logga-ligg-tjock

Konstens vecka ska prägla Hässleholms city

Konstens vecka ska prägla Hässleholms city

Hässleholms konstförening har 140 medlemmar och 26 av dem ställer ut sina verk från och med lördag. Arne Forsell, Margareta Persson, Eva Ericsson och Kerstin Ek Svantesson har jobbat med att få konstverken på plats inför invigningen.

26 konstnärer ställer ut sina verk i Hässleholm från och med lördag. Den före detta Vera Moda-butiken fungerar som ett nav för arrangemanget. Samlingsutställningen där visar både den bredd som finns och de olika konstnärernas egenart.

Här delas också den karta ut som besökarna behöver för att kunna orientera sig bland utställarna. Deras verk är nämligen utspridda i stadens centrala delar, i bland annat butiker och caféer.

Konsten kommer att prägla stan så att det blir svårt att undvika den, för den som har ärende ner på stan under utställningsveckan. Det gäller bara att ha korpgluggarna öppna.

– Upplevelsen av konst har med ögonen och själen att göra, påpekar Kerstin Ek Svantesson, som är utställningsansvarig i Hässleholms konstförening, tillika vice ordförande.

Utställningen har blivit möjlig tack vare ett samarbete mellan Hässleholms konstförening, HessleCity, stans butiker och fastighetsägare. Konstföreningen står bakom den lokala utställningen, men Konstens vecka är ett rikstäckande och årligt återkommande arrangemang.

Johan Jönsson från HessleCity kommer att invigningstala på vernissagen på lördag klockan 12.

– Det här är jätteroligt, säger han. Så här man ska jobba. Vill man ha en levande stad får man se till att skapa den.

Handsprit och ballonger, men också konstutställning i Konstföreningens regi, hör till programmet under långlördagen, eller ballonglördagen, som anordnas i samarbete med HessleCity den 26 september.

Alla som besöker utställningen har möjlighet att rösta fram en favorit bland verken. Den konstnär som vinner tävlingen premieras, och får ställa ut på Statt senare i år. Även bland dem som röstat på vinnaren kommer en pristagare lottas fram.

Så nu gäller det bara att ta sig till den före detta Vera Moda-butiken. Fast var det inte en bank som låg här tidigare?

– Jo, säger Kerstin Ek Svantesson.

För att sedan skämtsamt tillägga:

– Så Picasso och de andra dyrgriparna har vi i bankvalvet.

Efter den aktuella utställningens slut får hässleholmarna bara vila ögonen en vecka. Redan den 10 oktober är det vernissage på ytterligare en utställning i Konstföreningens regi. Då kommer verk av Eva Rex, Helen Rex och Tamara Waltermark att visas i utställningshallen i Hässleholm kulturhus.

Text och foto: Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se