torsjö live

Allergiska sjukskrivna efter omplacering

Allergiska sjukskrivna efter omplacering

För många av de anställda i samma hemtjänstområde var allergiska. Det var Hässleholms kommuns förklaring till att Tina Svensson och Barbro Göransson, trots deras tidigare kända arbetsskador, blev omplacerade till tyngre arbete på äldreboenden. Det ledde till att båda blev sjukskrivna, Tina för att hennes rygg havererade och Barbro för att hon fick större besvär med sin allergi. Tina är nu uppsagd utan att någon ny omplaceringsutredning gjorts.

Imorgon, tisdag,  återupptas en facklig förhandling om olaglig uppsägning.

Tina och Barbro berättar att de älskade sina jobb i hemtjänsten. Deras allergi var inget problem förrän de fick en ny chef sommaren 2012.

Barbro Göransson, till vänster, och Tina Svensson omplacerades till sjukskrivning och vantrivsel. Foto: Berit Önell
Barbro Göransson, till vänster, och Tina Svensson omplacerades till sjukskrivning och vantrivsel. Foto: Berit Önell

– Vi kunde alltid komma överens med kollegor om att byta turer, förklarar de.

På så sätt kunde Tina slippa djur och Barbro rökning.

Allergin är svårare att hantera för Barbro på ett boende med pensionärer som röker.

– De röker ute på den gemensamma altanen vid matsalen med öppna dörrar. Jag blev sjukskriven 14 dagar när värmen kom i våras. Sedan gick jag på semester och blev lovad att få byta avdelning när jag kom tillbaka. Men jag blev tvingad av min chef att vara sjukskriven 14 dagar till eftersom de inte hade löst det medan jag var borta, berättar Barbro.

Barbro blev tvingad till 14 dagars sjukskrivning.
Barbro blev tvingad till 14 dagars sjukskrivning.

Hon fick sedan byta till en avdelning utan rökare, men är orolig för att röken utomhus ska nå även dit. Hon saknar också den större friheten i hemtjänstjobbet.

– Ibland är jag så ledsen att jag gråter när jag ska till jobbet, jag som förr till och med kunde längta dit, berättar hon.

Allergiker på andra hemtjänstområden i kommunen får jobba kvar.

– I andra kommuner finns till och med ett dataprogram som gör det enkelt att planera turerna utifrån allergier, säger Tina.

Hon har inte haft problem med sin djurallergi efter omplaceringen, men för ryggen blev det nästan genast katastrof med arbetet på ett äldreboende där de boende behöver väldigt mycket hjälp. Hon var sedan tidigare sjukpensionerad på halvtid för ryggen, men mådde bra i 21 år före omplaceringen. Nu har hon blivit så dålig att hon inte själv tror att hon kan gå tillbaka till ett liknande jobb.

Samma bedömning gör konsultföretaget som bedömt hennes arbetsförmåga inför den fortsatta förhandlingen. Slutsatsen är att arbete på en arbetsyta i midjehöjd och där arbetsställningen kan växla mellan sittande och stående kan fungera.

– Kommunen måste göra en ordentlig omplaceringsutredning och erbjuda mig ett annat jobb, säger Tina.

Omplaceringarna från hemtjänsten skedde den 1 februari 2014. Innan dess hölls många möten med fack och chefer, främst kommunens personalspecialist Carina Berg.

– Vid ett möte sa hon att hon personligen skulle se till att vi aldrig fick jobba i hemtjänsten mer, berättar Barbro.

Tina har varit helt sjukskriven sedan i juli 2014. Hennes chef sa att hon behövde fyra månader på sig för att hitta annat arbete till henne. Men omplaceringsutredningen har fortfarande inte presenterats och från den 1 februari drog Försäkringskassan därför in sjukpenningen. Kommunen har därefter stått för ersättning motsvarande sjukpenning.

Den 10 februari blev Tina uppsagd ”på grund av personliga förhållanden” med sista anställningsdag den 10 augusti.

