logga-ligg-tjock

Svada utan vetenskapliga faktaunderlag

Svada utan vetenskapliga faktaunderlag

INSÄNDARE. Ernst Herslow (FV) har vaknat från vinterdvalan och sprider ut sin svada igen utan några som helst vetenskapliga faktaunderlag eller egen kunskap om området han opponerar sig om. Han påstår att Dolores Öhmans (Mp) inlägg på fullmäktigemötet var fullt av faktafel och rabbel. Stora ord från en man som inte kan läsa själv utan bara återberättar vad andra skriver. 

Jag ska ta och belysa några av hans mer flagranta faktafel nu, inte alla för då hade detta inlägg blivit betydligt längre. Men om någon önskar så kan jag skriva en fortsättning.

CLINTEL är en samling klimatförnekare som innehåller en del stora namn, det får jag ge dig Ernst. Men tittar man noga så ser man att enbart ett fåtal är forskare inom detta område som de desperat försöker förneka. Till skillnad från de flera tusen klimatforskare som faktiskt lagt grunden till det vetenskapliga arbete som IPCC grundar sina slutsatser på. 

Många av CLINTELS påståenden är upprepningar av samma onyktra mantra som Ernst har skrivit i tidigare inlägg. Att hög halt av CO2 i luften är bra för växter, trots att påverkan på klimat, natur, hav, folk och fä trollas bort på lämpligt vis, för att ge ett exempel. Att haven blir surare av högre halt av CO2 i luften bryr sig inte Ernst om. Och att insekter och andra smådjur som är känsliga för miljöpåverkan försvinner bryr sig han inte heller om. Det drabbar ju inte Ernst i Hästveda.

Sedan måste Ernst Herslow förstå att tekniken att odla har förädlats sedan 1961. Att tro att jordbrukstekniken stått stilla i över 60-år och att odlingsbar mark bara helt plötsligt ploppar upp magiskt visar om igen att Ernst inte vet vad han pratar om. Teknik, gödsel, bevattning har förädlats och det förbättrar naturligtvis produktionen och skapar mer bördig mark. Att koldioxiden ensamt ska ha med ökade och arealer och skördar att göra är okunnigt att påstå. Sedan att Ernst återigen missar poängen med att haven blir surare av en ökad halt av koldioxid i luften spelar tydligen ingen roll. Ernst äter väl inte fisk måhända.

En av CLINTELS grundare är för övrigt Guus Berkhout som startade sin karriär hos oljebolaget Shell och på 80-talet grundade The Dekphi Consortium i syfte att utveckla nya metoder för oljeindustrin.

Att Guus Berkhout är geofysiker spelar ingen roll för Ernst. Så länge någon som kan titulera sig som forskare och säger att IPCC har fel, så skickar Ernst ut det i Cyberrymden utan vidare eftertanke. Att sedan CLINTEL består av forna medarbetare från Shell och andra högt profilerade organisationer som gjort sig kända för att tulla på klimatpåverkan och utsläpp spelar ju ingen roll för Ernst. 

Apropå extremväder. I en rapport från Stanford Universitetet, skriver författaren och forskaren Noah Diffenbaugh att förutsägelser som endast förlitar sig på historiska observationer underskattade med ungefär hälften av det faktiska antalet extremt varma dagar i Europa och Östasien, och antalet extremt våta dagar i USA, Europa och Östasien.

Även om Ernst kanske har rätt i att antalet stormar inte har ökat så markant, så har deras styrka, livslängd och nederbörd ökat. Vilket om man bara tänker efter är en ökning av extremväder, och något som definitivt inte är bra!

Golfströmmen är en ny fiende för Ernst. Han säger att den inte försvagats och har enbart en enda referens till detta, Gösta Wallin, som inte har ett enda konkret faktaunderlag att presentera mer än att skrika ut att andra forskare ljuger. Men jag kan visa att Ernst, som vanligt, har fel:

https://www.realclimate.org/index.php/archives/2016/10/q-a-about-the-gulf-stream-system-slowdown-and-the-atlantic-cold-blob/
https://www.realclimate.org/index.php/archives/2018/05/if-you-doubt-that-the-amoc-has-weakened-read-this/

Ta och läs på lite om riktig vetenskap innan du skyller dina politiska motståndare för att sprida faktafel, Ernst. I länkarna ovan finns mängder av referenser till verkliga forskare och information.

Ernst Herslow (FV) får tycka vad han vill. Men att i tidningar gå ut med så bisarra påståenden att Dolores Öhman (Mp) använder faktafel i sina inlägg utan att han själv presenterar en enda uns av konkret och vetenskaplig fakta är nästa brottsligt dumt. Vi andra som ser världen med nyktra ögon och kan läsa, vi ser igenom Ernst åsikter för vad de är. En brunpopulistisk smörja som inte hör hemma i ett fantastiskt Hässleholm, eller i Sverige för den delen.

Snälla, ni som läser detta; läs på, skaffa er kunskap, lär er något. Ta inte mina ord eller ens Ernst ord för givet, ta reda på det själva. Se, hör, lär, våga vara nyfikna och ställ motfrågor framförallt till era politiker som använder vetenskap utan någon som helst kunskap eller respekt. För är det något som FV och deras storebröder i SD vill, är att ni ska vara okunniga och bara ta deras ord och deras bloggare som sanning. De räknar med att ni är för trötta för att ställa motfrågor utan hoppas att ni ska bekräfta deras världsbild genom genom att vara tysta.

Ställ motfrågor till era politiker som försöker grumla vattnet med sina åsikter. Det är er rättighet!

Ulf Nilsson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se