torsjö live

Avhopp från alliansen skäl till markering mot SD

Avhopp från alliansen skäl till markering mot SD

Kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M) beklagar de avhopp som skett från alliansen på grund av stödet till Sverigedemokraterna. Både Liberalernas toppnamn Mikael Koenen och Moderaternas tidigare kretsordförande Peo Lindholm har lämnat politiken i protest.

– Det är väldigt tråkigt, säger Pär Palmgren.

Avhoppen fanns i bakgrunden när alliansledarna på måndagen beslöt att inte rösta på SD-ledamöter till några poster i fortsättningen.

Oppositionsrådet Pär Palmgren (M) som leder den borgerliga alliansen, var budgetfullmäktiges vinnare. Foto: Urban Önell
Pär Palmgren (M). Foto: Urban Önell

Pär Palmgren säger inte att han själv har ändrat uppfattning.

– Allting går att ompröva. Två ledamöter har slutat, då tyckte vi att det var rimligt att komma överens om detta, säger han.

Han säger som han sagt tidigare att han ser det som viktigast att hålla ihop alliansen och att om han vetat det han vet idag hade han inte röstat fram SD.

Han håller fast vid att han blev överraskad av avslöjandet om att nyvalde SD-kommunalrådet Ulf Erlandsson delat rasistiska texter på Facebook. Liknande avslöjanden kring SD på riksplanet har han inte kopplat till de personer som är ledande inom partiet i Hässleholm.

– Det har känts lite avlägset, jag har haft en god kontakt med både Ulf Erlandsson och andra här. Men det finns alltid anledning att vara efterklok, säger han.

Vid måndagens möte som pågick hela eftermiddagen och kvällen var alliansledarna överens om att agera annorlunda när de längre fram i vår troligen ska välja nya ledamöter till nämnderna. De ska inte låta sig pressas att rösta på SD-kandidater.

Finns det inte risk att dilemmat blir likadant då?

– Vi kan inte göra mer än att driva den här linjen framåt, sedan får vi se, säger Pär Palmgren.

Han har tidigare sagt att han hade låtit de rödgröna få möjlighet att ta tillbaka sina avsägelser och återta makten om han vetat om SD-skandalen vid tiden för fullmäktigemötet.

Nu tror han inte att det blir aktuellt.

– Vi ska inte låta oss bli tagna på sängen nästa gång, säger han.

Allianspartierna har dock inte lagt upp någon egentlig strategi ännu.

– Remisstiden går inte ut förrän den 1 april, så vi har ganska gott om tid, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se