Gruppen-3a-328x120

Matkassar till behövande i Hässleholm räcker inte till

Matkassar till behövande i Hässleholm räcker inte till

Matkassarna delas ut i Hässleholms församlingshus på fredag fram till jul.

Rekordmånga människor har i år vänt sig till Svenska kyrkan i Hässleholm för att få ekonomisk hjälp genom matkassar under advent. Det är tredje året församlingen, med hjälp av engagerade från övriga kyrkor, delar ut matkassar som skänks från butiker under fyra fredagar i november och december.

– Förra fredagen hade vi alldeles för lite mat. Tio-tolv personer fick vända utan matkasse, berättar diakonen Jenny Magnusson.

Kyrkan vädjar nu till allmänheten om hjälp att fylla matkassarna. Den som vill bidra kan komma till församlingshuset med matvaror eller skicka en gåva via swish.

Svenska kyrkans församling i Hässleholm vädjar på sin Facebooksida till allmänheten att hjälpa till med matkassar till behövande.

Jenny Magnusson konstaterar att antalet hjälpsökande på fredagarna varit fler än tidigare år. Den första gången kom 50-55 personer och varje familj kunde få en matkasse. Men i fredags var kön längre och gåvorna räckte alltså inte till alla.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Vi förväntar oss att det kommer ännu fler nu på fredag. Dels har det här spritt sig till fler och dels är det några dagar innan människor får pension eller bidrag, säger Jenny Magnusson.

Hon berättar att de som kommer till utdelningarna är människor ur många olika kategorier, exempelvis familjer med barn som går back på grund av för höga hyreskostnader, sjuka som har extra kostnader för vård och som inte kan ta sig ut för att handla, hemlösa, missbrukare och ensamkommande flyktingungdomar som hamnat utanför systemet och inte längre får bidrag. Den som inte klarar att betala sin hyra kan snabbt hamna utanför ramarna.

– Det behövs inte så mycket för att hamna i en negativ spiral. Det är mer vanliga människor som behöver hjälp idag. Exempelvis en ensamstående förälder med för dyr lägenhet som nästan inte har någonting över till mat. Att få en billigare lägenhet går inte, särskilt om det finns skulder, det blir lite moment 22. Alltfler har skulder hos kronofogden, förklarar Jenny Magnusson.

Hon upplever brist på barmhärtighet i dagens samhälle och konstaterar att det inte heller är givet att socialtjänsten ger bistånd som de berörda kan klara sig på. Ibland följer hon med någon dit.

– Nu var det till exempel en mamma som inte fick bidrag för att hon inte deltagit i de aktiviteter som socialförvaltningen krävt. Hon var på sjukhuset hos sitt svårt sjuka barn. Nu ligger hon efter med hyran. Vi följer med för att se hur vi kan reda ut det, berättar Jenny Magnusson.

Butikerna skänker mat som annars skulle ha kastats, exempelvis för att förpackningarna gått sönder. Det blir mycket torrvaror såsom ris, pasta, mjöl, konserver och kaffe.

Jenny förklarar att det går att lämna sådant varje dag i veckan i församlingshuset som är öppet klockan 8-16. Färskvaror kan bara tas emot på fredagarna.

– Det som behövs är basvaror, inga extravaganser. På fredagar tar vi gärna emot färska grönsaker och även ost och mjölk, säger hon.

Den som vill skänka något en fredag bör komma före klockan 14.30 då diakonerna och deras frivilliga medarbetare börjar packa matkassarna. Utdelningen sker klockan 16-16.30 nu på fredag och sista gången den 21 december.

Den som vill swisha kan använda nummer 123 038 71 26 och skriva ”matkassar”.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se