logga-ligg-tjock

Timanställde biolog för över 350 000 innan skogen avverkades

Timanställde biolog för över 350 000 innan skogen avverkades

Det tog fem år att göra Hässleholms kommuns naturvårdsplan som föreslår att den nu avverkade ädellövskogen på Göingeåsen ska bevaras. Kommunekolog Lars-Erik Williams tog fram planen tillsammans med biologen Janne Johansson som timanställdes av kommunen för drygt 350 000 kronor före skatt.

Frilagt har tagit del av löneutbetalningarna till Janne Johansson under åren 2017-2020. I år har ingen lön utbetalats. Han har haft mellan 200 och 210 kronor i timmen för arbetet som huvudsakligen gällt inventeringar i naturen under sommarhalvåret. En del av ersättningen gäller också skattepliktig kilometerersättning. Bruttoersättningen är 351 308 kronor.

Bokskogen var skyddsvärd bland annat på grund av den naturliga blandningen av äldre och yngre träd. Nu är det mesta avverkat. Foto: Berit Önell

– Vi har hållit på i flera år, äntligen är det klart, säger Janne Johansson.

När Frilagt når honom på fredagen har han inte hört att området på norra Göingeåsen till stor del är avverkat. Han blir förvånad när han hör att över 30 hektar ska avverkas.

– Det är knepigt ibland när man gör planer och de inte följs, säger han.

Han har tagit de flesta av naturvårdsplanens bilder på de gamla träden och branterna på platsen.

– Jag har gått igenom där ett par gånger, säger han.

Han och Lars-Erik Williams föreslår i naturvårdsplanen att området ska få bättre skydd och skötas med hyggesfritt skogsbruk.

– Det är så tätortsnära så de kunde väl haft kvar en del. Skog tar så lång tid att få upp igen. De kunde också gjort lite olika i olika delar av området, säger han.

Han håller med Lars-Erik Williams om att det åtminstone borde ha varit en dialog innan skogsbruksplanen uppdaterades i september.

– Jag tycker att de kunde ha lite mer ro i kroppen och inte springa iväg så. Nu ställs vi bara inför fait accompli, säger han.

Men han påpekar att det är ungefär likadant på många andra ställen, bland annat i Örkelljunga där han bor.

Han beklagar också att politikerna i Hässleholm strök alla de föreslagna kommunala naturreservaten.

– Det hade väl varit en möjlighet för kommunen att själv kunna utveckla reservat, det finns ju inga sådana i kommunen, säger han.

Berit Önell

Läs mer:
2021-12-16 Ny naturvårdsplan för avverkad skog och utan reservat

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se