torsjö live

Boende för flyktingbarn klubbades

Boende för flyktingbarn klubbades

Mariagården i Vittsjö köps in av kommunen och blir boende för 14 ensamkommande flyktingbarn. Det beslöt kommunfullmäktige efter en lång debatt där inte bara Sverigedemokraterna var emot utan även Folkets väl , Folkpartiet och majoriteten av moderaterna. Den styrande minoriteten fick igenom sitt förslag med stöd av kristdemokraterna och moderaten Karin Axelsson, själv socionom.

Alla talade om akut flyktingkris och en ohållbar situation, men ur lite olika infallsvinklar.

Pär Palmgren har även tidigare varit kritisk mot att kommunen skulle köpa fastigheten för nio miljoner kronor när taxeringsvärdet bara är 1,3 miljoner. Nu fick han stöd av bland andra John Bruun (FP) och Björn Widmark (FV) i uppfattningen att priset var för högt och att det vore bättre att först använda någon av de många tomma lokaler som kommunen redan äger. Samtliga betonade dock att flyktingarna måste få hjälp.

John Bruun talade om ockerprisl och ville inte att kommunen skulle köpa Mariagården för nio miljoner kronor. Foto: Urban Önell
John Bruun talade om ockerpris och ville inte att kommunen skulle köpa Mariagården för nio miljoner kronor. Foto: Urban Önell

– Ockerpris. Snudd på männniskohandel att utnyttja situationen på det här sättet, var John Bruuns omdöme.

Han anklagade vänstern för att tycka att det är fult att profitera på vården och samtidigt acceptera vinstintressena i flyktingmottagandet.

– Någon måste sätta ned foten nu, annars blir det ännu dyrare än de här 650 procenten nästa gång, förklarade han.

Socialnämndens ordförande Lena Nilsson (S) konstaterade att det nu var lite ombytta roller när det gällde synen på marknadskrafterna.

Douglas Roth (M) gick ännu längre när han menade att kommunen fallit offer för utpressning från säljarens sida.

– Det måste väl ha funnits någon möjlighet för kommunstyrelsen att pressa priset. Vi behöver pengar till annat också, exempelvis i omsorgen, sa han och anklagade de styrande för att inte ha ansträngt sig.

Björn Widmark ansåg att kommunen måste sända en signal till statsmakterna genom att säga nej nu.

– Det krävs ändringar i statens regelverk för att minska migrationstrycket som är oproportionerligt stort mot vårt land. Detta måste kommunerna tydliggöra för regering och riksdag, skrev han i sin reservation.

Han hävdade också att standarden på boendena för barnen måste kunna sänkas. Exempelvis skulle logement på garnisonen kunna användas.

Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) förklarade att det just nu inte fanns några andra lokaler som snabbt kunde ställas i ordning för de ensamkommande flyktingbarnen.

– De som redan är här måste tas om hand och idag finns inte ens boende för dem, sa hon. De har till och med fått sova på socialkontoret.  Dessutom ökar behovet framöver. Ska vi inte kunna ta hand om dem som kommer hit och vara stolta över det?

Karin Axelsson avvek från Moderaternas partilinje och röstade för att Mariagården skulle köpas in och bli boende för ensamkommande flyktingbarn.
Karin Axelsson avvek från Moderaternas partilinje och röstade för att Mariagården skulle köpas in och bli boende för ensamkommande flyktingbarn.

Hon fick stöd av bland andra Dolores Öhman (MP), Robin Gustavsson (KD) och Karin Axelsson.

– Det finns enormt stora behov. Någon nämnde att vi har 124 ensamkommande flyktingbarn i kommunen nu. Det var för några dagar sedan, idag har vi nog 135, berättade Karin Axelsson.

Hon höll med om att Mariagården var dyr, men menade att fastigheten måste köpas för att lösa ett akut problem nu. Sedan kan letandet efter andra boenden i kommunen fortsätta.

Flera ledamöter påtalade också att köpet skulle minska behovet av att köpa dyra boendeplatser i andra kommuner, vilket kostar 680 000 kronor mer per månad.

Beslutet gick igenom efter votering som slutade 35-26. Fyra partier reserverade sig: Moderaterna (utom Karin Axelsson), Folkpartiet, Folkets väl och Sverigedemokraterna.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se