Gruppen-3a-328x120

Miljöpris till två hållbara verksamheter

Miljöpris till två hållbara verksamheter

Hässleholms kommuns miljöpris går i år till både Pingstkyrkans Secondhandbutik och Organic Trade Sweden som bland annat tillverkar ekologiska bärsjalar. Anledningen till att två pris delas ut i år är att det inte blev något pris förra året eftersom de nominerade ansågs ha för nära kopplingar till kommunen.

Företrädarna för båda verksamheterna är lika glada och förvånade.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Jättekul! Det är såklart en bekräftelse, att få lite cred för allt som jag byggt upp och gjort under många år, säger Maria Bloom Jivenius på Organic Trade Sweden.

En del av motiveringen till att hon får priset lyder: “Fokus och drivkraft för bolaget är att alltid tänka på miljöaspekten i en bransch som annars kan ge ett ganska kraftigt miljöavtryck”.

Maria Bloom Jivenius har tänkt mycket på miljön sedan hon var väldigt ung och utbildade sig inom miljöteknik, men hon har huvudsakligen arbetat inom läkemedelsindustrin. 2009, då hon var föräldraledig, började hon tillverka och sälja ekologiska barnkläder, leksaker och en unik bärsjal i bambumaterial som idag är huvudprodukten.

Bärsjalen i ekologiskt bambumaterial är idag huvudprodukten i Organic Trade Sweden.
Maria Bloom Jigenius startade sitt företag när hon var föräldraledig.

– När jag fått barn var jag inte längre beredd att penda till Lund för att jobba. Det var också viktigt att barnen skulle få det bästa. Sedan var jag väl lite rastlös och tyckte att det var kul att vara i farten, säger hon.

Två barn kom tätt så det blev en lång sammanhängande föräldraledighet då hon kunde komma igång med sitt eget företag.

– Det var fortfarande på ganska låg nivå, men jag kände att jag ville satsa på företaget. Jag hade tid att fundera och sa upp mig. Sedan har det varit en lite krokig väg fram och tillbaka, berättar hon.

Hon startade först en nätbutik med ekologiskt utbud för baby och barn med mer och mer egen produktion. Under en kort tid hade hon en butik i Hässleholm, men kände att det inte passade henne.

Nu håller hon på att avveckla nätbutiken och ska satsa helt på att sälja sin egen produktion av bärsjalen. Den säljs bland annat via stora aktörer som Babyland och Meds apotek i Sverige, men också mindre återfösäljare och hon har även kunder i Danmark, Norge och Spanien. Numera hyr hon en lokal i en gammal militärbyggnad på Garnisonen.

Återvinning och bistånd

Håkan Nilsson, butikschef på Pingstkyrkans secondhand sedan i början på juni, visste inte att hans verksamhet var nominerad till priset.

– Vi blir stärkta i förvissningen att det vi gör är rätt, säger han.

Pingstkyrkans second hand kommer inom kort att flytta från lokalerna vid Finjagatan till Industrigatan nära den nya handelsplatsen. Foto: Berit Önell

Han förklarar att genom återvinning och återbruk av skänkta saker skapas ett mervärde och en avkastning som går till biståndsverksamhet i både Sverige och utomlands.

– Ganska många är engagerade ideellt i verksamheten, säger Håkan Nilsson.

Pingstkyrkans secondhand har ett 40-tal volontärer. Cirka tio personer har någon form av anställning, en del med lönebidrag, och ungefär lika många har praktik.

Han säger att det är viktigt att kunna hjälpa snabbt.

– När det finns ett behov kan vår hjälp vara på plats inom bara några dagar. Vi skickade till exempel 50 000 kronor till Haiti, berättar han.

Butiken förmedlar sitt bistånd genom Pingstkyrkornas missionsorgan PMU och andra kyrkor.

– Vi har ett ganska bra kontaktnät. Det är naturligt för kyrkor att hjälpa människor som är utsatta, säger Håkan Nilsson.

Flyttar till större lokal

Om ett par veckor flyttar Pingstkyrkans secondhandbutik från Finjagatan till gamla Elgiganten vid Industrigatan, nära det nya handelsområdet.

– Här är det för trångt och vi har inte ändamålsenliga beredningsytor. Vi ser framför oss att vi kan växa och nå fler i den nya lokalen. Vi får också nya grannar som kanske har samma kundkrets, förklarar Håkan Nilsson.

Beskedet om flytten ledde till kritik på insändarsidorna, främst på grund av en oro att butiken hamnar avsides och att människor som inte har bil får svårt att ta sig dit. Men det finns en busshållplats 200 meter från den nya butiken.

– Man kan gå av där istället för att behöva gå från stationen som nu. Förhoppningsvis får vi snart en ny hållplats på ännu närmare håll i och med att det finns ett handelsområde som växer, säger Håkan Nilsson.

Han påpekar att det är i linje med butikens hållbara inriktning att kunderna ska kunna åka kollektivt.

– Men för de som kör bil får vi också en betydligt större och bättre parkeringsplats, säger han.

Miljöpristagarna får 20 000 kronor var.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se