logga-ligg-tjock

Skolförvaltningen backar om Hedman

Skolförvaltningen backar om Hedman

Henrik Hedman får behålla jobbet som lärare på Jacobsskolan i Hässleholm. Barn- och utbildningsförvaltningen backar helt och drar tillbaka både avstängning och varsel om uppsägning. Hedman får inte heller någon skriftlig varning.

I uppgörelsen mellan arbetsgivaren och facket ingår en överenskommelse om att till hösten starta ett utvecklingsarbete om värdegrundsfrågor och hur anmälningar om kränkningar ska hanteras.

Henrik Hedman hade anledning att fira efter beskedet att han får behålla jobbet på Jacobsskolan efter att arbetsgivaren dragit tillbaka både avstängning och varsel om uppsägning. Foto: Berit Önell
Henrik Hedman hade anledning att fira efter beskedet att han får behålla jobbet på Jacobsskolan.Arbetsgivaren drar tillbaka både avstängning och varsel om uppsägning. Foto: Berit Önell

Henrik Hedman blev avstängd med omedelbar verkan och strax därefter varslad om uppsägning efter att en elev anmält att han gjort ett kränkande uttalande. Han erkände från början att han sagt ungefär på det sätt som eleven anmält, men menade att det var ett skämt som gick fel.

Protesterna från övriga lärare var massiva med brev till barn- och utbildningsförvaltningen och avhopp från olika uppdrag. En lärare tackade nej till fortsatt anställning och vid ett stormöte var kritiken hård mot förvaltningens agerande. Elever har uppvaktat skolledning och förvaltning och skrivit insändare.

När beskedet om arbetsgivarens reträtt kom på onsdagen var lättnaden desto större.

– Vi är väldigt glada och lättade, säger läraren Anna Antonsson.

Hon konstaterar dock att den förtroendekris som uppstått kan ta ett tag att reparera.

– Vi har varit väldigt ledsna för Henriks skull, men också känt oro för vår egen del. Alla undrar om det ska vara så lätt att bli av med jobbet. Ingen av oss ställde sig bakom Henriks uttalande till eleven, men förvaltningens åtgärder var väldigt oproportionerliga, säger hon.

Hon är positiv till en fortsatt dialog om värdegrund.

Även Tomas Cronvall, regional ombudsman på Lärarnas Riksförbund, är nöjd.

– Det är en stor seger, framförallt för Henrik som får jobbet tillbaka, men även för de andra lärarna på skolan, säger han.

Han betonar att facket inte försvarar kränkande uttalanden av något slag, men att sådana ärenden måste hanteras så att både elevens och personalens trygghet värnas.

– Kränkningar ska anmälas och utredas, men samtidigt måste arbetsgivaren ta sitt personalansvar, säger han. Det är en pressande och utsatt position att vara lärare i dagens skola. Det är därför nödvändigt att skolledning och lärare arbetar tillsammans för att alla ska kunna vara trygga i skolan, både elever och lärare, istället för att alltför snabbt döma och straffa. Vi har haft många och intensiva kontakter och förhandlingar med arbetsgivarenf ör att hitta en lösning. Och det är glädjande att vi har lyckats med det.

Hur de här frågorna ska hanteras på ett bättre sätt ska alltså diskuteras vidare i höst.

– Jag hoppas att vi ska kunna hitta en samsyn, säger Tomas Cronvall.

I det aktuella fallet menar han att varken avstängning eller varsel om uppsägning var rimligt.

– Det är väldigt viktigt att inte hamna i en sådan situation som det blev här. Avstängning ska inte användas som bestraffning. Det kan vara aktuellt om den anmälde bedöms som farlig eller om utredningen inte kan göras med personen kvar i tjänst, säger han.

Han tolkar arbetsgivarens helomvändning som att de ansvariga tänkt efter. Personalens protester har troligen bidragit till det.

– Jag är imponerad av den solidaritet som kollegorna visade. Något nytt i sak har inte tillkommit. Arbetsgivaren har nog bara insett att de tog i alldeles för hårt och snabbt, säger han.

Christina Sjöström, lokalt fackombud, säger att saken uppmärksammats även på andra håll.

– Jag är jätteglad att det löste sig så bra, att sunt förnuft och rim och reson fick råda. Nu är det roligare att gå till jobbet igen och eleverna blev också jätteglada, säger hon.

Hon konstaterar också att det inte bara handlar om Henrik Hedman.

– Det går inte att varsla om uppsägning på så lösa grunder, säger hon.

Lärare på Jacobsskolan i Hässleholm protesterade kraftigt mot att deras kollega Henrik Hedman, i mitten, stängts av och varslats om uppsägning. Ytterligare två lärare kom springande och ville vara med efter fotograferingen, när de flesta gått därifrån. Foto: Berit Önell
Lärare på Jacobsskolan i Hässleholm protesterade kraftigt mot att deras kollega Henrik Hedman, i mitten, stängts av och varslats om uppsägning. Ytterligare två lärare kom springande och ville vara med efter fotograferingen, när de flesta gått därifrån. Foto: Berit Önell

Varken förvaltningschef Eva Andersson eller rektor Uno Nilsson vill kommentera uppgörelsen.

Henrik Hedman börjar jobba fullt på måndag. På onsdagen besökte han skolan och träffade kollegor och elever.

– Fullständig seger, säger han.

Han vill tacka alla som agerat på olika sätt.

– I militära termer så har förvaltningen fått sitt Waterloo. Jag är givetvis lättad och glad. Men det hade inte gått utan mina kollegors aktiva stöd, säger han.

Han berömmer också fackets arbete som han beskriver som helhjärtat och kompetent.

– Jag är verkligen glad att jag är med i facket, säger han.

Men han vill betona att frågan är större än hans sak.

– Det här betyder att en ny praxis har slagits fast inom barn- och utbildningsförvaltningen, en praxis som säger att ett enskilt övertramp inte leder till uppsägning. Att ett enskilt övertramp inte innebär en skriftlig varning utan åtgärdas med ett ”korrigerande samtal”. Det är nog många anställda som är lättade över att detta har förtydligats, säger han.

Han ser också överenskommelsen om utvecklingsarbete i höst som ett erkännande av att rutinerna för hur anmälan om kränkning hanteras behöver utvecklas.

Vad skall du göra nu?

– Det jag kan bäst – ordna tårtkalas.

Berit Önell

Läs tidigare artikel i ämnet:
30/4 Protester på skola efter avstängning av lärare

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se