logga-ligg-tjock

Svar till Lars Johnsson (M) om fiberdomen

Svar till Lars Johnsson (M) om fiberdomen

INSÄNDARE. Det är helt rätt att det var det rödgröna styret med mig som kommunstyrelseordförande som drev fram ett ärende om att kommunen skulle bygga ett fibernät i egen regi. Jag har aldrig sagt att jag inte tar mitt ansvar och vi gjorde detta eftersom Hässleholm låg mycket långt efter i utbyggnaden och många efterfrågade fiber, såväl privatpersoner som näringsliv.

Nu tillbaka till domen, det du beskriver med domarna är korrekt men du utelämnar ju det viktigaste. Det finns ju en stor skillnad i att inte få neka markavtal alls eller att kategorisk neka (ett blankt nekande) som den senaste domen från 17 december säger. Vi var på samma möte där våra advokater gick igenom det senaste domslutet. Där konstaterades att kommunen inte gjort något fel bakåt i tiden, vi fick neka markavtal med kraven vi hade, utbyggnad i hela kommunen, samma anslutningsavgift och öppet nät. Hur kan du då inte medge att vi i förhållande till den första domen fått rätt i vårt agerande? Det viteshotet på 25 miljoner som nu finns kan vi väl alla konstatera att det i praktiken inte kommer få något genomslag eftersom vi även framåt kan ställa krav och den utbyggnad som är kvar är till största delen inte på kommunal mark. Så ur kommunens perspektiv var det bra att vi överklagade domen eftersom domslutet blev annorlunda nu.

Vad gäller rättegångskostnaderna på 6 miljoner och det är mycket pengar, så hade vi en chans att överklaga endast den delen som har med kostnaderna att göra. Men du valde att meddela våra advokater att kommunen inte skulle överklaga, vilket jag anser är ett oerhört märkligt förfarande. Vet att överklagandet skulle lämnas in senast den 7 januari och vi hade inget möte innan den tiden gått ut. Vi kunde lämna in ett blankt överklagande för att sedan ta upp det på vårt ordinarie möte. Det är kommunstyrelsen som har överklagat innan, varför låter du inte kommunstyrelsen få möjlighet att ta del av domen som de överklagat från våra advokater och sedan få ta ställning till hur man går vidare. Eller du är rädd för att du inte har kommunstyrelsen med dig?

Lena Wallentheim (S)
Oppositionsråd

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se