torsjö live

Borgerliga vill vänta med ny förvaltning för arbetsmarknad

Borgerliga vill vänta med ny förvaltning för arbetsmarknad

Den styrande borgerliga alliansen i Hässleholms kommun anser, liksom fackförbundet Kommunal, att det är för stressigt att starta en ny förvaltning för arbetsmarknadsfrågor redan från den 1 juli i år. Därför reserverade sig M, KD och L mot beslutet i kommunstyrelsen när det gällde tidpunkten.

– Vi tycker att det blir lite väl forcerat till den 1 juli, men i sak är vi överens om att göra detta, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M).

Kommunen skickade ut ett pressmeddelande om den nya organisationen strax efter kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen. Men där stod inte att den styrande borgerliga så kallade kärnalliansen hade reserverat sig mot beslutet.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M) anser att det blir svårt att hinna förbereda den nya förvaltningen och nämnden redan till den 1 juli i år. Foto: Berit Önell

De borgerliga ville skjuta upp tidpunkten för att inrätta den nya arbetsmarknadsförvaltningen och -nämnden till den 1 januari 2021.

Lars Johnsson hänvisar till osäkerheten kring coronaviruspandemin och till att det är mycket underlag som måste tas fram.

Däremot håller han inte med Kommunals kritik mot att organisationen ändras igen så snart efter den stora sammanslagningen av förvaltningar och nämnder den 1 januari 2019. AK-förvaltningen med bland annat arbetsmarknadsenheten försvann då som egen förvaltning och blev istället en avdelning på kommunledningsförvaltningen. Nu ska den slås samman med delar av socialförvaltningen till en ny arbetsmarknadsförvaltning.

Blir det inte för ryckigt?

– Jag kan förstå den invändningen. Men i det här läget måste vi göra det. På sikt kanske det är bättre med en gemensam socialförvaltning där allt det här kan ingå, säger Lars Johnsson.

Han tycker inte att det var förhastat att lägga ner AK-förvaltningen, men berättar att frågan om att organisera arbetsmarknadsfrågorna för sig var uppe även vid den förra förändringen.

– Då fanns det inget stöd politiskt. Behovet var inte heller lika tydligt som nu när kostnaderna för ekonomiskt bistånd skenar, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2020-04-01 Arbetsmarknadsfrågor i ny förvaltning

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se