Gruppen-3a-328x120

Bussen återvände fylld med flyktingar

Bussen återvände fylld med flyktingar

Sofia och Zlata från Kiev är glada när de kommer till Hässleholm.

Busiga barn och ledsna, oroliga, men lättade, vuxna från det krigshärjade Ukraina steg vid tiotiden på måndagsförmiddagen av bussen på Österås parkeringsplats i Hässleholm. Boende var då redan ordnat i Hässleholmsområdet för närmare 60 personer som Röke Buss hämtat vid polska gränsen.

– Vi visste inte att vi skulle åka till Sverige. Det spelade ingen roll, vi bara åkte, säger Zhenia som flytt från Kiev tillsammans med sin syster och dotter och två små barn som har spring i benen efter den långa resan.

Dubbeldäckaren som lämnade Röke i torsdags har 80 sittplatser. 70 flyktingar följde med när Lars Erlingsson, vd och chafför, och hans två kollegor startade resan mot tryggheten i Sverige på söndagen, en dag senare än beräknat. När färjan anlänt till Trelleborg åkte några vidare till Norge. Åtta personer ska ta tåget från Hässleholm till Stockholm där de har anhöriga. Knappt 60 inkvarteras nu i Hässleholmstrakten, bland annat i privata hem, på Kurhotellet i Tyringe och i en lägenhet hos Byalaget i Västra Torup.

Bussen anlände till Österås parkeringsplats i Hässleholm vid tiotiden på måndagsförmiddagen.

Lars Erlingsson berättar att de stannade en natt extra i Polen eftersom bussen inte blev full på lördagen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– När vi kom ner var det lite för dåligt spritt att vi var där. Det var först bara 25 personer som ville åka med. Då kändes det inte som att vi hjälpt färdigt, förklarar han.

De som redan bokat plats fick övernatta i en stor sovsal vid gränsen och en av volontärerna erbjöd busspersonalen att sova hemma hos hennes föräldrar.

– Hon sa att om vi stannade lovade de att fylla bussen. Vi var på plats igen vid åttatiden på morgonen och klockan nio hade vi bussen full, berättar Lars Erlingsson.

De flesta av resenärerna hade kommit till Polen på morgonen.

– De hade flytt under natten. Det är då de bombar, säger Lars Erlingsson.

Han berättar att alla var trötta efter flykten och sov under de första fyra timmarna av resan. Sedan piggnade de till och kunde berätta lite om vad de varit med om.

– Det är mest barn och mammor. Det är hjärtkrossande, de vet inte om de får se pappan igen. En kvinna frågade: “När tror du att jag kan återvända till Ukraina?”. Det vet man ju aldrig. Men alla är inställda på att återvända så snart som möjligt, säger Lars Erlingsson.

Katerina Lyaskovskaya med sonen Aptem Popov och pappa/morfar Sergiy Lyaskovskiy har flytt från Ukrainas näst största stad Kharkov som varit utsatt för massiva attacker den senaste veckan.

De två små flickorna Sofia och Zlata verkar inte trötta alls när de kommer ut från bussen. De hoppar runt, skrattar och gör sig till framför Frilagts kamera.

De vuxna ler åt dem, men blir snart allvarliga igen. Natalia och hennes systerdotter Tatjana tvingades lämna sina män i Kiev eftersom alla män mellan 18 och 60 år måste stanna i Ukraina för att försvara landet. Kvinnorna berättar att de och barnen först reste från Kiev till Lviv närmare polska gränsen. Det tog dem tre dagar. Sedan dröjde det ytterligare två dagar innan de kom över gränsen där de fick erbjudandet att åka med Röke Buss till Sverige.

Zhenia är mest pratsam och den enda av de tre vuxna som vill vara med på bild. Hon vill berätta att många barn är kvar i Kiev och tvingas söka skydd i källare.

– De är utan mat och mediciner. De får ingen hjälp, säger hon, men berättar också att det finns volontärer som bakar bröd, ordnar värme till källarutrymmena och hjälper till på andra sätt.

Zhenia från Kiev berättar om barn som tvingas söka skydd i källare utan mat och värme.

Hon säger att människor med makt kunnat åka ut först medan vanligt folk tvingats stanna kvar längre.

– Ukraina hade inte förberett för krig, fast de visste att det skulle komma, och inte byggt upp matförråd, säger hon.

Lokala Röda korset är på plats vid Österås och delar ut smörgåsar och dricka i samarbete med kommunen. De har också ordnat fram två barnvagnar och en rullstol.

Tre tolkar hjälper till att organisera resorna till olika boenden. Flera familjer är här för att hämta främlingar som ska bli gäster i deras hem. Annelie Romell från Norra Ströö är en av dem som står och väntar.

– Min man är hemma och lagar mat. Det känns angeläget att göra något om man kan, säger hon.

Annelie Romell har kommit för att hämta ukrainska flyktingar som hon och hennes man ska ta emot i sitt hem.

S-politikern Connie Asterman väntar också. Hon är engagerad i Västra Torups byalag som lånar ut sin lokal, “Byastugan” där det finns en lägenhet. Där ska fem personer nu flytta in.

– Vad ska man säga? Det är tragiskt. Mats Karlsson från Röke Buss ringde oss. Han visste att vi självklart ställer upp. De får stanna så länge de behöver, säger Connie Asterman.

Hon har också haft kontakt med kommunen som även tidigare haft tillgång till Byastugan vid kriser, bland annat vid orkanen Gudrun.

– Det är krig på fler ställen i världen, men detta är så nära, säger hon.

Connie Asterman från Västra Torups byalag, till höger, får hjälp av tolken Margarita Kuzmenok.

Kommunen tillsatte i fredags en särskild grupp för att förbereda mottagandet av flyktingar från Ukraina.

– Vi stöttar Röke Buss, säger Richard Heingard som fått lägga allt annat åt sidan en tid framöver för att arbeta med detta.

Han har haft kontinuerlig kontakt med Lars Erlingsson under resan. Kommunen har dock inte behövt ordna något boende ännu.

– Det visade sig redan vara löst. Men vi behöver ha en beredskap om fler kommer, säger Richard Heingard.

Richard Heingard berättar att kommunen tillsatt en särskild grupp för att ha beredskap om det kommer fler flyktingar från Ukraina. Själv arbetar han just nu heltid med detta.

Kommunens Ukrainagrupp leds av kommundirektör Bengt-Arne Persson tillsammans med beredskapssamordnare Kajsa Hermansson.

Alla nyanlända ska nu registreras hos Migrationsverket för att få rätt till ekonomisk ersättning. Migrationsverket kan också ordna boende åt dem som inte kan lösa det på annat sätt. Enligt ett nytt EU-direktiv behöver ukrainare dock inte söka asyl utan har rätt att bosätta sig och arbeta var de vill inom unionen.

Berit Önell

Läs mer:

2022-03-03 Röke Buss hämtar ukrainska flyktingar i Polen

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se