logga-ligg-tjock

Moskélokalen på Finjagatan byggs om till lägenheter – oro för nya brandattentat

Moskélokalen på Finjagatan byggs om till lägenheter – oro för nya brandattentat

Moskén lämnar lokalen på Finjagatan efter mordbranden. Bottenvåningen ska nu byggas nu om till lägenheter. Den breda porten på gaveln ersätts av en normalstor dörr och de stora fönstren på framsidan byts mot mindre. Foto: Berit Önell

Efter mordbanden som inte kunde klaras upp vill fastighetsägaren inte längre ha någon moské i bottenvåningen på flerfamiljshuset på Finjagatan i Hässleholm.

– Det finns såklart en risk för ett nytt attentat. Det är en onödig risk i en lokal som ligger ihop med bostadslägenheter, säger hyresvärden Anna-Karin Schröder på Hovby fastigheter.

Därmed är Hässleholms största moskéförening, Islamiska kulturcentret, hemlös. För närvarande hålls fredagsbön i T4-matsalen som föreningen hyr av kommunen.

– Vi förstår att grannarna är oroliga efter branden och vi hoppas att vi kan få hyra en fristående lokal istället, säger Gehad Nagy i Islamiska kulturcentrets styrelse.

Muraren Mohammed Hussein från Håkan Börjesson Byggare i Bäckaskog har påbörjat ombyggnaden av moskélokalen till lägenheter. En svag lukt av brandrök känns fortfarande i rummen, men ska försvinna när saneringen är klar.

Saneringen är klar i en del av den utbrända lokalen och murningsarbetena inför ombyggnaden till två stora lägenheter är påbörjad. Porten på gaveln ska ersättas av en normalstor dörr, två av de stora fönstren mot gatan tas bort och de övriga bytas ut mot mindre. Samtidigt ska taket på huset bytas.

Branden den 19 maj hade ett snabbt förlopp och totalförstörde moskélokalen. Flera lägenheter fick också sot- och rökskador.

Polisen fastslog tidigt att branden var anlagd eftersom det fanns två brandhärdar. Rubriceringen blev grov mordbrand med misstanke om att det fanns ett hatbrottsmotiv. Moskémedlemmar lämnade vittnesuppgifter om misstänkta personer som ska ha uppehållit sig vid lokalen strax före branden. Men den 23 juni beslöt åklagaren att lägga ner förundersökningen i brist på bevis.

I förra veckan kom Hovby Fastigheter och företrädare för moskén överens om att häva hyreskontraktet.

– Det har såklart varit en jobbig process för dem. Det var inget lätt beslut, men både de och vi tycker att det är för riskabelt att ha en moské där efter branden. Om polisen hade fått tag i förövaren hade det känts bättre. Vi har också fått påtryckningar från boende i huset, säger Anna-Karin Schröder.

Artur Kowalewski, till vänster, och Christian Blom från Ställningsbyggarna i Bromölla pausar en stund i arbetet med att sätta upp byggnadsställningar.

Ingen människa blev skadad i branden.

– Den här gången var det en extrem tur, säger Anna-Karin Schröder.

Hovby Fastigheter har ingen annan lokal att erbjuda Islamiska kulturcentret.

– Vi har inte så många fastigheter och ingen annan med en sådan lokal, men det finns nog lokaler i Hässleholm, säger Anna-Karin Schröder.

Det hon skulle kunna ställa upp med är att vara referent åt föreningen.

– Det har inte varit några som helst problem med dem som hyresgäster och det är verkligen inte deras fel att det brann. Det var väldigt olyckligt, säger hon.

Hon hoppas att föreningen snart ska hitta en fristående lokal.

– Det är bättre också för deras integritet och allmänna säkerhet. I så fall kan de till exempel få möjlighet till kameraövervakning, något som inte tillåts vid bostäder, säger hon.

Moskén på Finjagatan var ofta fullsatt. Mellan 70 och 100 personer brukar delta i fredagsbönen hos Islamiska kulturcentret. Foto: Jonathan Önell

Gehad Nagy förklarar att han är tacksam för allt stöd och all hjälp medlemmarna fått efter branden.

– Det får inte hända att det brinner igen, men vi respekterar grannarnas oro och är överens med hyresvärden, säger han.

Han accepterar också polisens och åklagarens bedömning att det inte fanns tillräckliga bevis för att döma någon för branden. Han hoppas att den tidigare stölden och stöldförsöket i moskén i alla fall ska klaras upp, vilket polisen också anser troligt.

Men nu är det viktigaste att hitta en ny lokal.

– Kommunen har lovat att försöka hjälpa oss med lokal och vi hoppas att det ska gå att lösa snart. Nu hyr vi T4-matsalen på fredagar, men vi skulle behöva ha tillgång till en lokal hela veckan. Ibland är vi 70-80 personer på fredagsbönen, ibland cirka 100, berättar han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se