torsjö live

Lärarna hoppas 1 000 personer ska bära rött mot nedskärningar i skolan

Lärarna hoppas 1 000 personer ska bära rött mot nedskärningar i skolan

Henrik Hedman, till vänster, och Janpeter Lyckmark är lärare på Jacobsskolan och med i gruppen som tagit initiativ till skolupproret ”Bär rött mot nedskärningarna”. Alla som vill stoppa nedskärningarna i skolan uppmanas bära något rött klädesplagg varje onsdag, med start nu på onsdag, den 15 maj. Foto: Lotta Persson

Varje onsdag fram till skolavslutningen uppmanar de alla som vill stoppa nedskärningarna i skolan att bära något rött klädesplagg.

– Vi hoppas att det räcker. Annars får vi återkomma till hösten, säger Henrik Hedman och Janpeter Lyckmark, lärare på Jacobsskolan där upproret startat.

Den röda färgen är en tydlig stoppsignal – som på lärarnas affischer där domaren visar rött kort.

Tanken är att så många som möjligt inom skolans värld ska ta en selfie, lägga upp bilden på kampanjens Facebooksida ”Bär rött mot nedskärningarna” och dela vidare.

– Det blir synligt och det känns att vi är många. Samtidigt lär politikerna se det i sina Facebookflöden, säger Henrik Hedman.

Upproret får respons redan vid måndagens pressträff i kulturhusets foajé. En tidigare anställd på barn- och utbildningsförvaltningen, Monika Olsson, kommer förbi.

– Jag är pensionär nu, men sympatiserar med gruppen, säger hon och lovar försöka ta en selfie och lägga upp på Facebookgruppen.

Inspirationen till upproret kommer från strejkande amerikanska lärarkollegor, men här är det lite snällare.

– Vi är snälla i Sverige. Bönderna tippar inte fem ton gödsel utanför riksdagshuset när de är sura, som i Frankrike, men frustrationen är lika stor. Det hjälper aldrig att vara tyst, säger Henrik Hedman.

Initiativtagarna menar också att en kampanj av detta slag inte tar så mycket tid och kraft från skolarbetet i maj månad när det är som mest intensivt för lärarna. De hoppas att många lärare och andra skolanställda ska hänga på, inte bara i gymnasieskolan.

– Alla kan bära rött, även om man rättar nationella prov, säger Henrik Hedman.

Personalgruppen på Jacobsskolan upprörs över vad de beskriver som den kortsiktiga och ogenomtänkta skolpolitiken som i slutändan drabbar elevernas framtidsdrömmar, men inte heller sparar in några pengar till kommunen.

Färre vuxna och större klasser i skolan väntar nu. Gruppen menar bland annat att indraget stöd till elever på grundskolan ger högre kostnader på gymnasieskolan. Att lägga ned estetiska programmet tror de inte heller lönar sig.

– Det har redan kommit en och annan föräldrareaktion om att esteteleverna vill gå estetiskt program. Då går de där det finns och pengarna följer med, säger Janpeter Lyckmark.

– I Östra Göinge har de haft extra öppet hus för sitt industriprogram. Räddningsutbildningen läggs ner 14 dagar innan kommunalrådet går ut och säger att vi behöver fler deltidsbrandmän. Det är otroligt ogenomtänkt, säger Henrik Hedman.

De har inte ett färdigt förslag på hur skolan ska klara ekonomin utan de aviserade neddragningarna på 49 miljoner kronor.

– Vi har ett annat uppdrag, säger Janpeter Lyckmark.

Det är att få de ansvariga att stoppa nedskärningarna och sätta sig och se över situationen, göra om och göra rätt.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se