torsjö live

Migrationsverket släppte inte in flyktingarna

Migrationsverket släppte inte in flyktingarna

Lars Erlingsson berättar att Röke Buss fick vända tillbaka från Kristianstad utan att de ukrainska flyktingarna fått registrera sig hos Migrationsverket. Kommunen förbereder nu barnens skolgång, men de måste vara registrerade för att få börja. Foto: Berit Önell

Migrationsverket i Kristianstad tog på fredagen inte emot någon av de 50 flyktingar från Ukraina som Röke Buss fått besked om skulle få registrera sig där. Orsaken var att det kommit många nyanlända med färjan från Karlskrona på morgonen och att de 50 inte prioriterades eftersom de har boende ordnat.

Hässleholms kommuns skolchef Niklas Persson säger att förberedelserna för barnens skolgång pågår för fullt, men att utan registrering blir det ingen skola.

Lars Erlingsson på Röke Buss berättar att fem av “deras” flyktingar tillsammans med sin värdfamilj åkt till Malmö och lyckats bli inskrivna hos Migrationsverket. Bussbolaget skjutsade de övriga 50 till kontoret Kristianstad som just öppnat för registrering. Beskedet på torsdagen var att formaliteterna skulle kunna ordnas på fredagen, utan tidsbokning. Men på plats fungerade det inte. Bussen fick vända åter till Hässleholm.

– De hade alldeles fullt med folk som kommit med nattfärjan. Men vi ska ringa på måndag och få tider bokade, säger Lars Erlingsson.

Han tror inte att flyktingarna blev särskilt stressade av situationen.

– De tog det bra. De är väl vana vid rysk och ukrainsk byråkrati, säger Lars Erlingsson.

Imorgon, söndag, sänder SVT:s Agenda ett inslag om Röke Buss och flyktingresan till Polen.

Det kan bli en resa till av samma slag för Röke Buss. Enligt kontakterna i Polen är behoven stora.

– Vi har sagt att vi kan göra det när vi är klara med dessa så allt är ordnat och de har fått lugn och ro, säger Lars Erlingsson.

Richard Heingard beklagar att flyktingarna som åkte med Röke Buss inte fick registrera sig i Kristianstad.

– Efter påtryckningar från bland andra oss öppnade Migrationsverket upp i Kristianstad. Jag är väldigt förvånad och lite besviken att de blev hemskickade, säger han.

Familjen Shakun som inkvarterats hos svenska vänner i Tyringe fick samma bemötande hos Migrationsverket i Malmö.

– Jättetråkigt, verkligen, säger Richard Heingard.

Registreringen är alltså nödvändig för att barnen ska kunna skrivas in i skolan.

Niklas Persson, skolchef i Hässleholms kommun.

– Familjen behöver tillfälliga uppehålls- och arbetstillstånd, då ser vi vilka barn som ska till skolan. Hittills har vi inte fått någon information, säger skolchef Niklas Persson.

Men barn- och utbildningsförvaltningen är ändå i full gång med förberedelserna. Frågan togs upp på en skolledarträff på fredagen.

– Vi håller på att förbereda för ett centralt mottagande där vi tar emot familjerna för information om skolgången. Sedan får de välja skola, berättar Niklas Persson.

Kapaciteten i skolorna ses också över, men eftersom omfattningen av behoven inte är kända är det svårt att veta om det exempelvis behövs fler lokaler. Målsättningen är att alla ukrainska grundskoleelever så långt möjligt ska komma rätt in i vanliga klasser från början.

– Forskningen säger att det är det absolut bästa. Eventuellt kan det behövas en språkintroduktion för gymnasieelever, säger Niklas Persson.

Han förklarar att det ukrainska utbildningssystemet i väldigt hög grad liknar det svenska. Det bör ta cirka en vecka att få ut eleverna i klasserna.

– Om det är ett stort mottagande kommer klassplaceringarna att ta något mer tid. Men det är ingen lång tid, vi vill hålla tempo, säger han.

Kommunen ska enligt lag erbjuda skolgång senast en vecka efter ankomst till Sverige.

Richard Heingard har nu överlämnat kommunens lista över möjliga akutplatser för ukrainska flyktingar på kommunala anläggningar till länsstyrelsen. I första skedet finns ett 40-tal sängar redo på tre kommunala boenden, bland annat på Qvarngården i Stoby, och i några lägenheter.

Richard Heingard säger att kommunen har ett 40-tal sängplatser redo som akutplatser för flyktingar Men listan kan fyllas på med platser som inte kan användas genast eller som är av mer tillfällig karaktär, exempelvis idrottshallar. Foto: Berit Önell

– I nästa steg ska vi väl också inventera privata initiativ som hotell och campingstugor, säger Heingard.

Enligt ett pressmeddelande från länsstyrelsen i Skåne har de skånska kommunerna på några dagar tagit fram totalt 2 500 tillfälliga boendeplatser till flyktingar från Ukraina. Bland dessa finns dock även gymnastiksalar och oinredda kontor. Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman sa vid en pressträff i veckan att det kan bli aktuellt att använda både idrottshallar och tält.

– Det beror på hur det utvecklar sig. Här har det räckt med privata initiativ än så länge, säger Richard Heingard.

Han tror att det kan behövas en övergång innan Migrationsverkets boenden är på plats ordentligt.

Detta togs upp vid ett möte på torsdagen mellan de skånska kommunerna, länsstyrelsen och Migrationsverket. Där ställdes frågor om vilket ansvar kommunerna har. Richard Heingard berättar att det till exempel kan gälla ersättning till flyktingar som står utan medel för att Migrationsverket inte hinner med registreringen som ger rätt till den statliga ersättningen.

– I det fall att någon inte har några betalningsmedel och inte har någonstans att bo kan kommunen ta det, förklarar Richard Heingard.

Enligt de uppgifter han fått ska Migrationsverket dock från i början på nästa vecka kunna hantera registreringarna i den takt som behövs.

Berit Önell

Läs mer:

2022-03-08 Myndigheter inte beredda ta emot flyktingar

2022-03-12 Flydde från Ukraina till vänner i Tyringe – nu har ryssarna bränt deras hus

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se