logga-ligg-tjock

Fängelsedom mot boende i beskjuten lägenhet

Fängelsedom mot boende i beskjuten lägenhet

Hovrätten har dömt en av de boende i den lägenhet på Viaduktgatan i Hässleholm som besköts två gånger den gångna veckan. Den 25-årige mannen var tillsammans med två andra personer åtalad för att ha utsatt en ung man för tortyrliknande misshandel. Hässleholms tingsrätt friade honom på alla punkter, men hovrätten dömer honom till tre månaders fängelse för misshandel. I samma dom frikänner hovrätten en 23-årig man som tingsrätten dömde för att ha sprängt en balkong där 25-åringens brors exflickvän bodde med sina två små barn.

25-åringens far, som bor i samma lägenhet, dömdes förra året till två och ett halvt års fängelse för omfattande narkotikaförsäljning, ett straff som han fortfarande avtjänar. Lager med olika slags narkotika förvarades i flera källarförråd i flerfamiljshuset, men bevisningen räckte inte fullt ut.

Hovrätten gör delvis en annan bedömning än tingsrättens av polisens sätt att hantera identifikation genom fotokonfrontationer vid de två misshandelsfallen.

Hovrätten gör en delvis annan bedömning av värdet av fotokonfrontationerna. Foto: Berit Önell

I det aktuella fallet handlade det också om att målsäganden kände igen ett par av gärningsmännen eftersom de hade träffats tidigare. Hovrätten sätter bland annat tilltro till en övervakningsfilm från en butik där två av gärningsmännen syns tillsammans med honom och till filmer från 25-åringens mobiltelefon. Hovrätten ser ingen anledning att ifrågasätta offrens utpekande av dessa gärningsmän. Men domstolen håller inte med åklagaren om att misshandeln ska bedömas som grov.

– Skälen för detta är att även om våldet utövats av tre personer och varit relativt otäckt med hänsyn till de tillhyggen som använts, så har inte några allvarliga skador noterats, skriver hovrätten i domen.

Tingsrätten frikände samtliga tre åtalade för händelsen där en ung man den 29 juli 2020 utsattes för bland annat slag med knogjärn och livrem, fick ögonen förtejpade, tvingades äta droger och fick rengöringsmedel insprutat i munnen och en tång, ett hammarskaft och ett metallskaft intryckt i munnen. Även tingsrätten ansåg det klarlagt att det mesta av offrets berättelse stämde. Problemet var att det inte gick att bevisa vem som utsatt honom för brotten, bland annat på grund av att fotokonfrontationerna underkändes. Hovrätten dömer de tre för misshandel, men inte för åtalspunkterna om att ha rånat målsäganden och försökt tvinga honom att råna en butik.

Offret kom till en lägenhet i centrala Hässleholm för att köpa knark. Polisen hade också haft spaning där under en tid på grund av misstankar om droghandel.

Tre män dömdes i tingsrätten för misshandel, rån och olaga tvång efter en liknande händelse i samma lägenhet den 18-19 juli 2020. Det offret fick en kniv i låret och en klammer från en häftapparat i pannan, tvingades äta tabletter och utsattes för strypgrepp. Därefter tvingade förövarna honom att följa med till hans bostad där de tog bland annat ett högtalarsystem och en mobiltelefon. De försökte få honom att skaffa pengar från andra personer för att gottgöra en dålig knarkaffär. Till sist tvingade de av honom koderna till hans mobiltelefon och bank-ID som de använde för att försöka ta lån i hans namn. De använde också bankkontot för flera transaktioner. Samma tre personer döms i hovrätten för detta.

25-åringen frikändes i tingsrätten helt från delaktighet i misshandel, rån med mera den 18-19 juli 2020.

Hans 22-årige bror dömdes i tingsrätten endast för två fall narkotikabrott och fyra fall av ringa narkotikabrott och frikänns nu från ett fall av narkotikabrott. Fängelsestraffet som tingsrätten satte till fem månader sänks till två månader.

En 20-årig man döms nu för båda misshandelsfallen. Han dömdes i tingsrätten för misshandel, narkotikabrott och brott mot lagen om knivförbud. De nya brottsrubriceringarna är misshandel och försök till utpressning och påföljden blir sex månaders fängelse istället för skyddstillsyn.

En 23-årig man som tidigare dömdes till 140 dagsböter á 50 kronor för ringa narkotikabrott, rattfylleri och grov olovlig körning döms nu även för misshandel till fängelse i sex månader.

Hovrätten dömer en 26-årig man för misshandel och försök till utpressning den 18-19 juli 2020, utöver tingsrättens dom för rån, häleri, narkotikabrott, rattfylleri och grov olovlig körning. Fängelsestraffet förlängs med fem månader, till ett år och sex månader.

Hovrätten frikänner däremot en 20-årig man som i tingsrätten dömdes för olaga tvång för händelsen den 18-19 juli. Han döms fortfarande till skyddstillsyn för narkotikabrott och rån.

Den nu 23-årige man som dömdes för balkongsprängningen frikänns helt från det brottet som rubriceras allmänfarlig ödeläggelse. Istället för fängelse i ett år och sex månader får han nu skyddstillsyn. Han döms liksom i tingsrätten för narktikabrott, rattfylleri och penningtvättsbrott. Hovrätten anser att det saknas utredning som binder honom till platsen för balkongsprängningen. Att hans DNA hittats på termosbomben är inte tillräckligt. Det är inte ställt utom rimligt tvivel att det var han som kastade upp bomben på balkongen.

En domare och en nämndeman i hovrätten var skiljaktiga. Både ville att tingsrättens dom för 22-åringen för narkotikabrott, liksom påföljden på fem månaders fängelse skulle stå fast. Nämndemannen ansåg dessutom att 23-åringen skulle dömas för balkongsprängningen.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se