logga-ligg-tjock

De vill rädda Markanhuset

De vill rädda Markanhuset

580 personer hade på lördagskvällen skrivit under namninsamlingen för att bevara Markans verksamhet i Markanhuset. Foto: Berit Önell

– Markan har varit en trygg plats att vara på, ett ställe där man verkligen kan vara sig själv, säger Emma Pålsson, tidigare anställd på Markan som ville göra något för att försöka bevara ungdomsverksamheten i huset där den funnits i över 30 år.

Därför startade hon Facebookgruppen Bevara Markan. Över en natt blev över 200 personer medlemmar. En av dem är Jesper Steffens, tidigare ordförande i Kulturföreningen Markan som drev huset innan kommunen tog över för fem år sedan. Han startade snabbt en namninsamling, som hittills fått 580 underskrifter plus massor av kommentarer om vad Markan betytt.

– Jag tycker att det är en viktig verksamhet, förklarar han sitt engagemang för Markan.

En av undertecknarna är musikern Andreas Tilliander som började spela på Markan i tonåren.

Som Frilagt var först med att berätta har ledande politiker deklarerat att de är överens om att Markan inte ska öppna igen efter att ha stängts tillfälligt på grund av pandemin. Motiveringen är främst att byggnadens brandskydd är utdömt, vilket skulle kosta 800 000 kronor att åtgärda. Men inga beslut är fattade och politikernas uppgift om att verksamheten var tvungen att påbörja förändringarna senast den 31 december stämmer inte eftersom räddningstjänsten ändrat beslutet och tidsfristen nu går ut den 31 mars. Politikerna vill istället titta på om T4-matsalen kan byggas om till Ungdomens hus, något som kommer att kräva omfattande ombyggnader.

Emma Pålsson är glad att så många gått med i gruppen Bevara Markan.

– Jag ville göra något. Men jag kan inte sitta här själv och fundera, jag ville ha en grupp att diskutera i, säger hon.

Först tänkte hon bara starta en liten grupp för sina närmaste vänner.

– Men nej, tillsammans kan vi göra något och höras och synas på ett annat sätt, säger hon.

Emma Pålsson, konstnär, fritidsledare och tidigare anställd på Markan, startade den privata Facebookgruppen Bevara Markan som på lördagskvällen hade 430 medlemmar.

Diskussionerna i gruppen har varit livliga och det finns många förslag på räddningsaktioner för Markan. Namninsamlingen delas och sprids vidare, insändare skrivs till lokalpressen och politiska partier får frågor om hur de ser på saken. Men pandemin gör det svårare att agera.

– Demonstration går ju inte och det är svårt att nå ut till ungdomarna eftersom de flesta inte har Facebook, säger Emma.

Deltagarna i gruppen uppmanas att använda Instagram och Snapchat för att fråga ungdomarna vad de tycker, så att även deras röster blir hörda.

Alla välkomna

Markan har betytt mycket för Emma, men själv blev hon inte en aktiv besökare förrän i 25-årsåldern.

– Jag sökte mig dit för att jag ville ha en ateljéplats för min konst, berättar hon.

Efter något år fick hon anställning på Markan.

– På Markan har alla varit välkomna oavsett kön, ålder och var de kommer ifrån. Det har varit så himla coolt just för att det är en sådan mix. Folk kan sitta och dricka kaffe samtidigt som några spelar datorspel och andra spelar brädspel. Det finns skapande, pyssel och musiken är en stor del, säger hon.

Markan har erbjudit mängder av olika aktiviteter. Här bakar Emma Pålsson tillsammans med några unga besökare.

Markan har varit mer än ett jobb för henne.

– Här har jag fått vänner för livet, säger hon.

Hon tror också att det är viktigt att ungdomar tidigt får känna att de kan få stöttning från andra vuxna än föräldrarna.

– Ganska många har funktionsvariationer. Vi har haft ett brett spann på besökare, ändå känner nog alla att de kan vara sig själva. Jag tror att de kommer dit av just den anledningen, att ingen ifrågasätter eller ser ner på dem, förutom för att de behöver någonstans att vara. Alla har det inte heller lika bra hemma, säger hon.

Hon jobbade på Markan i ungefär fyra och ett halvt år. Nu har hon ett liknande arbete som fritidsledare i en annan kommun samtidigt som hon fortsätter med sitt konstnärsskap

Förstår inte politikernas agerande

Emma upplever Hässleholmspolitikernas agerande som skrämmande. Hon misstänker att det ligger något privat intresse bakom.

– Det är jätterörigt. Jag får ont i huvudet för att jag försöker förstå, men det går inte att förstå, säger hon.

Hon tycker att det är märkligt att politikerna hänvisar till den tre år gamla undersökningen där ungdomarna ville ha ett centralt beläget Ungdomens hus.

– Den är inte relevant nu. Förslaget är ju inte en central placering utan att göra om T4-matsalen till Ungdomens hus, säger hon.

Hon reagerade också på kommunens sätt att beskriva situationen på sin hemsida.

– Det står som att det är klart för flytt, trots att det inte finns något beslut. Hur kan det få gå till så?

Förvånad över att politikerna vill stänga

Jesper Steffens var ordförande när Kulturföreningen Markan lämnade in sin konkursansökan 2015. Han berättar att det då diskuterades att starta en ny förening eftersom många inte önskade att kommunen skulle ta över.

