Gruppen-3a-328x120

Tiggeri i stället för kriminalitet

Tiggeri i stället för kriminalitet

INSÄNDARE. Vi har på senaste tiden sett ett flertal insändare som förordat ett tiggeriförbud i Hässleholms kommun. I insändaren ”En bättre kommun utan tiggeri” ondgör sig flera SD-företrädare, med bl a Hanna Nilsson, att Kommunfullmäktige inte röstade igenom ett tiggeriförbud. Några dagar senare efterlyste hon fakta i den politiska debatten. Låt mig då bidra med lite fakta.

När det gäller tiggeri så finns det inga dokumenterade uppgifter som styrker att tiggeri skulle skapa de problem, trafficking, allmän kriminalitet och prostitution, som Hanna Nilsson anger. Tvärtom finns det goda skäl att förmoda att tiggeriet motverkar dessa förhållanden. Skälen finns redovisade i en rapport ”En missriktad insats”, sammanställd av Amnesty International Sverige, Läkare i Världen, Erikshjälpen, Frälsningsarmén, Svenska Kyrkan och fyra andra organisationer verksamma inom områden angående socialt arbete och mänskliga rättigheter.

Den 19 januari 2021, ca en vecka innan debatten och omröstningen i kommunfullmäktige, avkunnade Europadomstolen en dom, relaterat till ett ärende i Schweiz, att ett tiggeriförbud är ett brott mot mänskliga rättigheter. Enligt domstolen har alla en rättighet att söka hjälp, om man upplever att man inte har försörjning. Det är ett rimligt antagande att vederbörande tiggare, om hen som högerpolitikerna vill, klassas som kriminell, skulle ägna sig åt mer lättsam och lönsammare kriminell verksamhet.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Göran Lambertz, före detta justitieråd, tillsammans med advokat Sunita Memetovic skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet 21 januari 2021 att vi måste agera mot tiggeriförbuden, att domstolens beslut är prejudicerande för Sverige. Vidare framförs möjligheten att tiggeriförbuden troligen också är brott mot yttrandefriheten. Frågan var uppe till domstolen, men de berörde aldrig frågeställningen, eftersom de redan konstaterat att förhållandet stred mot mänskliga rättigheter.

Kommunens förfarande vittnar om en oprofessionell och godtycklig handläggning. Det är med häpnad man läser Hanna Nilssons uttalande att hon trots allt hoppas på att införa ett tiggeriförbud efter nästa val. Frågan är hur långt högeralliansen är beredd att gå i att följa SD, i diskriminering och förtal av religiösa och etniska minoriteter. Med alla problem och kostnader angående chefstjänster, miljöärenden, fiber, fastigheter m m, ni måste ta ett eget ansvar, ni kan inte skylla alla problem på invandrare.

Stanley Hallström

Partipolitisk obunden

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se