logga-ligg-tjock

Imorgon reser de till badland i Tyskland

Imorgon reser de till badland i Tyskland

Europas största badland Therme Erding är ett av målen för politikernas och tjänstemännens Tysklandsresa.

Två tjänstemän och två politiker från fritidsnämnden reser imorgon till Tyskland för att under fyra dagar studera badanläggningar i Tyskland och besöka den stora badmässan Interbad i Stuttgart. Vistelsen avslutas på Therme Erding, Europas största badland med bland annat 26 rutschbanor och 23 bastur. Syftet är att få inspiration till ett nytt badhus i Hässleholm, något som dock lär bli betydligt enklare.

Agneta Olsson Enochsson (L) ordförande i fritidsnämnden. Foto: Urban Önell

Resan har ifrågasatts sedan Norra Skåne först berättade om den, men resenärerna är övertygade om att den kommer att bli till nytta för kommunen.

-Vi kommer att nätverka med cirka 25 andra kommuner och entreprenörer. På mässan kommer vi att se på olika sätt att bygga badhus, berättar Agneta Olsson Enochsson (L), ordförande i fritidsnämnden.

Hon förklarar att resan till Tyskland inte var mycket dyrare än alternativet att resa till en endagskonferens i Stockholm, 14 900 kronor per person respektive 12 000 kronor.

För Agneta Olsson Enochssons del handlar det absolut inte om att ha roligt för egen del.

–Jag tycker inte ens om att bada. Men här kan vi få mycket kunskap. I Tyskland är de specialister på att bygga hållbart, säger hon.

Är det nödvändigt i rådande ekonomiska läge?

-Det är en aspekt. Pengarna ska ge tillbaka på något sätt. Jag kommer att lyfta det jag lärt mig och tycker att det är viktigt att inte bara tjänstemännen är insatta, säger Agneta Olsson Enochsson som var politiker i Malmö när badlandet Aquakul havererade.

Övriga resenärer är Connie Asterman (S), andre vice ordförande i fritidsnämnden, tillförordnade fritidschefen Henrik Samevik och badhuschef Eva-Lotta Gustafsson. Även förste vice ordförande, Hanna Nilsson (SD) vare inbjuden, men tackade nej eftersom hon tyckte att det var onödigt att politikerna skulle resa, särskilt så nära valet när nya ledamöter är på väg in.

Initiativet kom från Henrik Samevik som i augusti mejlade ut förslaget till de övriga för att ”bredda horisonten i badhusfrågan”. Men övriga ledamöter i fritidsnämnden fick inget veta.

-Det var känt hos arbetsutskottet. Kanske skulle vi haft information i nämnden, man får lära sig för varje grej, säger Agneta Olsson Enochsson.

Beslutet om nytt badhus i Hässleholm kommer att tas i kommunfullmäktige, sedan blir driften fritidsnämndens ansvar.

-Det blir vi och tekniska förvaltningen som får hantera en del sedan och som idag äger kunskap om de befintliga badhusen, säger Agneta Olsson Enochsson.

Henrik Samevik, tillförordnad fritidschef.

Det är också vad Henrik Samevik menar i sina mejl om resan.

-I min värld är det vi och vår nämnd som ska stå för kunskap om innehåll, verksamhet och funktioner, skriver han.

Han håller inte med Hanna Nilsson om att politikerna inte behöver följa med.

-Jag tror det skulle vara bra om politiker fick en vidare bild över hur komplex en badanläggning är och se hur bad egentligen kan fungera med rätt innehåll och likaså vilka trender som finns. Diskussionen har tidigare handlat mycket om placering – vid Qpoolen eller helt ny placering. Även investeringskostnaden har varit väldigt intressant att tycka till om. För oss är funktioner viktiga. Funktioner som gör att simklubben, allmänheten och personalen trivs och kan utvecklas i. Kanske inte investeringskostnaden är det viktiga utan den faktiska nettokostnaden när även intäkter är inräknade, förklarar han och beskriver Tyskland som föregångslandet inom bad.

Han listar ett antal funktioner som det minsta fritidsförvaltningen och simklubben anser behöver finnas, bland annat en 25-meters tävlingsbassäng med åtta banor och plats till mobil läktare, en undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten, familjebad med småbarnsbad inklusive strand, strömningskanal, vattenmassage, klättervägg och enkel rutschkana, stor bastu, stor bubbelpool, utsimningsbassäng med plats att sola och vila och eventuell utbyggnad av utemiljö och större utebad och servering av caférätter.

– Vi väljer bort gym med gruppträningslokaler, relaxavdelning med spa och servering, terapi- och varmvattenbassäng för personer med funktionsvariationer (finns på Hässleholmsgården) och servering med fullständiga rättigheter, förklarar han.

Agneta Olsson Enochsson vet inte när ett nytt badhus kan byggas i Hässleholm.

-Vi vill försöka få till åtminstone ett beslut inom denna mandatperiod. Det kan vara bra förutsättningar för att låna nu, men det kostar mycket att bygga nytt, säger hon.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se