logga-ligg-tjock

Avrådan från bad även vid Mjölkalånga

Avrådan från bad även vid Mjölkalånga

Algblomningen har nu nått badplatsen vid Mjökalånga i västra delen av Finjasjön. Foto: Carl-Johan Månsson

Den kraftiga algblomningen i Finjasjön gör nu att Hässleholms kommun avråder från bad även vid Mjölkalånga. Vid Björkviken kvarstår avrådan.

Lagom tills sommarvärmen och semestrarna började i förra veckan sattes skylten med avrådan från bad upp vid Björkviken. På måndagen var det dags vid Mjölkalånga.

– Vattnet såg klart ut i Björkviken dagen före midsommarafton, men igår var det grönt igen så vi låter avrådan ligga kvar, säger Bengt Andreasson på fritidskontoret som inspekterat badplatserna.

Hur länge skyltarna ska sitta uppe går inte att säga idag.

– Vi avråder tills vi bedömer att vattnet är så pass bra att vi kan ta bort dem. Men det är fritt för var och en att bada om man tycker att vattnet ser bra ut. Man får själv göra en bedömning, säger Bengt Andreasson.

Det råder alltså inte badförbud.

– Om det är grönt måste vi avråda. Det är tragiskt. Det är inte det vi vill, men vi kan inte göra så mycket.

Badvattnet är i alla fall tjänligt ur bakteriesynpunkt vid båda badplatserna. Det visar svaren på prover från den 21 juni.

Konsultföretaget Calluna, som har kommunens uppdrag att sköta provtagningar i sjön och dess tillflöden året runt, har också noterat algförekomst. Den 21 juni bedömdes vattnet tydligt grumligare än veckan före i hamnen i Tormestorp, Viss ytansamling syntes också där. Vid djuphålan fanns ingen ytansamling, men även där tydlig förekomst och grumligt av växtplankton i vattenmassan. Syrgashalterna var fortfarande tillfredsställande med 9,2 mg per liter vid bottnen.

Miljöchef Torbjörn Håkansson har inte sett rapporten, men betonar att det alltid är viktigt att vara försiktig vid misstänkt algblomning. Särskilt gäller det barn och hundar.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se