logga-ligg-tjock

Miljökontoret stängde gym utan ventilation

Miljökontoret stängde gym utan ventilation

Gymmet Fitness 24 Seven på Östergatan i Hässleholm har fått flera förelägganden av miljökontoret på grund av dålig ventilation. På onsdagsförmiddagen beslöt miljökontoret att stänga verksamheten sedan en person som tränade anmält att ventilationen inte fungerade alls. Ett par timmar senare var felet åtgärdat och efter mätning av koldioxidhalten kunde gymmet öppna igen.

Miljöchef Sven-Inge Svensson är förvånad över att de ansvariga för verksamheten inte har kontroll på ventilationen, trots föreläggandena.

– Det var positivt att de reagerade så snabbt, men trist att vi ska behöva agera. De måste se till att ventilationen fungerar, annars får de stänga. Kan de inte sköta det får vi besluta om att stänga helt, säger han.

Höga koldioxidhalter

På förmiddagen uppmättes koldioxidhalten till 2 300 ppm, betydligt högre än riktvärdet på 1 000 ppm.

När ventilationen kommit igång efter lunch uppmättes 950 ppm.

– Det är inte heller så bra när det är en lokal för fysisk aktivitet, men om det ligger under 1 000 är det inte berättigat att stänga, säger Sven-Inge Svensson.

Vite på 85 000 kronor

Miljökontoret har också fått rapport om att dess krav på maximalt 18 tränande samtidigt inte följts den senaste tiden.

– Antalet överskreds både i måndags kväll och en kväll i förra veckan. Därför har vi beslutat att ta ut vite på totalt 85 000 kronor, berättar Svensson.

Gränsen på 18 personer gäller för gymmets största lokal. Övriga utrymmen får inte användas alls.

Fitness 24 Seven har skickat in ett förslag på hur ventilationen kan förbättras till miljökontoret.

– De har också skyllt på fastighetsägaren, men vi bryr oss inte om vem som betalar åtgärderna. Det är bara så att innan de vidtagit åtgärder gäller de här begränsningarna. Så länge de följer dem lägger vi oss inte i, säger Svensson.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se