torsjö live

Privat hockeycup i två dagar med unga från flera regioner – trots förbundets förbud

Privat hockeycup i två dagar med unga från flera regioner – trots förbundets förbud

Trots Ishockeyförbundets stränga pandemirekommendationer hölls en tvådagars hockeycup för unga från flera regioner i Tyrs Hov i påskhelgen. Arrangör var South Swedish Kings, men det förnekar de. Kommunen hyrde ut ishallen och skötte ismaskinen. Handsprit fanns på plats. Foto: Berit Önell

Trots att Svenska Ishockeyförbundet har stoppat nästan all verksamhet för att minska risken för spridning av coronasmitta hyrde Hässleholms kommun i påskhelgen ut Tyrs Hovs ishall i Tyringe till det fristående South of Sweden Kings för en två dagar lång ungdomscup med spelare från flera regioner. Göran Stjärnfeldt, ordförande i Skånes Ishockeyförbund, är mycket kritisk och säger att om en förening inom förbundet gjort något liknande hade det blivit böter.

Henrik Samevik på Hässleholms kommun säger att han inte kan göra mer än att kräva att Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs. Han är dock kritisk till att fristående aktörer konkurrerar med föreningslivet.

Arrangörerna säger till Frilagt att de följer rekommendationerna, men har missat den särskilda riskbedömningen av arrangemang som pågår i mer än två timmar.

Göran Stjärnfeldt, själv bosatt i Tyringe, betonar att Svenska Ishockeyförbundet varit väldigt tydliga med att inga tävlingar och cuper ska genomföras. Inte heller träningsmatcher för ungdomar.

– När SHL och Allsvenskan ställde in tog hela hockeysverige samma beslut, säger han.

– Man ska inte resa från det ena stället till det andra. I den situation vi befinner oss ska vi självklart inte bidra till risker, säger han.

Däremot menar han att de lokala föreningarna kan fortsätta bedriva verksamhet i “trygg miljö”.

– Det betyder i det lag man tillhör, på hemmaplan, säger han.

Han deltog på torsdagen i ett möte med riksförbundet där frågor om läger och hockeyskolor kom upp. Dessa ska skjutas upp.

– Vi ska undvika trängsel, inte göra onödiga resor och byta om hemma eller möjligen utomhus. Jag tycker inte att det går att missförstå, säger han.

I ljuset av detta underkänner han en cup med deltagare från olika håll som samlas två heldagar på Tyrs Hov. Han tycker inte heller att det riktigt följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det är inte mer än 50 personer i rummet samtidigt, men totalt är det fler i omklädningsrum med mera.

– Om någon förening hade ansökt om att få arrangera en sådan cup för ungdomar i Tyringe nu hade vi inte sanktionerat det. Men jag tror inte att någon hade ansökt heller. Om en förening hade genomfört ett sådant arrangemang utan att söka sanktion finns vissa böter vi kan utfärda, säger han.

Han skulle i så fall se allvarligt på den överträdelsen.

– Ja, i den här situationen gissar jag att det skulle bli förstasidesstoff just för att vi varit så tydliga inom ishockeyn i hur vi ska hantera det här. Det finns inga föreningsmänniskor som är okunniga om det.

Göran Stjärnfeldt är också kritisk till att kommunen upplåter lokalerna till en cup av det här slaget just nu.

Han konstaterar att det finns ett antal fristående hockeyarrangörer som inte är föreningar.

– Det är någon form av gråzon, säger han.

Han beskriver dessa grupper, som kallas selectverksamhet, som kommersiella.

– De ringer till utvalda föräldrar och barn som får erbjudande om att delta i verksamhet de får betala för. I början rättade de sig efter hockeysäsongen så att de inte krockade. Nu är det en del som rullar hela säsongen. Det kan försvinna spelare från ett lag under brinnande säsong för att de ska delta i något som är privat, säger han.

South of Sweden Kings bjöd via sin Facebooksida in 13-åringar (födda 2007) till “Påsklovscamp” den 12-13 april i Tyringe. Totalt 44 deltagare fick plats och är namngivna i den information arrangörerna skickade ut till ungdomar och föräldrar. Några av deltagarna med mer ovanliga namn återfinns i ungdomslag i Kungälv, Karlskrona, Jönköping, Helsingborg, Malmö, Lund, Trelleborg och Tyringe.

South Swedish Kings informerade på sin Facebooksida om sin ”Påskcamp” i Tyrs Hov, men förnekar att de var arrangörer.

Informationsbrevet lämnades också in till kommunen, tillsammans med texten till informationsskyltar som sattes upp på Tyrs Hovs entrédörrar.

Enligt spelschemat var spelarna indelade i fyra lag som spelade fyra matcher vardera per dag båda dagarna. För att minska smittorisken tilläts bara 22 föräldrar per match i publiken och de uppmanades sprida ut sig på läktarna. Varje lag hade ett eget omklädningsrum och fick inte vistas i de andras. Lagen förändrades dock dag två.

