logga-ligg-tjock

Juristen har redan sagt upp sig

Juristen har redan sagt upp sig

Madeleine Broddén slutar efter kort tid som samhällsbyggnadsjurist med ansvar för tillsyn av bygglov, strandskydd med mera. På torsdagen deltog hon i försöket till inspektion av vikingabyn i Sösdala. Foto: Urban Önell

Madeleine Broddén anställdes i slutet på maj för att ta tag i bland annat den sedan flera år åsidosatta tillsynen av strandskydd i Hässleholms kommun. Men den 12 augusti sa hon upp sig från tjänsten som samhällsbyggnadsjurist och slutar om två veckor. Hon har fått ett annat jobb.

– Jag blev headhuntad, säger hon till Frilagt.

Det är andra gången på ett par veckor som kommunen blir av med en nyckelperson efter kort tids anställning. Den 10 augusti meddelades att barn- och utbildningschefen Maria Eneqvist skulle sluta för att hon fått annat jobb.

När Frilagt pratade med Madeleine Broddén första gången för en dryg vecka sedan sa hon att hon arbetade med att göra upp en tillsynsplan, alltså en plan för hur miljö- och stadsbyggnadsförvaltningens tillsyn skulle gå till. Hon hade inte hunnit sätta sig in i mer än något enstaka ärende. Men hon var utsedd till handläggare för strandskyddsärendet i vikingabyn i Vätteryd där bygglovschef Katarina Finyak polisanmält avverkning av träd. Enligt vikingabyns företrädare handlar det om skogsbruk, något som är undantaget från strandskyddsbestämmelserna.

När Frilagt tar upp frågan om Madeleine Broddéns uppsägning blir reaktionen lite oväntad.

– Var har du hört det?

Frilagt förklarar att vi inte får avslöja våra källor.

– Nej och jag behöver inte berätta något för dig, säger Madeleine Broddén.

Men det är givetvis en helt annan sak. Uppsägningen är en offentlig handling som vi – enligt samma grundlag som skyddar våra källor – har rätt att få information om.

Madeleine Broddén säger att hon inte slutar på grund av något som hänt i kommunen. Foto: Urban Önell

Madeleine Broddén undrar varför det är så intressant att hon slutar när hon jobbat så kort tid i kommunen. Hon berättar i alla fall till slut att hon blivit erbjuden ett annat jobb närmare Höllviken där hon bor. Hon betonar att hon inte slutar på grund av något som hänt här.

– Det är inget som hänger samman med kommunen, säger hon.

Katarina Finyak meddelar per mejl att rekrytering av ny samhällsbyggnadsjurist kommer att ske inom kort. Miljö- och stadsbyggnadsnämndens ordförande Kenny Hansson (M) berättar, också per mejl, att nämnden har yrkat på en förstärkning i budgeten för 2022 för att kunna anställa ytterligare en samhällsbyggnadsjurist eller tillsynshandläggare. Han försäkrar att tillsynen kommer att fortsätta, både när det gäller vikingabyn och övriga ärenden.

Kenny Hansson (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, försäkrar att tillsynen kommer att fortsätta. Foto: Berit Önell
Katarina Finyak, bygglovschef, säger att rekrytering av en ny jurist kommer att ske inom kort. Foto: Urban Önell

Madeleine Broddén är 60 år gammal och har erfarenhet som både tillsyns- och fastighetsjurist. Hon har haft chefsposter inom båtförsäkringsbranschen och även varit kontorschef på Swedbanks fastighetsbyrå i Höllviken.

Detta var andra gången hon hade anställning på Hässleholms kommuns stadsbyggnadskontor. Hon slutade i december 2018 efter ett och ett halvt år som jurist med ansvar för ovårdade fastigheter, en tjänst som då sparades in. Därefter hade hon en liknande tjänst i Östra Göinge innan hon återkom till Hässleholm.

Kommundirektör Bengt-Arne Persson. Foto: Urban Önell

Kommundirektör Bengt-Arne Persson vet inte anledningen till att Madeleine Broddén slutar, men säger att det kostar både tid och pengar att rekrytera.

– Det är klart att när vi rekryterar hoppas vi på en långsiktig anställning. Det är aldrig bra när det blir så här, det tar resurser och tid för både oss och dem som slutar, säger han.

Maria Eneqvist började som barn- och utbildningschef den 14 juni och meddelade mindre än två månader senare att hon ville sluta omgående. Orsaken var att hon fått jobb som rektor på en svensk skola i Spanien.

– Jag förstod att det fanns ingen anledning att diskutera en förlängning, säger Bengt-Arne Persson som fick beskedet av Maria Eneqvist på telefon.

Maria Eneqvist slutade som skolchef innan hon hann börja. Foto: Skolfoto

Biträdande förvaltningschefen Niklas Persson gick in som tillförordnad tills en ny förvaltningschef tillträder. Något beslut har ännu inte fattats av kommunalråden som beslutar om tillsättning av förvaltningschefer och något bortre datum har inte satts.

Niklas Persson sökte själv också tjänsten.

– Niklas är en jättebra lösning. Nu är det en politisk process där de får ta en diskussion kring om de vill gå vidare i rekryteringen. Jag hoppas att det blir klart snart, både för verksamhetens och för Niklas skull, säger Bengt-Arne Persson.

Berit Önell

Läs mer:

2021-08-06 Vikingabyn polisanmäld för strandskyddsbrott

2021-08-10 Fler kan bli polisanmälda för strandskyddsbrott

2021-08-26 Kommunen fick ge upp inspektion i vikingabyn

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se