logga-ligg-tjock

Digital gymnasiemässa med filmer och chatt

Digital gymnasiemässa med filmer och chatt

Filmer om de olika gymnasieprogrammen, här barn- och fritidsprogrammet på Jacobsskolan, ska hjälpa blivande elever att välja rätt.

Hässleholms gymnasieskolor bjuder imorgon, den 6 oktober, in till en digital mässa med informationsfilmer om utbildningarna och digitalt öppet hus. Det finns också möjlighet att ställa frågor “live” i chattar.

Förra året hölls mässan också digitalt på grund av pandemin. Även då kunde blivande gymnasieelever och föräldrar gå på digitalt öppet hus och träffa lärare och elever på olika program. Men chattarna och informationsfilmerna är nya för i år.

– Vi tar det ett steg till. Just mixen av filmer och chatt gör att det blir en interaktivitet och möjlighet att få bra information, säger Jan-Olof Olofsson, verksamhetschef för gymnasiet.

Det finns flera skäl till att mässan är digital även i år och inte som annars i Qpoolen, trots att pandemirestriktionerna är borttagna.

– Det är ganska lång planeringstid. Vi fattade beslut i slutet av augusti och då visste vi inte att restriktionerna skulle lyftas. Det skulle också bli många elever och vårdnadshavare från olika skolor här under kvällen och även från andra kommuner. Vi tänker att vi inte vill ha ett bakslag i smittspridning, säger Jan-Olof Olofsson.

Även utifrån läget nu anser han att det är klokt att hålla sig till det digitala. Inga av de berörda eleverna är ännu vaccinerade mot covid-19. I Hässleholms kommun börjar dock vaccinationerna för 12-15-åringar i nästa vecka.

Om läget är stabilt kommer ett fysiskt öppet hus att arrangeras på gymnasieskolorna i Hässleholm i slutet på november och ett i januari.

– Vi hoppas att både elever och vårdnadshavare ska känna att de får bra information inför gymnasievalet, säger Jan-Olof Olofsson.

Både estetiska programmet med musikinriktning och restaurang- och livsmedelsprogrammet är nedläggningshotat, men skolorna uppmuntrar ändå ungdomarna att söka till dem.

Estetiska programmet med musikinriktning är nedläggningshotat, men marknadsförs ändå. Ett tillräckligt stort elevantal kan rädda programmet. Bild ur filmen om programmet

– Vi marknadsför och informerar om dem och tänker att sökbilden får avgöra om de får vara kvar nästa läsår. Vi hoppas och tror på en sådan sökbild att de inte läggs ner, säger Jan-Olof Olofsson.

Han påpekar också att om det sedan ändå blir ett annat beslut finns det en omvalsperiod där eleverna får möjlighet att justera sina val.

Dagtid under onsdagen besöker elever i årskurs åtta och nio i Hässleholms kommun och omkringliggande kommuner mässan från sina klassrum. På kvällen, klockan 16.30-19.30, är både elever och föräldrar inbjudna. Filmer och presentationer kommer att ligga kvar på kommunens hemsida.

Här hittar du mässan: www.hassleholmsgymnasium.se

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se