logga-ligg-tjock

Gerts anmälan mot vården utreds

Gerts anmälan mot vården utreds

Sjukvården utreder nu vad som gick fel när Gert Jakobsson inte fick rätt behandling och vad som behöver förändras. Foto: Region Skåne/Niklas Laurin

Sjukvården utreder nu Gert Jakobssons anmälan om hur vården inte fungerade när fem läkare missade att han hade borrelia.

– Vi tar detta på stort allvar, säger Caroline Nilsson, verksamhetschef på akutmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad till Frilagt.

Hon har läst igenom Gert Jacobssons anmälan, men säger att hon måste sätta sig in mer i vad som hänt. Hon är trots Frilagts fullmakt också försiktig med att uttala sig i det enskilda fallet.

De långa väntetiderna på akuten tycker hon dock inte är acceptabla, inte heller att Gert tvingades åka fram och tillbaka mellan olika vårdinstanser när han var så sjuk.

– När jag läser mejlet blir jag klart bekymrad, säger hon.

Hon förklarar att enligt riktlinjerna skickar sjukhuset inte hem patienter som är i akut behov av hjälp.

– Det är jättebeklagligt att patienten upplevt det så här och fått lida så, säger Caroline Nilsson.

Dock är hon inte säker på att något fel har begåtts av läkarna.

Men det ska väl inte kunna fungera så illa tre gånger på akuten?

– Det är det jag vill titta på. Det är väldigt beklagligt om de inte lyssnat på patienten, kanske har de därför missat något. Jag har verkligen full förståelse för att det här inte blev bra för för patienten, säger hon.

När det gäller borrelia konstaterar Caroline Nilsson att det är en sjukdom som vården idag är väl medveten om.

– Det är inte helt ovanligt med borrelia. Ofta ser man det rätt så lätt också och behandling sätts in utan att man tar prover. Här har de inte förstått att det var borrelia utan trott att det var något annat, säger hon.

Hon förklarar att det som hänt självklart ska utredas.

– Nu vill vi titta på vad vi måste ändra på framöver. Vi rättar till det vi tycker har blivit fel och patienten får svar, försäkrar hon.

Anmälan kommer att hanteras i sjukvårdens avvikelsesystem och utredarna pratar med alla berörda personer. Chefsläkaren bedömer också om det ska bli en anmälan enligt lex Maria, alltså att sjukvården gör en egen anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, om vårdskada.

Regionrådet Gilbert Tribo (L) beklagar att Gert drabbats av felbedömningar, men överlåter åt professionen att utreda vad som hänt. Foto: Region Skåne/Bengt Flemark

Gilbert Tribo säger att han beklagar att Gert blivit drabbad av felbedömningar, men kan inte uttala sig i detalj.

– Vad som hänt i de enskilda delarna måste granskas. Chefsläkarna måste titta på det så att det inte händer igen. Det står klart här att om de hittat diagnosen med en gång hade han sluppit massor med lidande, men frågan är om det skett något fel eller ej och det får hanteras av professionen, säger han.

Han förklarar att regionpolitikerna också följer vårdskador med mera via rapporter från chefsöverläkarna. En del brister kan bero på att resurserna inte räcker till, men det tror inte Gilbert Tribo är fallet här eftersom fem läkarteam missat borrelian.

– I så fall har resurserna snarare använts fel, men vi får titta på vad som skett.

Frilagt har sökt enhetschefen på kirurgen vid CSK, Torarinn Gudmundsson.

Berit Önell

Läs Gerts berättelse här

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se