter att smittade personer från hemtjänst och sjukhus i strid mot pandemiplanen flyttats till korttidsboendet i mitten på maj. Vid det tillfället fanns ingen smitta på boendet och Johan Berglund avrådde från inflyttningen, men besluten fattades högre upp. Alla boendets 30 platser var inte belagda.

– Det är 30 med växelvården som inte var igång. Vi hade 25 – 27 boende, säger Johan Berglund.

Totalt har 19 boende smittats, vilket är 70 procent räknat på 27 boende. Åtta av dem har avlidit. Några har också vårdats på sjukhus en tid.

I dagsläget är tre boende sjuka i covid-19. Enligt Johan Berglund är en av dem illa däran medan två är på bättringsvägen och troligen snart kan förklaras smittfria. Dessutom är en person inlagd på sjukhus.

För att förklaras smittfri på särskilt boende ska personen ha insjuknat för minst 14 dagar sedan och varit feberfri och symptomfri i minst 48 timmar.

– Men symptom som torrhosta och förlust av smak och lukt kan vara kvar längre, säger Johan Berglund.

Johan Berglund ser det som positivt att så få i personalen är smittade nu.

– Det visar att de allra flesta smittades i början och efter det har allt fler blivit negativa. Det tyder på att våra skyddsåtgärder faktiskt fungerat, säger han.

13 av 27 undersköterskor på Lyckåsa har eller har haft covid-19. På onsdag kommer alla 48 anställda att testas på nytt.

En av de två som nu testade positivt fick symptom samma dag som provtagningen gjordes.

– Hen kom bara till jobbet för provtagningen, säger Johan Berglund.

Den andra hade varit sjuk med symptom på covid-19 tidigare och återkommit till jobbet, men testade ändå positivt. Där menar Johan Berglund att det inte fanns någon smittrisk eftersom personen hade varit hemma sina dagar efter att symptomen upphört.

Nu hoppas han att även den andra avdelningen på Lyckåsa kan förklaras smittfri i nästa vecka.

– Men vi släpper inte riktigt på skyddsåtgärderna ännu. Vi får ha hängslen, livrem och flytväst nu så att det inte blossar upp igen, säger han.

Med det menar han inte att personalen ska använda full skyddsutrustning hela tiden på den smittfria avdelningen.

– Men alla har inte haft det så vi måste vara vaksamma. Om någon får minsta hosta blir det barrriärvård igen, här chansar vi inte utan vi är extra noga, säger han.

Han berömmer personalens insatser under den svåra tiden.

– De har gjort ett fantastiskt jobb, säger han.

Birgitta Ljungbeck, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen, berömmer också personalen.

– Det har varit en tuff period, säger hon.

Hon konstaterar att fler och fler vårdtagare blir smittfriförklarade, både på Lyckåsa och i övrigt. Den smittade person som nyligen flyttades till Linnégläntans korttidsboende har tillfrisknat. Inom hemtjänsten finns två bekräftat smittade. Inom flera av verksamheterna finns också personer med misstänkta symptom som därför fått barriärvård och väntar på provsvar.

Birgitta Ljungbeck tycker att det är för tidigt att säga när växelvården på Lyckåsa kan starta igen.

– Vi får först landa, säger hon.

Hon hoppas att smittan är på väg ner överlag inom omsorgsverksamheten. Men en helt smittfri omsorgsverksamhet vågar hon inte räkna med.

– Det är jättesvårt. I hemtjänsten till exempel kan de ju gå ut på byn också och smittspridning förekommer i vårt samhälle, säger hon.

Enligt kommunens hemsida hade på måndagen totalt 27 personer inom kommunens omsorgsverksamheter bekräftats smittade av covid-19. Elva hade avlidit och tio tillfrisknat.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se