logga-ligg-tjock

180 nya covidfall i Hässleholm Vaccin blir gratis

180 nya covidfall i Hässleholm Vaccin blir gratis

Under förra veckan noterades 180 nya fall av covid-19 bland invånare i Hässleholms kommun. Räknat per 100 000 invånare var det en smittspridning på 343. Det innebar en ökning jämfört med förra veckans 220 och ungefär samma nivå som veckan dessförinnan.

På kommunens äldreboenden verkar smittspridningen ha bromsat in. Högalidshemmet och Nybohemmet är nu smittfria.

På äldreboendet Björkhaga i Sösdala rapporteras totalt fem vårdtagare ha smittats, varav två nu har avlidit (kommunens tidigare uppgift om totalt sex smittade var felaktig). På Kaptensgården i Hässleholm har totalt sju vårdtagare smittats. Två av dem är inlagda på sjukhus. Även personal har konstaterats smittade, hur många finns det dock ingen samlad statistik över.

På äldreboendet Björkhaga i Sösdala har fem vårdtagare smittats av covid-19, varav två avlidit. Foto: Henrik Andersson

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Birgitta Ljungbeck berättar att en anställd på hemtjänstområde Väster nyligen testade positivt för covid-19. Smittspårning inleddes därför och både personal och vårdtagare testades, men ingen mer var smittad. Samtidigt var en vårdtagare på det andra hemtjänstområdet på Väster konstaterat smittad. Även där gjordes smittspårning utan att fler smittade upptäcktes. Detta fall hade alltså inte samband med den smittade personalen.

En vårdtagare med hemtjänst i Tyringe fick också besked om positivt test, men vårdcentralen meddelade senare att testet var felaktigt och att personen inte var smittad.

Även i statistiken på kommunens hemsida blev det fel. Där tillkom på tisdagen plötsligt nio avlidna i covid-19. Totalt 33 redovisades, men siffran justerades på onsdagen till 25 efter att ett nytt fall meddelats.

I Skåne ligger smittspridningstakten den senaste veckan på i snitt 400 fall per 100 000 invånare, vilket är ungefär lika mycket som de senaste veckorna.

Smittspridningstakten var högst i Helsingborg med 687 nya fall per 100 000 invånare. Kristianstad hade 493.

På torsdagen rapporterades 226 personer inlagda på skånska sjukhus med covid-19, varav 29 i intensivvård. Under onsdagsdygnet konstaterades 1 090 nya fall och totalsiffran är nu uppe på 30 706. Totala antalet avlidna med covid-19 i Skåne var på onsdagen 445.

Region Skånes snabbtester levereras nu till utvalda vårdcentraler, mobila team och akutmottagningar. Samtidigt pågår planeringen av kommande massvaccinering mot covid-19. Riskgrupper och äldre samt vård- och omsorgspersonal kommer att prioriteras före resten av befolkningen, enligt ett pressmeddelande på onsdagen.

På torsdagen meddelade den styrande Allians för Skåne att man beslutat att vaccin mot covid-19 ska vara gratis för skåningarna.

Både Region Skåne och statsminister Stefan Löfven lovade på torsdagen gratis vaccin mot covid-19 till alla. Foto: Region Skåne

– Det är av yttersta vikt att skåningarna inte behöver stå för någon kostnad när det gäller vaccinering för covid-19. Därför har vi idag tagit initiativ till att göra kommande vaccinering avgiftsfri. På så sätt kan alla skåningar, oavsett ekonomiska förutsättningar, bli vaccinerade, säger Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Beslutet måste bekräftas formellt av regionfullmäktige, vilket inte kan ske förrän den 16 februari.

Statsminister Stefan Löfven (S) lovade dock vid torsdagens presskonferens att alla svenskar ska få gratis covid-19-vaccin.

– Individen ska aldrig behöva tvivla på att det är gratis. Hur vi sedan fördelar kostnaderna kommer vi att lösa, sa han.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se