logga-ligg-tjock

Berättarna tillbaka på Hovdala

Berättarna tillbaka på Hovdala

Birgitta Lowén är en av årets berättare på Hovdala slott, här vid en stödgala hon arrangerade för föreningen Hemlös i Hässleholm 2016.

Förra året ställde Hovdala in onsdagskvällarnas berättaraftnar på grund av pandemin. Men i år blir de av. För att publiken ska kunna hålla avstånd flyttar arrangemangen dock från inre till yttre borggården där det finns större ytor. Personal kommer att anvisa besökarna platser att ställa upp medtagna stolar.

Berättarafton på Hovdala har pågått sedan sommaren 1994. Många besökare har återkommit med fikakorg och egen stol.

I år kommer sex berättare till Hovdala, enligt ett pressmeddelande.

Först ut i nästa vecka, den 30 juni, är Bodil Jönsson, författare och professor emerita, som under rubriken “Tid för tillit och trygghet” talar om hur coronapandemin påverkat oss.

Den 7 juli berättar Peter Gembäck, före detta pastor i Knutby, om mordet, misshandeln och övergreppen och varför han polisanmälde sig själv. Rubriken är “Att förlora sig själv och sina värderingar i en passion kring något man tror på. Att inse hur fel man gjort och hitta sig själv igen”.

“Mitt liv med konst och antikviteter” är temat för berättarafton den 14 juli med Knut Knutsson, känd från drygt 30 år med SVT:s Antikrundan.

Den 21 juli kommer Johan Eklöf, författare till boken Mörkermanifestet, om att mörkret är på väg bort när miljarder lampor lyser upp världen. Vad händer med alla insekter och var gömmer sig fladdermössen? Och vad händer med oss människor när vår inre rytm rubbas och stjärnorna slocknar? Johan Eklöf är disputerad biolog och en av Sveriges främsta experter på fladdermöss.

Författaren och fladdermusexperten Johan Eklöf talar om behovet av mörker. Foto: Frida Winter

Cecilia Sahlström är kulturvetaren som blev polis, drev ett jazzhak i Kristiantad och idag skriver deckare i skånsk miljö. Hon berättar den 28 juli vad som driver hennes författarskap, hur berättelserna kommer till och formas och också hur hon hittar böckernas karaktärer.

Som avslutning den 4 augusti kommer Birgitta Lowén, stand-up komiker, skådespelerska, kulturproducent, mormor och farmor som fick Hässleholms kommuns kulturpris förra året. Hon kommer att tala om ålder. Bromsar den oss? Inte nödvändigtvis om vi väljer att titta på vår ålder med en klackspark, se möjligheter och fortfarande vågar drömma. Och vad drömmer hon om?

Berättaraftnarna startar klockan 19. Entréavgiften är 100 kronor. Biljetter säljs på plats och i slottsbutiken. Besökarna uppmanas ta med regnjackor om det ser ut att behövas. Programmet flyttar inte in i logen vid regn.

Berit Önell

Uppdatering:

Författaren Per Gustavsson från Bjärnum – känd som berättare av sagor och sägner – ersätter Johan Eklöf som fått förhinder på berättaraftonen den 21 juli.

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se