logga-ligg-tjock

Respektera fakta och god ton

Respektera fakta och god ton

INSÄNDARE: Med anledning av debatten kring maten på äldreboenden i Hässleholm känner jag som miljöpartist att det krävs några klargöranden.

1. Jag och Miljöpartiet har aldrig drivit frågan om vegansk mat på äldreboenden i Hässleholm. Att blanda vegetabilier i köttfärsen är ett initiativ som startades av omsorgsförvaltningen och nu fortsätter på tekniska förvaltningen, dit måltidsorganisationen flyttades nyligen. 

2. Jag känner många som jobbar på äldreboenden och i kommunala kök. De gör ett värdefullt och viktigt arbete med stor medmänsklighet och med vårdtagarnas bästa i fokus. Alla som antyder att kommunens medarbetare tvingar de äldre att äta dålig mat, svälter dem och behandlar dem som försökskaniner borde ägna en tanke åt hur de utrycker sina synpunkter gällande äldreomsorgen.

 3. Menyerna i kommunala kök tas fram i enlighet med myndigheternas riktlinjer och rekommendationer och med hänsyn till matgästernas kroppsliga och psykologiska behov, ekonomin, kvalitet och miljö. På äldreboendena finns det boenderåd på samma sätt som det på skolor finns elevråd. Där fångas synpunkter och förslag upp, bland annat om måltiderna. Politikens ansvar ligger inte på receptnivå. 

4. De äldre är en grupp av individer. Många påståenden i debatten har handlat om vad ”de äldre” vill äta, skrivna av personer som inte ingår i gruppen. Generaliseringar och överdrifter bör undvikas för ett bättre debattklimat.   

5. Energiplanen är ett omfattande dokument som innehåller statistik, analyser, uppföljningar och åtgärder för att bidra till att nå Sveriges klimat- och energimål. Det korta stycket om inblandning av vegetabiliska ingredienser i köttfärsrätter har en exemplifierande karaktär och är inte bindande.

6. Mediadrevet påverkar samhället, ökar polariseringen och hämmar utvecklingen. I vanlig ordning skriver Rolf Tronäss att ”här finns en hund begraven” och eldar på konspirationsteorier. Ronny Larsson går till personangrepp och antyder att jag är ”extremist och urbota dum”. Lina Bengtsson, toppkandidat i kommunvalet för Moderaterna, raljerar. Hon skriver ”sluta med dessa märkliga idéer och låt förnuftet råda” samt ”gör om, gör rätt!” trots att Moderaterna styr kommunen.

7.  Mediedrevet påverkar också individer. ”Vilket vedervärdigt as du är din misslyckade horunge”, ”din hora till mamma borde åtalas för nedskräpning av Sverige”, ”gör som sjuka djur gör … gå o lägg dig o självdö” och ”inte en jävel skulle sakna dig ditt as” är exempel från ett mejl jag fick i veckan. Det drabbar mig som person och som fritidspolitiker.

En polariserad debatt har aldrig tjänat sanningen. Ytterligheter tillstyrker varandra och fakta hamnar bakom kulisserna. Det motverkar samhällsutvecklingen och går ut över enskilda individer.

Dolores Öhman, gruppledare (MP)

Ytterligare inlägg i ämnet:
Ronny Larsson: Miljöpartiets köttbullsmotstånd hjälper inte klimatet
Lars Nord: Storm i vattenglas

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se