Gick ur facket

Hon har kluvna känslor inför sitt fack, Kommunal. Både hon och Barbro gick ur facket efter omplaceringen eftersom de inte fick någon hjälp därifrån. Efter inrådan från en advokat har de nu gått med igen.

Efter uppsägningen agerade Kommunal och krävde ogiltigförklaring och skadestånd. En förhandling inleddes, men ajournerades i väntan på arbetsförmågebedömningen.

– Nu befarar jag att facket ska gå med på att jag ska bli helt sjukpensionerad och det är jag inte intresserad av. Jag vill jobba så mycket jag kan, säger Tina.

Ingen läkare har heller förespråkat sjukpensionering.

Tina ifrågasätter att hon sagts upp av personliga skäl, en uppsägningsgrund som brukar användas när en anställd misskött sig.

– Jag vet inte varför, men har fått information om att jag skulle ha ogiltig frånvaro för att jag inte kommit på något möte. Men då har vi alltid kommunicerat på annat sätt, jag har inte hållit mig undan, säger hon.

Tina har samlat en hel pärm med papper i ärendet.
Tina har samlat en hel pärm med papper i ärendet.

Hon är frustrerad över att ingen ansvarig på kommunen vill erkänna att hennes problem beror på omplaceringen till tyngre arbete.

– De sa att det skulle vi inte prata om. Innan jag gick hem frågade min chef om jag var säker på att mitt onda sitter i ryggen och inte någon annanstans. Jag tolkar det som att hon menar att det är något mentalt, säger Tina.

Hon har inte skrivit under uppsägningen och är inte intresserad av att bli utköpt. Hon skrev aldrig på omplaceringen heller. Där stod att om hon tackade nej sa hon därmed upp sig själv, vilket är en rättsvidrig formulering.

– Jag kämpar för rättvisa och sanning, säger Tina.

Vill inte kommentera

Carina Berg, som företrätt kommunen vid förhandlingarna, säger till Frilagt att hon inte kan kommentera ärendet och hänvisar till omsorgschef Annika Andersson.

– Jag är inte intresserad av att kommentera personalärenden även om du har fullmakt, säger Annika Andersson som har semester.

Hon vill inte heller kommentera kommunens rutiner för uppsägning av sjuka anställda.

– Det är inte jag som skriver ut handlingarna, säger hon.

Men du har skrivit under uppsägningen och måste väl veta vad du skriver under?

– Du får prata med personalavdelningen om det generella. Men vi följer lagstiftningen och gör givetvis inte något som går stick i stäv med den. Någonstans kommer man till vägs ände i en anställning, säger hon.

Frilagt har sökt personalchef Per-Olof Drottler som dock också har semester.

Marie Persson, ombudsman på Kommunal i Skåne, svarar inte heller.

Arbetsgivarens ansvar

Sussanne Lundberg, enhetschef för arbetsrätt på LO-TCO Rättsskydd, kan förklara vad lagen säger om uppsägning av sjuka personer.

– Arbetsdomstolen har sagt att sjukdom i sig inte är saklig grund för uppsägning. Men det kan bli ett läge där den anställde inte längre kan utföra ett arbete av betydelse för arbetsgivaren. Då kan det bli aktuellt med uppsägning av personliga skäl, inte på grund av arbetsbrist. Men arbetsgivarens rehabiliterings- och anpassningsskyldighet går lite längre än att det ska finnas lediga jobb. Arbetsgivaren kan bli skyldig att organisera om, fördela om arbetsuppgifter och anpassa arbetsplatsen och måste redovisa att alla åtgärder är vidtagna, säger hon.

Om det blir uppsägning kan uppsägningstiden börja löpa under sjukskrivningstiden. Sussanne Lundberg betonar dock att om facket ogiltigförklarat uppsägningen löper anställningen på tills tvisten är löst, antingen i domstol eller förhandlingsvägen.

Berit Önell

 

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se