logga-ligg-tjock

Höstsalong med “kundvarv” på Hässleholmsgården

Höstsalong med “kundvarv” på Hässleholmsgården

Linda Bjuremar visar upp både måleri och figuriner i rakubränd keramik på NSKG:s höstsalong på Hässleholmsgården.

I helgen är det dags för höstens konsthändelse i Hässleholm. Nordskånska konstnärsgillet (NSKG) bjuder in till höstsalong i tre rymliga lokaler på Hässleholmsgården.

Förra året, då pandemin lamslog många verksamheter, inte minst inom kultursektorn, valde många konstnärsgillen att helt ställa in sina traditionella utställningar. NSKG körde dock sin höstrunda även 2020, fast med vissa modifikationer.

Samma väg genom utställningen

– Det var ju restriktioner om hur många personer som fick vistas samtidigt i lokalerna, minns ordförande Annika Fransson. Och vi skapade ett ”kundvarv” så alla besökare tog samma väg genom utställningen.

Detta med kundvarv har man tagit vara på och kör även i år. Och inte enbart för att det ökar säkerheten för alla som finns i lokalerna.

– Det har även fördelen att alla besökare får se allt, säger Annika Fransson.

I år är fjärde året som gillet håller sin höstutställning på Hässleholmsgården, och Annika Fransson berättar att både antalet utställare och besökare ökar. Detta år är det 26 konstnärer som visar upp sina verk, och därför har utställningsytan utökats med en tredje lokal, Spegelsalen ovanpå vandrarhemmet, utöver Vagnslidret och Museet.

Måleri av alla de slag delar på utrymmet med keramik, textilkonst, fotografi och silversmide. Och hela höstrundan är koncentrerad till Hässleholmsgården, det finns inga separatutställningar hos någon av konstnärerna.

– Vi tycker det är trevligt att ha alla på plats, säger Annika Fransson. Då får vi träffas och ha trevligt samtidigt som vi visar upp vår konst.

Kalender och böcker i Paris

Gunnel Götesdotter är en av veteranerna i gillet. I år visar hon upp såväl måleri som modeteckningar. En del av teckningarna finns i den kalender, för år 2022, som hon också säljer på utställningen.

– Teckningarna i kalendern gjorde jag under det år som jag nyligen tillbringade i Frankrike, berättar Gunnel.

Gunnel Götesdotter med sin nya kalender med teckningar från året i Paris.

Gunnel, som tidigare jobbat i Paris under tolv år som journalist och modetecknare, åker gärna tillbaka till ”konstens huvudstad”. Den här gången åkte hon ner för att ha två separatutställningar, en i Paris och en i södra Frankrike. Och hon passade förstås på att vara kreativ under sin vistelse. Det blev inte bara konst, hon skrev också på två böcker där och den ena har hon med och säljer nu i helgen. Den heter ”Kärlek, sol, ostron & champagne” och handlar om människor som har valt att lämna Sverige och bosätta sig i Frankrike.

Rakubränd keramik

Även Linda Bjuremar har deltagit i NSKG:s konstrundor under en följd av år. Linda målar i akvarell och akryl, men håller även på med keramik.

– En särskild japansk teknik som heter rakubränd keramik, berättar Linda och visar upp ett antal figuriner, en del änglalika, andra med inspiration från afrikansk kultur och tradition.

Även flera av akvarellerna har människofigurer som motiv. Men det akrylmåleri som också finns med i Lindas palett är mer åt det abstrakta hållet.

– Jag målar efter känsla, säger hon. Jag vill gärna förmedla känslor av närvaro, och av att ta vara på vår jord och vara rädda om den och det som den ger oss.

Utställningen på Hässleholmsgården har öppet lördag och söndag klockan 10-17.

Text och foto: Anders Lord

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se