logga-ligg-tjock

Pär Palmgren (M) kan tänka sig riva upp beslutet om ridhusets vatten

Pär Palmgren (M) kan tänka sig riva upp beslutet om ridhusets vatten

– Det är klart att vi skulle ha pratat med ridhusföreningen, säger kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M) apropå tvisten om vattenräkningarna.

Nu säger han att han har bokat tid för ett möte med föreningen i januari, ”för att reda ut alla oklarheter”. Han kan tänka sig att riva upp beslutet – om det kommer fram något nytt som visar att föreningen har rätt.

Med facit i hand ser Pär Palmgren det som en miss att kommunledningen inte pratade med ridhusföreningen före beslutet om vattenräkningarna.  Foto: Berit Önell

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslöt nyligen att betala Hässleholms ridhusförenings va-räkningar för åren 2013-2017, totalt cirka 140 000 kronor. Men därefter skulle föreningen själv stå för hela kostnaden, cirka 37 000 kronor per år.

Föreningen hävdar att en muntlig överenskommelse från 1984 gäller juridiskt, vilket också ett protokoll från fritidsnämndens arbetsutskott 2014 ger intryck av.

Styrelsemedlemmarna är mycket kritiska till att ingen talat med dem innan beslutet fattades. De fick läsa om det i tidningarna. Dessutom menar de att de är missgynnade jämför med föreningar som hyr lokaler av kommunen och befarar att va-kostnaderna kan göra att kommunens enda kvarvarande ridskola inte överlever.

Varför pratade ni inte med föreningen innan ni fattade beslut?

– Det var en miss, vi skulle givetvis haft ett möte innan, säger nu Pär Palmgren.

Kommunen skriver också i beslutsunderlaget att ingen som känner till den muntliga överenskommelsen finns kvar i vare sig föreningen, kommunen eller på va-bolaget Hässleholms vatten. Enligt föreningen finns det medlemmar kvar som var med när överenskommelsen tecknades.

Kerstin Grip-Ström, till vänster, och Eva-Lotta Ahnell i ridhusföreningens styrelse är mycket kritiska till att ridhusföreningen ska betala för vatten och avlopp. Foto: Berit Önell

– Om det kommer fram något nytt kan jag tänka mig att ändra beslutet, om de kan visa att det fanns en överenskommelse, säger Pär Palmgren.

Det blir i så fall i elfte timmen eftersom beslutet ska gälla från och med 1 januari.

Samtidigt tycker Pär Palmgren i princip att att en förening som äger sin anläggning också borde kunna betala sitt vatten och avlopp.

– Någonstans är det väl rimligt att betala löpande räkningar. Vi tyckte att vi gjorde dem en tjänst genom att avskriva det som kunde ses som en skuld, säger han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se