torsjö live

Vaccinet räckte inte till sjukhusets covidpersonal

Vaccinet räckte inte till sjukhusets covidpersonal

Personal som arbetar med covidpatienter på Centralsjukhuset i Kristianstad skulle prioriteras. Foto: Berit Önell

Undersköterskan Helen Thulsson arbetar på en covidavdelning på Centralsjukhuset i Kristianstad och hade tackat ja till vaccin. Men i förra veckan tog vaccinet slut och Region Skåne pausade tills vidare vaccineringen av sjukvårdspersonal.

– Jag kände mig ganska liten och bortglömd när jag plötsligt fick besked att det det inte blev någon vaccination, berättar Helen Thulsson.

Men sent på torsdagseftermiddagen fick hon veta att hon och några kollegor kommer att få vaccinet under fredagen. Några doser som var avsedda för hemtjänsten hade blivit över.

Helen Thulsson fick besked att hon skulle bli utan vaccin, trots att hon arbetar på covidavdelning.

Hon arbetar på en avdelning som under hösten ställde om till covidavdelning.

– Hela plan sex ställde om, berättar hon.

Det innebar tills nyligen tre covidavdelningar med 13 patienter på varje plus en infektionsavdelning som också tar emot covidpatienter. Nu har en av avdelningarna stängts och det finns istället två covidavdelningar med 15 platser vardera.

– Det är något färre patienter, men trycket på de två avdelningarna är fortfarande högt. Det är tungt, vi är trötta allihop, berättar Helen Thulsson.

Region Skåne hade beslutat att alla i akutsjukvården, inklusive covidavdelningarna, skulle prioriteras för vaccin. Men vaccinet räckte inte.

Helen Thulsson hade fått veta att hon och hennes kollegor som jobbar natt skulle bli vaccinerade under vecka fyra, alltså förra veckan. Men när hon ringde för att fråga om tid fick hon beskedet att vaccinet var slut.

– Men majoriteten av personalen har fått både första och andra dosen. Jag tycker att det var helt rätt att prioritera det vaccin som var kvar till dem som redan fått, annars hade första dosen varit helt meningslös, säger hon.

Region Skåne var först i landet med att prioritera att vaccinera viss sjukvårdspersonal parallellt med vårdtagare och personal i äldreomsorgen, något som WHO också uppmanat till. Helen Thulsson tycker att det var ett bra beslut.

– Om inte vårdpersonalen kan, vem ska då ta hand om de gamla?

Vill fortsätta arbeta med covidpatienter

Trots att Helen Thulsson är trött vill hon fortsätta att arbeta med covidpatienter.

– Hela jag säger egentligen att jag inte ska. Men jag har bestämt mig för att jag ska vara med tills vi kan stänga den här avdelningen, hur fruktansvärt tungt och jobbigt det än är, förklarar hon.

Hur lång tid det kan ta är svårt att gissa.

– Jag tror i alla fall inte att det blir förrän allra tidigast till sommaren, säger hon.

I en tuff situation värdesätter hon sin chef Johanna Wäppling som har koll på läget.

– Det är jätteskönt att ha en chef som lyssnar och tar en på allvar, säger hon.

Det finns fortfarande mycket att oroa sig för angående viruset.

– Mutationerna är vi ju rädda för också nu och vi vet inte hur länge vaccinet håller. Det här är nytt för alla, säger Helen Thulsson.

Hon tycker att folk ofta är alldeles för oförsiktiga.

– Jag kör förbi köpcentrum, det är fullt med bilar och hela familjer går och handlar tillsammans. Det känns, att folk inte tänker efter vad de måste och inte måste, säger hon.

Sent på torsdagseftermiddagen får hon beskedet om att hon kommer att få sin första vaccindos under fredagen.

– Jag känner onekligen en lättnad, skriver hon i ett meddelande till Frilagt.

Ett tiotal överblivna doser

Det handlar om ett tiotal vaccindoser som blivit över från hemtjänsten i Kristianstad, Bromölla och Östra Göinge. Johan Cosmo, sjukhuschef på Centralsjukhuset i Kristianstad och förvaltningschef för Skånes sjukhus nordost, det vill säga Hässleholm och Kristianstad, berättar att beslutet att använda dem fattades på torsdagen.

Johan Cosmo, sjukhuschef på Centralsjukhuset i Kristianstad och förvaltningschef för Skånes sjukhus nordost. Foto: Niklas Laurin

– Vi bestämde det efter kontakt med vaccinsamordnaren Maria Landgren. Frågan var om vi skulle kasta dem eller om fler skulle få dos ett. Givetvis ska fler av den personal som är prioriterad få dos ett, säger han.

Alla prioriterade kan fortfarande inte vaccineras, men Johan Cosmo bedömer att det inte är många som återstår. De prioriterade är de som dagligen vårdar patienter med covid-19 och de som arbetar på intensivvårds- eller infektionsavdelning.

– Men vaccinet räckte tyvärr inte till alla, säger Johan Cosmo.

Region Skåne beslöt därför att pausa vaccineringen av sjukvårdspersonal och prioritera äldreomsorgen. Johan Cosmo berättar att vaccineringen med dos två till de sjukvårdsanställda som fick dos ett för tre veckor sedan fortfarande pågår.

Han förklarar att ingen skillnad mellan olika yrkeskategorier på berörda avdelningar gjorts. Lokalvårdare har prioriterats lika högt som läkare.

Johan Cosmo betonar att det är viktigt att vaccinera så många som möjligt för att få ner smittspridningen i samhället. Folkhälsomyndigheten ville prioritera de äldre i första hand och sjukvårdspersonalen i mindre grad, men ändrade sig sedan och höll med om att det är viktigt att också vaccinera sjukvårdspersonalen.

– Problemet är att folk blir sjuka och om vi inte kan ha intensivvårdsplatser öppna på grund av att personalen är sjuk blir det ännu värre, säger Johan Cosmo.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se