torsjö live

Fortfarande inga förhandlingar om nytt styre i kommunen

Fortfarande inga förhandlingar om nytt styre i kommunen

Nio dagar efter valet har fortfarande inga förhandlingar inletts mellan de politiska partierna om en ny kommunledning i Hässleholm.

– Vi ska ha styrelsemöte i partiet på torsdag kväll. Då får vi ha vår stora diskussion om hur vi ska agera. Det är hög tid att komma igång med förhandlingar, säger S-ledaren Lena Wallentheim.

Lars Johnssons moderata grupp har möte på söndag härnäst.

– Det är inte färdigräknat ännu, så jag vet inte hur min framtida grupp kommer att se ut, säger han.

Moderaternas förstanamn Lars Johnsson vill inte idag uttala sig om hur kommunen ska styras framöver. Foto: Berit Önell

Länsstyrelsens kontrollräkning är inte riktigt klar, men med 31 av 33 valdistrikt räknade är mandaten oförändrade. Om det står sig är det parlamentariska läget svårt. M får i så fall tio mandat, L tre och KD fyra, vilket ger alliansen 17 av de 61 mandaten i fullmäktige. Två mandat mer idag, men långt ifrån en majoritet. De rödgröna får 25, fördelat på S 15, C fem och V och MP vardera två mandat. SD får 16 och FV fyra, vilket ger 20 om de fortsätter med sitt valtekniska samarbete. Största parti är alltså SD, men största block de rödgröna.

Det finns inga givna koalitioner som ger den starka majoritet många politiker talade varmt för före valet. Flera partier kan inte tänka sig att samarbeta eller ge stöd till SD, andra inte till V. FV:s förslag att damma av det tidigare M-förslaget om tre fristående block gillas inte heller av alla. Frågan är hur den gångna mandatperiodens låsningar nu ska undvikas.

Lars Johnsson är mycket fåordig och anser inte att de nyfikna kan förvänta sig att processen skyndas på.

– De får tåla sig. När valresultatet är helt klart måste vi diskutera både politik och styre och det kan ta några veckor, säger han.

Lena Wallentheim konstaterar att S gjorde ett dåligt val.

– Vi tappade fem mandat. Första reflektionen var såklart att vi är besvikna. Frågan är vad turbulensen den gångna mandatperioden betytt, men S har stora tapp i de flesta kommuner så trenden är likadan, säger hon.

Lena Wallentheim (S) funderar över om det är bäst att ingå i en stark opposition eller i en blocköverskridande majoritet. Foto: Berit Önell

Hon berättar att partiet ska tillsätta en valanalysgrupp lokalt, liksom centralt.

– Nu måste vi sätta oss ner och diskutera hur vi kan lösa situationen för framtiden; om vi ska bli en stark opposition eller gå in i ett blocköverskridande samarbete, säger hon.

Hos Miljöpartiet, som enligt det preliminära valresultatet halverades, från fyra till två mandat, var stämningen inte heller så uppåt vid gruppmötet i torsdags.

– Vi var delvis ledsna, men samtidigt överens om att arbeta på de områden som vi behöver utveckla och visa att vår politik är relevant för kommuninvånarna, säger gruppledaren Dolores Öhman.

Hon berättar att gruppen gjorde en förenklad analys av valresultatet.

– Vi måste fråga oss varför det blev så och vad vi kan göra annorlunda. Vi har bra idéer för Hässleholm, men vi har inte tillräckligt tydligt kommunicerat dem med väljarna. Vi har också verkat i skuggan av andra, större partier och då är det inte så enkelt att tydliggöra skillnaderna. Därutöver påverkas vi av rikstrenden.

Många av MP:s väljare personkryssade Dolores Öhman och även Arberesha Sabani som därmed kan få en plats i fullmäktige, trots att hon stod på fjärde plats på valsedeln.

Dolores Öhman (MP) stänger inte dörren för ett samarbete med borgerliga partier, så länge det inte innebär att SD ges inflytande. Foto: Urban Önell

– Arberesha är absolut en väldigt bra kandidat och har arbetat otroligt hårt under valrörelsen, säger Dolores Öhman som själv inte drivit någon egentlig personvalskampanj, men ändå fick flest kryss av MP-väljarna.

Hon säger att MP inte kommer att ta initiativet till fortsatt samarbete med andra partier och inte heller stänger dörren till något annat parti – förutom SD.

– Vi är små i dagsläget. Det är inte vi som sätter igång samtalet. Men vi har varit tydliga med att vi inte vill samarbeta med SD. Vi säger inte radikalt nej till de borgerliga partierna, men det är absolut inte aktuellt med ett samarbete om det innebär att vi ger inflytande till SD, säger hon.

Som Frilagt tidigare berättat anser sig SD utifrån valresultatet ha rätt till inflytande och en post som kommunalråd eller oppositionsråd.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se