logga-ligg-tjock

Årets Hässleholmare har satt kommunen på Sveriges motorkarta

Årets Hässleholmare har satt kommunen på Sveriges motorkarta

Clas Göran (eller mer känd som CG) Wilke blev Årets Hässleholmare 2021 för sitt mångåriga arbete i Hässleholms Motorklubb. Ett arbete som gjort Hässleholm vida känt i motorkretsar. Foto: Sofia Stridsberg.

1974 blev han hässleholmare på allvar efter att ha fullföljt utbildningen på Karlbergs Militärhögskola och blivit anställd som officer på P2. Samtidigt blev han medlem i Hässleholms Motorklubb och har sedan 1995 varit klubbens ordförande. Och som sådan en drivande kraft som satt Hässleholm på motorsportens karta. Två gånger tidigare har han varit nominerad som Årets Hässleholmare.

– Så man kan väl säga tredje gången gillt, säger en glad CG (eller Claes Göran som han egentligen heter) Wilke sedan han nåtts av beskedet att han blir Årets Hässleholmare 2021.

Priset delades – tillsammans med en rad andra priser – ut vid den traditionella, och festliga, galakvällen i Hässleholms kulturhus på fredagskvällen.

– Fantastiskt, säger CG Wilke om priset och säger också att han känner sig hedrad av att vara nominerad av privatpersoner och sedan utvald av en jury.

– Det är väldigt speciellt och det gör mig glad och stolt.

Förutom ordförandeskapet i Hässleholms Motorklubb har han också sedan 1984 varit tävlingsledare för det numera riksbekanta Snapphanerallyt. Genom 20 SM-tävlingar och ett nordiskt mästerskap i samband med rallyt, har Snapphanerallyt verkligen bidragit till att göra Hässleholm till en av landets främsta, och mest kända, motorstäder.

Och det tycks vara just detta som juryn fallit för. I juryns motivering heter det nämligen, bland annat, ”Bland mossor och stenar, grusvägar och dikesrenar, har vi en eldsjäl med Guldratten och andra utmärkelser i hatten. En ambassadör, en general, som för snapphanar på tal. Vår stolthet med den Kungliga Förtjänstmedaljen. Vår förebild i den nationella motorsportsbataljen. Med ett hjärta som klappar för motorer och gäster, drar han storpublik från hela Norden till sina rallyfester.”

Som framgår av motiveringen är detta långt ifrån den första utmärkelsen som tillfaller CG Wilke. Bland mycket annat finns till exempel Svenska Bilsportförbundets Guldratt (2001), Skånes Idrottsförbunds Guldplakett (2002), Kungliga Förtjänstmedaljen i Guld, nummer 76 (2013), Årets eldsjäl i Södra Bilsportförbundet (2017), KAK:s Guldplakett ”för värdefulla insatser” avseende Bilsportarvet (2020) och nu alltså, som kronan på verket Årets Hässleholmare 2021.

Fram till 2018 var CG också tävlingsledare för Hässleholms GP, Lille Mats rallysprint, som för övrigt är Nordens största tävling på asfalt.

Förutom Årets Hässleholmare delades en lång rad andra priser ut i samband med galakvällen. Konferencier var, liksom de senaste två åren, Håcan Nilsson. Prisutdelningar och intervjuer varvades med musikaliska scenshower av Stage Dream Productions. Kvällens gästartist var Robin Bengtsson som bjöd på några musikaliska höjdpunkter.

Robin Bengtsson var årets gästartist. Foto: Annicka Nilsson

Årets kulturstipendiat blev den unga regissören Nellie Lexfors för en dokumentär långfilm om Vinslöv. Hässleholm Miljö:s stipendium delades ut till Norra Skånes Bohagsbyrå, medan WorldWide Equality UF prisades för Årets Affärsidé för sin serie barnböcker som lär barn vikten av inkludering och alla människors lika värde.

Som Frilagt redan kunnat berätta delades Årets Stadsbyggnadspris mellan Bensonhuset och JK:s omdiskuterade bygge, Kv Spelet 1, på T4. Årets Kulturpristagare blev Lokalhistoriska arkivet och boken Hässleholmskvinnor i kampen för rösträtt. Årets HessleCity-företag blev Paulssons Cykeltema, medan Hässleholms Hantverks- & Industriförenings stipendium delades mellan Linus Persson, Bygg och anläggningsprogrammet och Erik Blomgren, Industritekniska programmet. Även miljöpriset delades och gick till Pingstkyrkans Second Handbutik och Organic Trade Sweden. Årets insats inom folkhälsa och idrott, som delas ut av Norra Skånes Bedrupsfond, såg Hässleholm och Hovdala vandrarförening som pristagare. Årets ledarstipendiat blev Christina Hedin Ruhr för sina insatser i Sösdala Ryttarförening.

Håcan Nisson presenterade pristagarna, här företrädarna för Pingstkyrkans second handbutik och Organic Trade Sweden som fick dela på miljöpriset. Foto: Annicka Nilsson

Årets nyföretagare blev Tyringe Mat & Catering och Årets Företagare, slutligen, blev Göran Nilsson, Östergårds Grönsaker AB.

Gert Jacobsson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se