Skyltarna uppmanade alla att tvätta och sprita händerna ofta. Handsprit fanns att tillgå vid entréerna och i alla omklädningsrum.

Det var långa dagar för deltagarna med samling klockan 7.30 på morgonen och avslutning med final som beräknades vara klar klockan 17.50. Det framgår inte om det var ett läger med övernattning.

Uppenbarligen har de ansvariga inte önskat någon uppmärksamhet kring arrangemanget. I informationsbrevet står det: “Vi uppmanar till att inte sprida bilder eller information på sociala medier från dessa båda campdagar, detta gäller både förälder & spelare.”

När Frilagt tar några bilder utanför Tyrs Hov och in genom entrédörren till ishallen väcker det irritation.

– Vad vill du? Vad har du för intressen, frågar en man som säger att han är förälder och förbjuder oss att skriva om arrangemanget.

Han berättar att han har haft ansvar för att se till att Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs. Men han känner inte till uppmaningen om särskild riskbedömning vid långvariga arrangemang.

Han får våra kontaktuppgifter och lovar att någon ansvarig ska höra av sig. Men ingen har tagit kontakt när Frilagt på fredagen ringer upp Daniel Bergström, ordförande i Trelleborgs IF Vikings och lagledare för klubbens Team -07. Det är han som har skickat ut informationsbrevet.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, det är tillåtet att samla upp till 50 personer, säger han.

Han förnekar att arrangemanget har med Kings Hockey att göra, trots att informationsbrevet är skickat från denna mejladress och inbjudan alltså gått ut via South of Sweden Kings.

– Vi är bara ett kompisgäng, säger han.

Sedan berättar han att en del av deltagarna är födda 2007 och en del 2006. De har bara spelat träningsmatcher.

– Lagen lottas, säger han.

Han har ingen kommentar till Skånes Hockeyförbunds kritik.

– De har inget med oss att göra, vi är privata, säger han.

Han förklarar att smittorisken har diskuterats.

– Vi har folk som håler i det och ishanteringen sköts via kommunen. Vi har skött alla papper enligt reglerna. Men jag behöver inte förklara något för dig. Jag får göra vad jag vill privat, så länge jag håller mig till reglerna, säger han.

Han hävdar att deltagarna i arrangemanget inte kom från olika orter.

– De brukar träffas varje vecka på fritidssysselsättningar och i skolan, säger han.

Men du är från Trelleborg? Var det fler från Trelleborg?

– Vet inte. Du har inte med detta att göra, säger Daniel Bergström.

Henrik Samevik, avdelningschef på fritidskontoret.

Henrik Samevik, avdelningschef på Hässleholms kommuns fritidskontor säger att alla som vill hyra anläggningar måste redovisa att de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Det gjorde den här kunden, Kings Hockey. De bokar väldigt mycket i våra hallar under icke säsong, säger han.

Såvitt han vet har alla inblandade fått samma information om att de ska sprida ut sig i de åtta omklädningsrummen, att de ska se till att det finns tvål och handsprit och att städningen är noggrann.

– Det är jätteviktigt, säger han.

Han ser det som godkänt att vara fler än 50 på ett arrangemang om inte fler än 50 befinner sig i samma lokal samtidigt.

Det var ett långvarigt arrangemang och Folkhälsomyndigheten uppmanar till särskild riskbedömning av sådana. Dessutom kom deltagarna från många olika orter. Fanns det inte skäl att avråda?

– Inte sett från Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Riksbedömningen är arrangörens ansvar. Vi har väldigt svårt att fråga var var och en kommer ifrån. Det är lite lurigt, säger han.

Vad skulle hända om ni fick veta att någon som hyrt en av era anläggningar brutit mot rekommendationerna?

– Vi kan eventuellt ta hänsyn till det nästa gång. Om vi hade fått reda på det i förväg hade vi kunnat neka att hyra ut, säger han.

Han säger att hans ansvar i första hand är att se till personalens arbetsmiljö.

Connie Asterman (S), andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, tycker inte att arrangemanget i Tyrs Hov var lämpligt. Foto: Exakta Creative

Henrik Samevik kommenterar inte Skånes Ishockeyförbunds kritik, men gillar personligen inte selectverksamhet.

– Om du frågar mig kan jag tycka att det strider mot föreningsverksamheten där alla ska ha möjlighet att vara med. Det blir en parallell verksamhet. Kommunens ansvar är i första hand aatt subventionera och prioritera föreningarna, säger han.

S-politikern Connie Asterman, andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger till Frilagt att hon reagerade när hon såg mejlet från South of Sweden Kings.

– Jag ställde frågor till Henrik om vad han visste om arrangemanget och om de ställt några krav. Jag fick svar att de hade fått klart och tydligt besked om hur de hade tänkt och hur de skulle göra. Jag vet inte om de gjort fel, jag kunde inte köra ner och kolla eftersom min man är i en högriskgrupp, säger hon.

Hon bedömer ändå att det var ett för långt arrangemang.

– Jag tycker inte att det var lämpligt att det ägde rum, säger hon.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se