Jesper Steffens, tidigare ordförande i Kulturföreningen Markan, är inte förvånad över det stora intresset för att rädda Markan.

– Orken tog slut. Nu driver kommunen huset och det är bra, har jag tänkt, men kanske kommer det en dag då det finns yngre och starkare krafter som vill satsa.

Han berättar att han blev ganska förvånad när han genom inbjudan till gruppen Bevara Markan förstod att kommunen ville stänga Markan.

– Jag såg att personalen blivit dåligt behandlad. De fick detta slängt i ansiktet tre dagar före julafton. Det verkar vara ett beslut som tagits rätt ut i luften utan att kommunens invånare eller de som aktiverar sig på Markan fått veta något. Det var ju stängt på grund av pandemin, nu plötsligt ska de aldrig öppna igen, säger han.

– Markans verksamhet var viktig för mig när jag växte upp. Så har det varit för jättemånga ungdomar och är fortfarande. Det var därför jag startade namninsamlingen, säger han.

Han konstaterar att det gått ganska fort att få många namn.

– Jag tycker att det är lite kul att bilda opinion också, säger han.

Han är övertygad om att många människor i Hässleholm känner för Markan och var inte förvånad över det stora intresset för namninsamlingen.

– Det gick kanske lite fortare än jag trodde. Men jag tänkte väl att om folk är lediga hänger de kanske mer på sociala medier, säger han.

Han förväntar sig att politikerna ska svara hässleholmarna som undertecknat namninsamlingen.

Idag har han svårt att tro att en förening skulle kunna driva Markan.

– Det behövs någon form av intäkt. Vi hade ett bra kommunalt bidrag som gjorde att vi kunde ha personal, göra inköp och utveckla verksamheten. Jag är väldigt tveksam till om Hässleholms kommun skulle gå med på det idag, säger han.

Jesper är osäker på bidragets storlek, men som mest var sju personer anställda. Föreningen hade i snitt 300 medlemmar per år. En del av bidraget var öronmärkt till Siestafestivalen.

– Samtidigt reste folk hit för Siesta och besökarna gjorde inköp med mera i kommunen, så bidraget betalade tillbaka sig i skatteintäkter på bara några få dagar, säger Jesper.

Mycket hässleholmsk kulturhistoria

Han tycker att det skulle vara fruktansvärt tråkigt om Markan i sin nuvarande form försvann och ersattes av lägenheter.

– Det finns så mycket hässleholmsk kulturhistoria i huset och väggarna. Jag förstår att den här stan behöver bostäder också, men nu byggs det mycket och T4 är den sida av stan som växer. Varför då inte satsa på en fritidsgård eller ett allaktivitetshus som det också hetat. Matsalen är inte alls till för det ändamålet. Ta till exempel klättervägen och replokalerna som måste ljudisoleras. Jag ser inte att det är möjligt att få till det på samma sätt. Matsalen borde utvecklas som restaurang istället, nu när området växer finns det kanske ett annat underlag än tidigare, säger han.

Markans 80 kvadratmeter stora klättervägg lär inte få plats om verksamheten flyttas till T4-matsalen.

Kommentarerna i namninsamlingen lovordar Markan. Här är några exempel:

“Markan är ett toppenställe för barn och ungdomar med toppenpersonal”

“Varför ändra på något som fungerar????”

“Det är en unik plats, från en förlorad tid. Att stänga ner verksamheten är den sista spiken i kistan för Hässleholms kulturliv. Försvinner Markan så finns inget kvar av det som en gång gjorde Hässleholm coolt, innovativt och annorlunda”

“Klart det ska vara kvar där det är just nu. Fantastiskt hus”.

“Jag växte upp här! Ett fantastiskt hus och fantastiskt ställe! Låt Markan få vara det magiska hus det alltid varit!”

“Det är väl ändå befängt att flytta verksamheten från dess för ändamålet fullt funktionella lokaler.”

“Min dotter är där nästintill varje dag efter skolan. Hon älskar deras pysselonsdagar och den fantastiska personalen”.

Tilliander tacksam för Markan

Den numera kände musikern Andreas Tilliander är en av undertecknarna. Han berättar hur det började under tidigt 90-tal på Markan där han som tonåring hade möjlighet att höra nya band spela, arrangera egna konserter, men framförallt ha en egen studio i källaren med hjälp av studiecirklar hos ABF. Han skriver i sin kommentar bland annat:

“Vi är många som gjort liknande resa och det är först när jag flyttade från Hässleholm och bekantade mig med folk från hela Sverige som jag förstod att Markan på riktigt var en unik plats. Jag är oerhört tacksam för att jag råkade ha mina tonår just när Markan blomstrade. Önskar verkligen att varenda person som har lust skulle få ha ett Markan att besöka.”

Berit Önell

Här finns namninsamlingen

Läs mer:

2020-12-28 Markan stängs – Ungdomens hus i T4-matsalen

2020-12-29 Ingen kalkyl för Ungdomens hus i T4-matsalen

2020-12-30 Pressmeddelande om Markan – över 200 namn för bevarande

2020-12-30 Ansvariga kände inte till nytt beslut om Markans brandskydd

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se