torsjö live

Cirka 30 evakuerade får komma hem Inrikesministern besökte brandplatsen

Cirka 30 evakuerade får komma hem Inrikesministern besökte brandplatsen

Släckningsarbetet fortsatte under torsdagen med bland annat automatiska vattenspridare på denna del av Åbuamossen där branden började. Men den akuta faran är över och ett 30-tal evakuerade kunde under kvällen återvända hem.

På torsdagskvällen fick cirka 30 av de evakuerade återvända till sina hem vid Åbuamossen norr om Hästveda, men brandområdet är fortfarande avspärrat och släckningsarbetet fortsätter.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) besökte under förmiddagen brandplatsen. Han imponerades av hur räddningstjänst, hemvärn och lantbrukare arbetade tillsammans för att hålla den återstående brandhärden inom begränsningslinjerna.

Informationsbefäl Leif Hylander berättar att de evakuerade som bor väster om länsväg 1940 nu får komma hem.

-Vi meddelade dem vid ett informationsmöte klockan 17 i Hantverksgården, så från klockan 18 har de kunnat återvända, berättar han.

-Vi hade inga flammande lågor och ingen brandspridning i natt. Det känns bra, sa Leif Hylander, till vardags räddningschef i Perstorps kommun, på torsdagen informations befäl vid brandplatsen norr om Hästveda.

Det handlar om personer som bor i den del av området där det inte brunnit, men som var direkt hotat av lågorna när det brann som värst. Där finns inte träd som kan falla för att rötterna brunnit av eller andra direkta faror.

-Men det kan finnas röklukt i husen och eventuellt behov av sanering. Om de vädrar ska de kunna vara kvar i husen och i värsta fall finns tillgång till rökätare. Sedan kan alla textilier behöva tvättas, säger Leif Hylander.

Listor har upprättats över de berörda som får legitimera sig vid polisspärrarna.

Andra än de boende kan alltså fortfarande inte komma in i det avspärrade området.

-Det innebär risker att ha folk inne i brandområdet och det funkar inte att öppna bara den del som är säker, säger Leif Hylander.

Under fredagsförmiddagen görs en ny bedömning för de evakuerade från de värst drabbade delarna av området. Leif Hylander berättar att där finns fyra-fem hus som haft branden ända in på gräsmattan.

Mikael Damberg träffade vid sitt besök en del av de evakuerade.

-Jag förstår att det måste vara ganska omtumlande att tvingas lämna hus och hem. Men det verkar också ha lett till att folk har samlats i samhället, bakat och lagat mat tillsammans med mera, sa han när han mötte pressen.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) var imponerad av samarbetet vid brandbekämpningen utanför Hästveda och var nöjd med de nya helikoptrarnas insatser, men betonade att beredskapen mot skogsbränder behöver bli ännu bättre.

Han ville på plats se en av de största brandinsatserna i Sverige på senare tid.

-Här kan vi se vad som fungerar och lära oss av det. Det jag tar med mig är bland annat att det krävs samarbete för att lyckas liksom tidiga insatser snabbt, sa han efter att ha visats runt.

Han konstaterade att klimatförändringarna innebär nya utmaningar när det gäller skogsbränder.

-Det är en ny situation nu, både med förra sommarens bränder och att det brinner så här tidigt nu, sa ministern.

Han lyfte fram att beredskapen har förbättrats med statens satsning på 30 helikoptrar, varav fem användes i Hästvedaområdet, men att ytterligare förstärkningar behövs.

-Vi kan inte hoppa över den kommunala nivån och inte heller den internationella. Hittills i år har vi inte begärt internationell hjälp, men det samarbetet kan byggas ut, sa han.

Han uppmanade också allmänheten att visa respekt för beslut om eldningsförbud.

-Vi vanliga dödliga får ta vårt ansvar och sluta grilla när det är eldningsförbud och inte heller jobba med skogsmaskiner när det är för torrt, sa han.

Inrikesminister Mikael Damberg fick information om läget i brandområdet, här tillsammans med räddningsledare Leif Staffansson vid stabsbussen.

Hässleholms kommuns räddningschef Anders Nählstedt berättar att det slangsystem som nu läggs ut med hjälp av Hemvärnet ska försörja vattenspridarna med vatten.

-Vi slipper köra in med tankbilar. Vattnet kan tas kontinuerligt från en sjö, förklarar han.

Han vill fortfarande på torsdagen inte säga att branden är helt under kontroll.

-Men vi har koll på den och det är väl inte riktigt samma sak. den mest akuta fasen är i alla fall över, säger han.

Han berättar att räddningsmanskapet haft god hjälp från kommuner som drabbades av bränder förra sommaren och som nu delat med sig av sina erfarenheter.

-Vi har till och med fått checklistor för fastighetsägare och instruktionsfilmer, avslöjar han.

Hässleholms kommuns räddningschef Anders Nählstedt berättar att flera kommuner som drabbades av bränderna sommaren 2018 har hjälpt till med råd och stöd.

Han förklarar att man vill vänta med att häva avspärrningarna även om de boende får komma hem.

-Om vi släpper avspärrningarna gäller allemansrätten och då kan vi inte hindra allmänheten från att gå in i farliga områden, säger han.

Hemvärnet arbetade under torsdagen med att lägga ut slangar till de automatiska vattenspridarna som underlättar eftersläckningen.

Skadechef Magnus Carlsson har just varit uppe i den enda kvarvarande helikoptern och sett området från ovan.

-Det ser väldigt lugnt ut på de avbrända delarna. Det blir bättre och bättre, men vi kan inte släppa det ännu. Vi såg några punkter med rökpelare nära uppbränd skog, dem får vi kolla upp, säger han.

Tack vare helikoptern kan styrkorna snabbt dirigeras åt rätt håll.

Leif Hylander konstaterar att begränsningslinjerna kunnat hållas och att det område som fortfarande brinner på torsdagsförmiddagen minskat till bara fem hektar.

Mycket arbete återstår dock. Eftersläckningen kan ta veckor. Det finns fortfarande glödbränder under marken på mossen. De ska nu lokaliseras med hjälp av värmekamera.

-Det är livsfarligt om någon trampar igenom och det kan glöda länge trots att man tror att det är släckt, säger Leif Hylander.

Han hoppas väderprognosen har rätt om att större regnmängder är att vänta i helgen.

-Vad vi fått fram har det inte regnat här på sex veckor.

Han ser aprilvädret som extremt.

-När jag började min yrkesbana 1976 var skogsbränder något som förekom från mitten av juli och in i augusti. Visst har klimatet förändrats. Om det ska hålla på så här från nu och över sommaren blir både folk och utrustning helt slutkörda. Och blir det bränder som 2018 på andra håll har vi inget folk att skicka för att hjälpa till, säger han.

Han håller med Mikael Damberg om att staten gjorde en jättesatsning när avtal om 30 nya helikoptrar tecknades.

-Men i första förslaget var det kommunerna som skulle stå för dem. Det hade inte blivit något, säger Leif Hylander.

Text och foto: Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se