Gruppen-3a-328x120

Slutkokt – utom i Tormestorp

Slutkokt – utom i Tormestorp

Nu är det slutkokt på de flesta platserna i Hässleholm. Hässleholm Miljö häve på torsdagen kokrekommendationerna på samtliga platser utom Tormestorp med omnejd.

Vad som egentligen orsakade bakterierna i dricksvattnet är fortfarande höljt i dunkel. Dock häver Hässleholm Miljö nu kokrekommendationen på de flesta platser i kommunen. I en isolerad del, i ytterkanten av ledningsområdet, hittas fortfarande koliforma bakterier, om än låga halter. Där behöver vattnet kokas ytterligare en tid framöver.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Det område det handlar om är söder om Södra Kringelvägen och ut mot Tormestorp. De orter som fortfarande berörs är Tormestorp, Hallarna, Nilstorp, Källstorps backe, Åmanäs, Björkviken och Hovdala.

Tack vare att det drabbade området kunnat avgränsas har Hässleholm Miljö, i samråd med miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen, beslutat att häva kokrekommendationerna i de övriga delarna. De som bor i övriga delar kan känna sig helt trygga med att använda dricksvattnet utan att först koka det, säger bolaget i ett pressmeddelande.

Sedan en tid tillbaka har Hässleholms vatten spolat ledningsnätet. Något man kommer att fortsätta med i det nu berörda området för att så snart som möjligt kunna erbjuda samtliga ett helt rent vatten.

Samtidigt säger bolaget, i sitt pressmeddelande, att den ursprungliga orsaken till de förhöjda halterna av koliforma bakterier inte går att fastställa med säkerhet i dagsläget. Bolaget säger sig fortsätta att utreda och analysera för att komma fram till den möjliga orsaken.

Anledningen till att bolaget hela tiden varit förtegen om vad som egentligen hänt och var bakterierna påträffats är, enligt pressmeddelandet, att man inte vill lämna ut information som kan skada kommunens dricksvattenproduktion och därmed också skada samhället och dess invånare. Bolaget tillägger också att såväl tillsynsmyndigheten som Livsmedelsverket har fått full insyn i arbetet.

Gert Jacobsson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se